Vandra i Tramuntana på Mallorca – vår guide

Vyer över Tramuntana

Tramuntana lockar med storslagna vyer. Här beundrar Eyal några av Mallorcas högsta toppar som Puig Major och Massanella.

 

Vinter efter vinter återvänder vi till Sierra de Tramuntana på Mallorca för att vandra. Bergskedjan lockar med storslagna vyer, vildmarkskänsla och djurliv, men också med Unesco:s världskulturarv vars sinnrika stenkonstruktioner bär avtryck av uråldrig civilisation. Väl i Tramuntana charmas vi av pittoreska byar som Valldemossa, Sóller och Deia.

I guiden hittar du såväl inspiration till egna vandringar som handfasta tips. Mycket nöje och strålande väder önskar På Upptäcktsfärd!

Ja, du har läst alldeles rätt, vi vintervandrar i Tramuntanas berg. På sommaren finns det så många ställen att vandra i Europa, inte minst i Sverige. På vintern är det däremot betydligt svårare att hitta bra ställen att vandra på, speciellt för oss som företrädesvis reser i Europa. Vilken tur att Tramuntana finns!

Bergskedjan Tramuntana är inte precis en oansenlig del av Mallorca. Den är 90 kilometer lång och är som mest 15 kilometer bred. Med dess drygt 1 000 kvadratkilometer upptar den en tredjedel av Mallorca.

Tramuntana på vintern är ofta optimalt för vandring. Lite höstkrispig luft på morgonen och varmare efterhand, så varmt att det ofta blir en njutning att sitta i kortärmat och avnjuta sin picknick i solen. Även de mest omtyckta stigarna är för det mesta glest befolkade. Bortsett från vissa populära helger har vi ibland kunnat vandra i timmar och knappt mött någon – utom nyfikna baleariska getter.

Hur Tramuntana är på sommaren vet vi inte av egen erfarenhet, men om vi skulle sommarvandra skulle vi börja tidigt på morgonen, undvika alltför stora påfrestningar, ta med gott om vatten och självklart ha solhatten på.

Toppen på Puig de na Franquesa i Tramuntana

Tramuntanas stenrike med Cuberdammen som kronan på verket.

 

Bergstoppar med storslagna vyer

Tramuntanas toppar kräver ansträngning för att övervinnas. I gengäld erbjuds inte bara hinkvis med endorfiner, utan också hänförande vyer. Klara dagar har vi siktat Palmas katedral från Puig de l’Ofre och Ibiza från Mola de s’Esclop. Om du gillar vidunderliga utsikter så har du mycket kul att se fram emot: Tramuntana har 54 bergstoppar över 1 000 höjdmeter.

Lunchpaus med milsvida vyer uppe på Mola de s’Esclop.

 

Omtumlande möten med djur

På Tramuntana bor ett fåtal människor, vars tamdjur du nog kommer att stöta på förr eller senare. Åsnor, getter, får och små söta lamm. Finns det något mysigare än att vandra till ljudet av bräkande får?

Det finns även gott om vilda djur i Tramuntana. Ju högre upp du kommer desto större chans att du råkar förvildade getter eller äkta “Cabra mallorquina” – det finns runt 1 000 sådana getter på hela ön. Hur kan du veta vilka som är vilka? Läs här!

Även luften är mättad med vilda djur – både små och väldigt stora fåglar. Bland de mest fascinerande är Europas största rovfågel, grågam, vars vingspann mäter uppemot tre meter. Att möta en grågam på 30 meters håll tar andan ur en. Vi vet. Vi har varit med om flera sådana omtumlande ögonblick.

Chansen att möta en sådan bjässe på 30 meters håll blir större ju mer man vandrar i Tramuntana. Flera blogginlägg har tips om var du kan uppleva grå- och gåsgamar (de senare är nästan lika stora som de förra).

Värt att känna till är att inga djur på Mallorca är farliga för oss människor, även om det finns tallprocessionsspinnare och andra insekter som kan leda till allergiska reaktioner vid närkontakt.

Get i Tramuntana

Gott om getter uppe i bergen.

Grågam i Tramuntana

Omtumlande möte med Europas största rovfågel, grågamen.

 

Stenekskogar

Precis som på övriga Mallorca finns även stenekskogar på Tramuntana, exempelvis runt Lluc. Stenekskogar är härliga att uppleva. Rätt som det är ser du ekollon på marken. Eller en främmande fågel dyker upp och tittar nyfiket på dig.

En matta med steneksollon längs stigen.

 

Världskulturarv med allt sten

Tramuntanabergen är ett stenrike. Ända sedan urminnes tider har sten varit förutsättning för jordbruket i dessa ödsliga trakter. Med urgammal kallmursteknik byggdes murar, bergsvägar, småhus, snöhus och framför allt terrasserade odlingar utan vare sig murbruk eller annat bindemedel. Tack vare alla dessa för Tramuntana karaktäristiska stenkonstruktioner förlänades området Unesco:s erkännande som världskulturarv 2018.

