Vandra i Frankiska Schweiz – vår guide

Frankiska Schweiz stora lockelse är spännande natur med väldiga klippor intill stigarna.

 

Frankiska Schweiz må vara okänt utanför Tyskland, men är en dröm för vandrare: många välmarkerade vandringsleder, spännande natur med grottor och klippor och relativt få besökare.

Här omfamnas du av landskap med både berg och dalar med porlande bäckar. Emellanåt avtecknar sig klippor och grottor, såväl små som överväldigande. Eller så är det kultur- och odlingslandskapet, med överraskande många slott och borgar, som tar andan ur en.

För återhämtningen står talrika uteserveringar med stabil tysk mat och lokalbryggd öl.

 

5 skäl: därför gillar vi att vandra i Frankiska Schweiz

1. Kuperad och överraskande natur
Klippor och grottor står för överraskningarna i Frankiska Schweiz. Dessa överraskningar är varken få eller små. Tvärtom är de ofta så stora att man själv framstår som en liten myra. Så trivsamt att känna sig som så inför naturen. Och ändå har vi denna gång inte hunnit besöka de allra största grottorna (som exempelvis Teufelshöhle nära staden Pottenstein).

Medan höga klippor och väldiga grottor höjer pulsen finns det gott om småputtrigt landskap att spatsera genom. Vad sägs om vidsträckta odlingslandskap som förändras i takt med årstiden? Eller trolska skogar med mossklädda stenar och träd och porlande bäckar?

Varje vandring bjuder också bokstavligen på några höjdpunkter: fantastiska utsikter som gör mödan upp värd. Klicka på någon av länkarna nedan till våra vandringar så kan du se med egna ögon.

Får det lov att vara en visit i en grotta? Gott om överraskningar längs vägen i Frankiska Schweiz.

 

2. Välmarkerade vandringsleder.

Givetvis är en tillförlitlig karta alltid bra att ha till hands, oavsett om den är digital eller i pappersformat. Men i Frankiska Schweiz behöver du inte titta så ofta på kartan, eftersom det är gott om välmarkerade stigar och vägar.

Välskyltat, det underlättar.

 

3. Små städer, många slott och borgar.

Gillar du små mysiga städer med borgar eller slott? Det gör vi! I Frankiska Schweiz är det gott om dem. Städerna vi har besökt är exempelvis Egloffstein och Gössweinstein. Båda är mysiga. Båda har förstås eget slott. För annars hade det nog inte varit Frankiska Schweiz.

Gott om slott och små städer att fästa blicken på.

 

4. Lugnt och skönt. Men nära till mat och dryck.

Det är ytterst förvånande, men sant. Av någon anledning är Frankiska Schweiz inte särskilt känt utanför Tyskland. Och i Tyskland råder en hård konkurrens bland områden som gärna titulerar sig som det lokala “Schweiz” för att framhålla områdets natursköna kvaliteter. Det förklarar, åtminstone delvis, varför vi mötte relativt få turister längs stigarna. Alltså lugnt och skönt – dock något utanför högsäsongen.

Lika lugnt som på stigen var det tätt mellan näringsställena med både mat och dryck. Rätt snart märker du nog vilka ädla drycker lokalbefolkningen omhuldar. Vilket blir nästan övertydligt längs en bryggerivandring i ett område som stolt hävdar sig vara världens bryggeritätaste. Vi ska inte uppmuntra till onödig alkoholkonsumtion, men du kanske känner för en extra promenad i denna för oss lite exotiska omgivning?

Oavsett vad du har i kikaren, ha kontanter med i plånboken. Tyskarna må ha stor förkärlek till öl och närande rätter, men de tycks inte hysa samma faiblesse för kortbetalningar. Cash is inte sällan king…

Rejäl och närande mat i var och varannan restaurang längs vägen. Ingen risk att gå hungrig från matbordet.

 

5. Prisvärt

Vårt generella intryck är att behaglig prisnivå råder i Frankiska Schweiz. Det gäller såväl övernattningsställen som restauranger, bagerier och konditorier (missa aldrig ett bra konditori!). Detta är antagligen ännu en trevlig följd av områdets relativt anonyma tillvaro – än så länge.

 

Våra vandringar i Frankiska Schweiz

Under den knappa vecka som vi tillbringade i Frankiska Schweiz i augusti 2021 hann vi med fem vandringar och lika många blogginlägg. Läs inläggen för att hämta inspiration, få tips eller bara njut av bilderna.

Här är länkarna till inläggen:
Romantiska rundvandringen i Muggendorf
Bryggerivandring vid Aufsess
Sagolik vandring vid Egloffstein
Gössweinstein och Tüchersfeld
Till toppen av Walberla

Givetvis finns det mängder av vandringar utöver de enstaka som vi hann med. Många av de mindre städerna och byarna har sina egna markerade vandringsvägar runt sina orter. Du hittar information om en del av vandringsmöjligheterna i Frankiska Schweiz på den här sidan.

Mycket att välja på för vandraren i Frankiska Schweiz.

 

Upplev mer av Frankiska Schweiz

Frankiska Schweiz kan upplevas på flera sätt än genom vandring. Det viktigaste är att njuta av livet och må gott, eller hur? Här några tips som kan få livet att kännas lite glättigare.

