Vandra i Andalusien – vår guide

Vandringsstig längs bevattningskanal med snötäckta berg i bakgrunden

Andalusien är fyllt av kontraster. Här Sierra Nevadas snöklädda toppar och porlande smälvatten i bevattningskanalerna.

Andalusien får vandringsentusiasten och naturälskaren att häpna. För att avliva myten om att Andalusien enbart består av stränder, charter och förbyggd kuststräcka behövde vi bara ta ett kliv inåt landet. Här öppnar sig ett landskap rikt på kontraster. Vad sägs om Serranía de Rondas dramatiska klippor, berg med Europas största rovfåglar svävande i skyn och ögonfagra blommor som mandel och lavendel? Eller Sierra Nevada med fastlandet Spaniens högsta berg, hängbroar och unika vandringar längs anrika vattenkanaler? Och skulle man tröttna på höga berg kan man söka sig till Doñana i syd, ett enormt naturområde och nationalpark som liknar ett mikrokosmos med sanddyner, hedlandskap, sällsynta växter och utrotningshotade djur. Eller kanske de långa sandstränderna längs Atlanten i Costa de Luz?

Hängbro i Monachil

Andalusiens natur överraskar och ger sug i magen med sina raviner och hängbroar som här utanför Monachil.

 

Årstiden spelar roll

Har du dåliga erfarenheter av sommarvandring, med proppfulla stigar och obarmhärtigt stekande sol? Vandringar i Andalusien under lågsäsong mellan oktober och april är en avgjort behagligare upplevelse. För det mesta är vädret i Andalusien under vinterhalvåret vandringsvänligt. Lite höstkrispig luft på morgonen och varmare efterhand. Det kan vara stora väderskillnader mellan kusten och bergen. Undvik bergen om det regnar, blåser hårt eller är så molnigt att du ändå inte får någon utsikt. En regnig dag kan det vara härligt att gå längs havet och lyssna när hela havet stormar. Eller varför inte titta på fåglar i ett naturreservat, det är garanterat folktomt.

Blåskata hoppar på marken i El Acebuche

Blåskator och andra fåglar är det gott om i El Acebuche i världsnaturarvet Doñana.

 

Upplevelse för alla sinnen

Att vandra tidigt under den andalusiska våren ger möjlighet att uppleva grönska och blomsterprakt. Du kan vara med om mandelträdens blomning, se orkidéer eller blommande ginst, som förmår bergen att lysa gult medan den vita ginsten sprider söt doft. Kastanjerna är bladlösa i mars, men i oktober blir bladen gula och bruna. Tittar man på marken på våren syns gula mattor av getoxalis. Blommande lavendel och rosmarin är det gott om, bara att nosa och njuta.

Lavendel

Andalusiens flora förför och sprider väldoft, inte minst lavendel som blommade under vandringarna i mars.

 

5 olika områden att välja och vraka bland i Andalusien:

Andalusien erbjuder många olika naturtyper och vandringsupplevelser.

 1. Bergsområdena runt Ronda. Serranía de Ronda, Sierra de Grazalema och Sierra de las Nievas. Här finns allt: berg, gamar, rovfåglar, utsikt över havet, pittoreska byar som Grazalema, Zahara de la Sierra, Genalguacil för att nämna några.
  Puente Nuevo i Ronda.

  Puente Nuevo (Nya bron) i Ronda.

   

 2. Sierra Nevadas berg inklusive Alpujarra. Här finns mängder av vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrad. Under vinterhalvåret kan du visserligen inte nå alla toppar, eftersom de högsta är snötäckta, men de vita topparna utgör en vacker kuliss för vandringar nedanför.
  Capileira och omgivande berg.

  Den vita byn Capileira utgör utgångspunkt för många vandringar i Alpujarras berg.

   

 3. Medelhavet. Längs Costa del Sol kan du uppleva Medelhavet. Även om det finns mycket bebyggelse kan du på många håll vandra länge på sandstränder eller som runt Nerja vid klippkusten. Ännu längre västerut, vid Cabo de Gatas naturreservat finns mindre bebyggelse vid kusten.
  Utsikt över stenar, växter och hav

  Vandring med havskänsla utanför Nerja.