Tramuntana karaktäristiska stenkonstruktioner som bidrog till att området förlänades Unesco:s erkännande som världskulturarv 2018.

 

Byar som Valldemossa, Deia och Sóller

Dessa byar i Tramuntana väcker välbehag. Här vandrar du bland charmiga stenhus i lantliga omgivningar med bräkande får, frigående höns, citrusträd och olivlundar. Även på vintern finns det ett antal kaféer och restauranger som håller öppet.

Charmiga Valldemossa.

 

Försvårande förutsättningar

Många av vandringarna i Tramuntana, men långt ifrån alla, tampas med försvårande förutsättningar. Stigar kan vara dåligt markerade, höjdskillnaderna kan vara krävande. Samtidigt finns det både lätta och väl markerade stigar.

 

Läs på – för din skull!

För att underlätta för dig att hitta en lämplig vandring är våra vandringar sorterade både geografiskt och efter vandringstid. Tiden avser vad det tog oss att gå, vilket ger en fingervisning för en ungefärlig tidsåtgång.

I blogginläggen framgår detaljer som förenklar planeringen av vandringar, tips om djur eller för dig helt avgörande information. Mycket kan nämligen gå fel under en bergsvandring. Bra förberedelser kan utgöra skillnaden mellan en lyckad vandring eller en skada. Så läs på noga våra vandringsbeskrivningar och speciellt faktadelen.

Dimmigt vid vandring i Tramuntana

Uppe i bergen gäller det att se upp både för stenar och för snabba väderomslag.


Praktiska tips

Utrustning:
Skor. På Mallorca lämnar vi kängorna hemma. Vandringsskor är betydligt lättare och för oss är det fullt tillräckligt. Dock är underlaget ofta klippor eller stenar och inte sällan ganska brant. Många kanske därför ändå föredrar vandringskängor för ökad stabilitet. Läs gärna vårt inlägg om hur vi resonerar kring vandringsskor.
Sol. Solglasögon och hatt behövs soliga dagar. Även på vintern.
Regn. Regnjackan tycker vi är ett praktiskt plagg. Skyddar mot såväl regn som kyliga vindar.
Kyla. Vid vandringar på högre höjd kan det vara riktigt kyligt – vi har startat på morgonen i minusgrader. Då behövs förstås varmare kläder. Mössa och vantar kan vara bra att ha med sig, inte minst för den som vandrar under vintern.
Stavar: Vi har aldrig använt vandringsstavar på Mallorca, men vi har sett många som gör det.

Vandringsleder och markeringar: Tramuntana har gott om möjligheter till kortare eller längre vandringar. Det finns också en långvandringsled genom Tramuntanas berg, GR 221, och längs leden finns refugis för övernattning (bokning kan behövas).

Tyvärr skiljer sig kvaliteten på markeringarna av vandringsvägarna kraftigt åt. Långvandringsleden GR 221 genom Tramuntana är till största delen välmarkerad, ett undantag är sträckan Valldemossa-Deia. Likaså är det i allmänhet bra markerat runt Sóller med gott om skyltar som visar vägen, liksom delvis runt Lluc. Av någon anledning är dock märkningen av stigarna till flera av topparna i Tramuntana ganska dålig, särskilt vad gäller skyltar. Men även om det inte finns skyltar och tydliga markeringar överallt finns det på många ställen markeringar i form av små stenrösen. De dåliga markeringarna gör att det kan vara klokt att ha karta med sig. Läs mer i vårt inlägg om att hitta vandringsvägen på Mallorca.

Underlag: Varierar förstås kraftigt beroende på var vandringen sker. Det är allt från asfalterade småvägar i odlingslandskap via de gamla stenlagda transportvägarna (dry stone routes) till rejält stenigt och ojämnt underlag uppe i bergen. Löst grus och stenar i branta nedförspartier tillhör det mest besvärliga och förekommer på sina håll. Det kan också bli rejält halt när det är fuktigt.

”Öppettider”: Det finns några vandringar på Mallorca som bara kan göras vissa dagar. Exempelvis kan man bara vandra runt Puig Roig på söndagar och i Ternellesdalen kan man bara vandra fem dagar i veckan, man måste föranmäla sig och vandra i grupp med en guide.

”Inträde”: Den vanligaste vandringsvägen för att nå toppen av Puig Massanella går över gården Comafredas marker och där måste man betala 6 euro (2019) för att passera. När vi kom förbi vaktkuren en sen vardagseftermiddag under vintern var den dock obemannad och utan möjlighet att betala.