 

1. Besök bryggerier
Det vimlar av små lokala bryggerier i Frankiska Schweiz. Det känns som om det knappt finns någon ort med självrespekt utan eget bryggeri. Läs mer om ölmentaliteten i området i det här inlägget.

På många bryggerier kan du beställa och dricka den egna ölen på plats, det är ju det som är grejen. Alltså inte så mycket visningar av tillverkningsprocessen, utan mer hands on, vilket kan sammanfattas med ett tyskt ord: Prost!

Ofta kan du även få en bit mat till ölen – kanske till och med en rejäl måltid. Inte sällan sitter man på en lummig uteservering.

Se bara till att kolla öppettiderna. Vissa ställen kan ha öppet bara på helgerna eller vissa dagar.

Gott om lokala små bryggerier.

Häpnadsväckande grottor.

 

2. Grottor
Frankiska Schweiz måste vara något utöver det vanliga för grottfantaster. Här finns några av Tysklands största grottor, däribland den välkända Teufelshöhle nära staden Pottenstein. Mer information om grottor hittar du här.

 

3. Borgar och slott
Vi upplevde slott på nära håll under våra upptäcktsfärder i Gössweinstein och Egloffstein. Du kan ta vårt ord på att dessa slott inte är de enda i Frankiska Schweiz. Vårt intryck är snarare att området är bräddfyllt av dessa fagra kulturhistoriska byggnader. Pass på när du ändå är på plats! Mer information om alla slotten hittar du här.

Slottet i Gössweinstein är ett av många sevärda borgar och slott i området.

 

4. Bayreuth

Staden Bayreuth är synonym med opera i allmänhet och med tonsättaren Richard Wagner i synnerhet. En lika sevärd som trevlig stad.

 

5. Vandra i närliggande Franken vinland
Om du ändå är i krokarna skulle jag för allt i världen inte skulle missa ett besök i Franken vinland. Här är landskapet mjukare, slätare, maten kan vara lite mer förfinad. Framför allt här kan du vandra eller cykla utmed vinodlingar och smutta på ädla droppar.

Missa inte våra vandringar och tips från Franken Vinland, området för livsnjutare, i vårt inlägg Vandring i Franken Vinland – vår guide.

Passa på och besök Franken vinland när du ändå är i krokarna.


Fakta om vandring i Frankiska Schweiz:

Var: Frankiska Schweiz utgör den del av regionen Franken i Tyskland. På tyska kallas området Fränkisches Schweiz och Franconian Switzerland på engelska.

Vandringsleder och markeringar: Det finns gott om välmarkerade vandringsleder av varierande längd. Både lokala vandringsleder som startar i städer/byar och långvandringsleder som passerar genom området. Utbudet kan vara så stort på sina håll att det kan vara klokt med en karta för att hålla reda på alla vandringsvägar.

Svårighetsgrad: De flesta vandringslederna går på bra underlag, allt från asfalterade cykelvägar till bra stigar. Men området bjuder på betydande höjdskillnader som kan vara krävande. Dessutom finns en del passager som kan vara lite besvärliga för den svindelkänslige.

Utrustning: Ett par bekväma skor räcker långt. Sen kan det förstås komma skurar, så vi har alltid regnkläder med.

Bästa tid till vandring: Större delen av året, även om vintermånaderna kanske inte är det bästa.


Fakta om Frankiska Schweiz

Läge: Franken är en region som till största delen ligger i nordliga delen av delstaten Bayern i Tyskland. Städer som Würzburg, Nürnberg, Bamberg och Bayreuth ligger i Franken. Frankiska Schweiz (Fränkisches Schweiz) utgörs av den nordostliga delen av Franken, strax norr om Nürnberg.

Ta sig hit: Vi tog bilen via Öresundsbron och Stora Bält-bron, runt nio timmars körning från Skåne. Färja till Tyskland ger lite kortare körsträcka. Du kan även flyga till Frankfurt och vidare med kollektivtrafik eller hyrbil. Eller ta tåget från Sverige till Hamburg och sedan vidare söderut. Flera av de mindre orterna nås med buss.

Boende: Finns såväl hotell som semesterbostäder. Priserna kan variera rejält beroende på period och ort. Vi bodde i en lägenhet i lilla byn Schweinthal under vår vandringsresa. Det gick att vandra direkt utanför dörren, men till flera av våra vandringar i regionen åkte vi bil, som längst runt trekvart. Egloffstein, Muggendorf och Gössweinstein är tre exempel på orter som kan tjäna som bra utgångspunkt för vandringsupplevelser i Frankiska Schweiz.

Restauranger och kaféer: Gott om restauranger, uteserveringar och kaféer. Oftast ganska enkelt att kombinera en vandring med lunch på något trevligt ställe. Tänk på att det inte går att betala med kort överallt.

Mer information: Mer information om vad du kan göra, bo och äta i Frankiska Schweiz hittar du på “Franconian Switzerland” (på engelska).

Frankiska Schweiz är till bredden fylld av vackra vyer och naturupplevelser.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.