   

 4. Atlanten. Andalusien bjuder även på Atlantkust med många långa sandstränder längs Costa de Luz. Vid Atlantkusten hittar du också världsnaturarvet och våtmarksområdet Doñana. Här går det att vandra såväl längs orörda sandstränder som på sandyner längs havet eller genom pinjeskog. Dock är vandringarna i nationalparken begränsade till ett fåtal vandringsleder. Den som vill besöka andra delar av nationalparken är hänvisad till de organiserade turer som erbjuds.
  Utsikt över Atlanten från sanddynerna i El Asperillo.

  Vandring på sanddynerna vid Atlanten i världsnaturarvet Doñana.

   

 5. Fin landsbygd. Många vandringar går genom odlingslandskap med mandelträd, apelsinträd, får, getter, höns och annat lantligt som skänker välbefinnande.
  Får i bergen

  Vandringar på den fina landsbygden med trivsamma får och odlingslandskap.

   

 6. Skog. I Andalusien är det möjligt att uppleva flera olika typer av skog. Allt från vidsträckta pinjeskogar vid havet nära Doñana till kastanjeskogar och korkekskogar i bland annat Serranía de Ronda.
  Sandväg genom skog av pinjeträd

  Vandringsväg omsluten av stiliga pinjeträd i sanddynerna i världsnaturarvet Doñana.

   

Våra olika vandringar i Andalusien


Praktiska tips

Ta sig hit. Flyg till Malaga dit många flygbolag flyger. Är man mest intresserad av Costa del Luz kan flyg till Algarve vara ett alternativ.

Ta sig runt. För att enkelt nå Andalusiens olika vandringar underlättar det med hyrbil.

Boende. Andalusien är stort och vill du uppleva flera olika vandringsområden kan det vara bra att bo på flera olika orter. Ronda eller någon av bergsbyarna i närheten, t.ex. Grazalema, kan vara bra utgångspunkt för vandringar i bergsområdena runt Ronda. Lanjaron eller Capileira är bra utgångspunkter för Alpujarra. Boende i eller nära Granada fungerar bra som utgångspunkt för vandringar i Sierra Nevada. Frigiliana kan vara utgångspunkt för vandringar i bergen strax ovanför kusten vid Nerja. För vandringar i Doñana bodde vi i El Rompido, närmar boende finns i exempelvis El Rocio eller Matalacanas.

Organiserade vandringsresor. Flera arrangörer ordnar vandringsresor till Andalusien främst under vår och höst.

 

Vandringsleder. Andalusien har gott om stigar och vägar att vandra på. Oftast går det också att hitta information om vandringsvägar på internet. Inte sällan är dock informationen på spanska. Några vandringar, bland annat Garganta Verde i Grazalemas naturreservat kräver tillstånd som måste sökas förväg. Långvandringsleden E4 genom Europa passerar genom Andalusien.

Skor.Vi vandrade i låga vandringsskor eftersom de är betydligt lättare och för oss var det full tillräckligt trots att underlaget ofta var klippor och stenigt. Vid ett fåtal tillfällen hade högre vandringskängor underlättat när mindre vattendrag skulle passeras efter omfattande regn.

Sol. Solglasögon och hatt behövs soliga dagar även på vintern.

Regn. Regnjackan tycker vi är ett praktiskt plagg. Skyddar mot såväl regn som kyliga vindar.

Kyla. Vid vandringar på högre höjd kan det vara riktigt kyligt – vi har startat på morgonen i minusgrader. Då behövs förstås varmare kläder. Mössa och vantar kan vara bra att ha med sig.

Säkerhet. I de allra flesta fall är det ofarligt och bara en njutning att vandra i Andalusien. Samtidigt ska man inte underskatta riskerna för att tappa fotfästet och falla vid vandringar i bergen och längs klippiga kuster. Vädret i bergen kan också slå om snabbt och att vandra längs klippkanter i tjock dimma, moln eller hård blåst är förstås vanskligt. Det som i vanliga fall är en enkel vandring kan bli betydligt besvärligare om stenarna i en brant blir blöta och hala. Smala raviner är inte lämpliga vid mycket regn eftersom vattennivåerna kan stiga snabbt. Sunt förnuft och försiktighet räcker dock långt.


Visst blir man glad av Andalusiens alla vårblommor.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.