Säkerhet: I de allra flesta fall är det ofarligt och bara en njutning att vandra på Mallorca. Och det är förstås skönt att det inte finns några djur som är farliga för människan på ön. Samtidigt ska man inte underskatta riskerna för att tappa fotfästet och falla vid vandringar i bergen, något som vi tyvärr kunnat läsa om på nyhetssidorna. Vädret i bergen kan också slå om snabbt och att vandra längs klippkanter i tjock dimma, moln eller hård blåst är förstås vanskligt. Det som i vanliga fall är en enkel vandring kan bli betydligt besvärligare om stenarna i en brant blir blöta och hala. Sunt förnuft och försiktighet räcker dock långt.

Tid för vandringen som anges i inläggen: Vandringstiderna som anges i slutet av inläggen är den tid det tagit oss att gå sträckan. Eftersom vandringstempo och pauser är högst individuellt och att tempot dessutom påverkas av vädret, ska du se de tider vi anger som en vägledning. Vår erfarenhet är att vi går snabbare än många andra om vandringen innehåller många höjdmeter uppför, vilket ju gäller för många vandringar i Tramuntana. Då kan du alltså behöva räkna med att din vandring kan ta längre tid.

Väder: Brukar vi kolla på Aemets engelska sidor. Under vinterhalvåret kan vädret i Tramuntana variera en hel del, vilket man måste ha beredskap för. I Tramuntana kan det på vintern vara hårda vindar, dålig sikt och nederbörd, enstaka dagar även snö. Vi har ibland såväl avstått från att bege oss till bergen på grund av vädret och dessutom några gånger valt att vända under vandringar på grund av dålig sikt och vind. Å andra sidan finns dagar under vintern då vi har vi kunnat äta lunch i kortärmat på en bergstopp.

Vandra under sommarhalvåret: Även om vi bara vandrat på Mallorca under vinterhalvåret kan man givetvis vandra året runt. Men under värsta högsommaren är det förstås rejält varmt, knappast optimalt för vandring. Ju varmare det är desto mer vätska måste du ha med dig liksom solskydd. Dessutom är det ju inte så dumt att starta tidigt och undvika de timmar när solen står som högst. Räkna med att vandringen tar längre tid än annars.

Vi är väldigt förtjusta i välmarkerade vandringsleder, tyvärr är de tämligen sällsynta på Mallorca.


Ta sig till Tramuntana: Ska man till orter som Soller, Deia, Valldemossa eller någon annan av byarna i Tramuntana för att starta sin vandring går det oftast bra att ta sig dit från Palma med buss. Till vandringar som startar vid Cuberdammen finns buss enbart under sommarhalvåret, men turerna är även då ganska få. Läs våra tips till att ta buss till vandringar på Mallorca här.
I vissa fall är bil det enklaste sättet att nå startpunkten för många av vandringarna i Tramuntana.

Boende: För en vandringsresa till Mallorca finns det en lång rad orter och boenden att välja mellan. För den som har tillgång till bil kan man nå de flesta vandringar nästan oavsett var på ön man väljer att bo eftersom avstånden på ön ändå är relativt små. Palma kan exempelvis vara en bra utgångspunkt för den som vill göra vandringar i olika delar av Tramuntana, särskilt om man har tillgång till bil. Vill man främst vandra i Tramuntanas berg kan exempelvis Sóller eller Valldemossa vara bra utgångspunkter. Det finns också övernattning av lite enklare standard vid Lluc.

Det finns också ett antal refuger uppe i Tramuntanas berg, främst längs långvandringsleden. Där kan man övernatta, men det behövs troligen en bokning i förväg. Tältning är så vitt vi vet förbjudet utom vid en liten campingplats som finns ett par kilometer från Lluc, och möjligen också i anslutning till några av refugerna.

Restauranger och kaféer: Uppe i Tramuntanas berg, inte minst runt Cuberdammen, är utbudet på restauranger längs vandringsvägarna begränsat, och några av de som finns kan vara stängda under vinterhalvåret. I och runt byar och städer som Sóller, Deia och Valldemossa. liksom runt Lluc är utbudet betydligt bättre.

Turistskatt: På Mallorca finns sedan några år en turistskatt. Den varierar (år 2020) mellan 0,25-4 euro per person och natt (plus moms). Nivån varierar beroende på boendets standard, säsong och hur länge man stannar, det är billigare på enklare boenden och under november-april. Skatten betalas normalt på plats till hotellet eller lägenhetsuthyraren.

Buss i Deia i Tramuntana

Många gånger är bussen ett utmärkt transportmedel till vandringarna.


Alla våra vandringar i Tramuntana

1. Lluc och norra Tramuntana

Här finns några av Tramuntanas mest spektakulära toppvandringar. Vad sägs om att bestiga Mallorcas näst högsta topp, Massanella? Även den tredje högsta toppen, Tomir, nås från Lluc. På söndagar kan du även vandra runt Puig Roig och på sträckan på havssidan uppleva dramatisk klippkust och hisnande vyer i en närmast orörd natur.  Denna heldagsvandring är dock allt annat än en lätt söndagspromenad. På andra sidan berget trivs gamarna – här har vi sett minst 30 gamar samtidigt. Ternellesdalen närmare Pollenca kan man besöka med guide och spana efter gamar. Också där bjuds på många överraskningar – tack vare det strängt reglerade antalet besökare.

Också om du är ute efter enklare vandringar har Lluc en del att erbjuda i dess närmare omgivningar med stenekskogar.

 Över 4 timmar

Vandrare på klippkany

Spektakulära vyer under en vandring runt Puig Roig.

 

2. Cuberdammen med omgivande berg

Allt som oftast har parkeringen vid Cuberdammen varit startpunkt för våra vandringar. Under sommarhalvåret  kan den även nås med buss. Just runt Cuberdammen kan det vara populärt under helgerna så det gäller att starta tidigt. Populariteten kan ha flera skäl. Ingenstans kan Tramuntanas högsta toppar upplevas så storslaget genom en enkel promenad runt dammen. Ett annat skäl är att det finns ytterst få dammar och sjöar på Mallorca – själva dammen är något exklusivt.

Men även om du är ute efter mer krävande vandringar med stora höjdskillnader på steniga underlag på svindlande höjder kan få ditt lystmäte här. Utbudet av vandringar är närmast överdådigt. Härifrån kan du ta dig till Mallorcas näst högsta topp, Massanella. Eller varför inte runt Tossals Verdes för att (vintertid) kunna uppleva något så sällsynt på Mallorcas berg som rinnande vatten? På den turen finns även möjlighet att äta på en servering (förbokning).

På topparna Puig de l’Ofre och Rateta har vi ofta kunnat spana efter gamar och varit med om några oförglömliga möten på nära håll. Eller varför välja? Har du mycket spring i benen så kan du göra som vi och bestiga tre toppar på en och samma dag.

Är du äventyrlig av dig, och har mycket god balans, vill du kanske uppleva tunnlarna med vattenledningarna i bergen. På vintern kan tunnlarna vara lite översvämmade så man får gå på vattenledningarna. Inte helt ofarligt, men spännande.

 

Under 4 timmar

 

Över 4 timmar

 

Riktigt utmanande

Cuberdammen i Tramuntana

Cuberdammen är en bra utgångspunkt för många vandringar.

 

3. Runt Sóller, Deia och Valldemossa

Här kan du ser fram emot lantliga vandringar runt i Apelsindalen – med Tramuntanas berg som kuliss. Det finns så många mysiga vandringar att välja mellan. En favorit är sträckan Sóller och Fornalutx (som finns med på listan av Spaniens vackraste byar). Eller mellan Sóller och kändisarnas by Deia. För lite mer bergskänsla kan du vandra mellan Valldemossa och Deia. Som bonus passerar du Ärkehertigens stig med bokstavligen svindlande vyer över kusten.

Bland områdets många pärlor, missa inte ravinen Baranco de Biniaraix. En riktigt utmanande vandring som startar i Sóller via ravinen och vidare upp till Puig de l’Ofre eller Cuberdammen (enklast om man har transport ena vägen). Mycket krävande, men helt enastående.


Under 4 timmar

 

Över 4 timmar

 

Riktigt utmanande

Odlingslandskap vid Tramuntana

Sollers lantliga omgivningar inspirerar till många härliga vandringar.

 

4. Södra Tramuntana

Området är relativt nära badorter som Sant Elm, Peguera och Santa Ponsa. Här får du bara inte missa vandringen till vackra La Trapa. Det finns flera vandringar att välja mellan, beroende på tid och ork. Väl där pass på och njut av utsikten över ön Dragonera.

Men du behöver inte lägga alla ägg i samma korg. Det finns flera storslagna vandringar i området. Du kan bestiga toppar som Galatzo och Mola de s’Esclop. Klara dagar kan du se ända till Ibiza.

Och lite längre norrut  kan du vandra mellan Esporles och Banyalbufar. Finalen av denna vandring går vid terrasserade odlingarna vid havet i Banyalbufar. En upplevelse vi inte vill vara utan.

Under 4 timmar

 

Över 4 timmar

 

Riktigt utmanande

Havsnära omgivningar runt La Trapa i södra Tramuntana.


Läs mer

Vandra på Mallorca – vår guide.
Vandra i Alcudia på Mallorca – vår guide
Vandra vid havet på Mallorca – 8 tips
Lantliga vandringar på Mallorca – 7 tips.

Apelsindalen runt Soller bjuder på färgstarka fruktodlingar och storslagna berg.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.