Vandra på La Palma – vår guide

La Palma lever verkligen upp till sitt smeknamn ”La Isla Bonita” med dessa praktexemplar av drakblodsträd med Atlanten i bakgrunden.

Snart står vintern och kylan för dörren. Måste man bege sig till andra sidan jordklotet om man är vandringssugen? Egentligen inte. Den natursköna lilla kanariska ön La Palma har begåvats både med milda vintrar och vandringar i världsklass. Missa inte tipsen om våra favoritvandringar.

Välkommen till “La Isla Bonita”! Så kallas den vackra ön på spanska. Denna lilla pärla för naturälskare och vandrare ligger längst i nordväst av Kanarieöarna. Vulkanutbrott, senast 2021, har gjort stora avtryck på såväl öns 85 000 invånare som landskapet. Det är svårt att vara oberörd inför det kusligt vackra ökenliknande landskapet med svarta bergsklippor av lava och aska.

La Palma är kontrasternas ö med flera klimatzoner och landskap. Här vandrar vi genom lavalandskapet vid La Palmas sydspets.

Samtidigt har denna lilla ö med en ytan på 706 kvadratkilometer så mycket mer som har fascinerat oss. Frodigt grönskande växtrike med både mandel- och drakblodsträd. Dramatisk bergskam som delar ön mitt itu och erbjuder hisnande vyer åt båda håll från kammen. Till det väl markerade vandringsstigar i klass med Schweiz. Ett paradis för naturälskare och vandrare.

Prunkande växtlighet är en annan del av La Palma.

 

Behagligt vinterklimat

För oss som är sugna på vintervandringar erbjuder La Palma ännu en fördel – behagligt vinterklimat med en genomsnittlig temperatur på uppemot 16 grader. Med andra ord, optimalt för vintervandring. Därför tillbringade vi två vintermånader där häromåret.

Mandelblommor,

De blommande mandelträden runt Puntagorda är ännu ett exempel på öns mångfacetterade naturupplevelser. För att se dem ska man besöka ön i januari-februari.

Samtidigt kan vädret skilja sig åt kraftigt mellan olika delar av ön. Medan man kan sitta på en uteservering och beundra Atlanten i kortärmat i Puerto Tazacorte, kan man behöva en tröja uppe i bergen. Dessutom kan vädret på vandringarna på högre höjd slå om snabbt och moln dra in. Vi hade alltid beredskap för regn, kyla och dålig sikt. Om du läser om vår vandring på Routa de los Volcano förstår du att det beror på att vi har blivit visa av egen erfarenhet.

På vandringen bland självlysande buskar i ett dimmigt lavalandskap.

På vandring bland självlysande buskar i ett dimmigt lavalandskap.

Tack och lov har vi sluppit uppleva snö, men tydligen kan det snöa uppe i bergen – trots att La Palma ligger i höjd med Afrika. För att minska riskerna för att råka ut för oväder kollade vi alltid väderprognosen innan vi begav oss upp på högre höjder. Den metoden är närmast vattentät, men för att vara på den säkra sidan behöver regnkläder ändå alltid tas med.

 

Sköna vinterbad

På La Palma kunde vi också ta paus från upptäcktsfärderna och pigga upp oss med ett bad i Atlanten. Mitt i vintern är temperaturen uppemot 20 grader, vilket känns rätt uppiggande. Ön består till största delen av klippor som stupar brant ner i havet. Atlantens vågor är ofta höga. Stränderna är få och täckt med svart lavasand. Det gäller att veta var de bästa stränderna finns. Många turister badar i Los Cancajos strax utanför Santa Cruz eller i den stora turistorten Puerto Naos, som har varmare klimat.

Stranden i Tazacorte

Härligt vinterbad vid vår favoritstrand på La Palma, Puerto de Tazacorte.

Vårt eget badtips är Puerto de Tazacorte, en mindre turistort med öns solsäkraste klimat. Fördelen med Puerto de Tazacorte är den stora piren som oftast skyddar stranden hyggligt från vågorna. Därför råder sällan badförbud. Ändå råder vi dig att alltid vara försiktig. Stranden är allt annat än långgrund. Vågornas kraft kan vara övermäktig. Drunkningsolyckor är tyvärr inte helt ovanliga på ön. En vän klarade sig med nöd och näppe och det finns andra som dessvärre inte haft lika mycket änglavakt.

 

Astronomiska observatorier

Utöver vandringar finns möjlighet till andra upptäcktsfärder. Från hamnen i Puerto de Tazacorte utgår båtutflykter för att skåda valar och delfiner utanför öns kust. Eller varför inte vallfärda till de stora astronomiska observatorierna i Roque de los Muchachos högt upp i bergen?

La Palma uppskattas nämligen av stjärnskådare till följd av den klara luften. Öns speciella geografiska positionen och klimatet ger observatorierna i Roque de los Muchachos oftast fri sikt uppåt. Vi vandrade förbi och såg observatorierna utifrån, men hade inte tid att gå in under vår mastodontvandring. För den intresserade går det att göra privata besök. Kruxet är att ta sig dit. Några bussar går inte.

Vidunderlig utsikt över La Palmas berg från en av de högsta punkterna på ön.

 

Avspänd atmosfär

La Palma utmärks på flera sätt än den överväldigande och säregna naturen. Också mentaliteten är alldeles egen. Det är lätt att begå misstaget och likställa La Palma-invånarna med spanjorer. Men avståndet i mentalitet mellan “palmeros” och spanjorer är nog lika med avståndet till fastlandet. Ursprungsinvånarna på La Palma var guancher som var uppdelade i flera stammar med en hövding och utan jordbruk. Palmeros komplicerade relation till Spanien kan ha sina rötter i att ön blev erövrad av Spanien efter blodiga slag på 1400-talet.

Bananstock

Öns största exportvara.

Vi upplevde att det råder en mycket avspänd “ta dagen som den kommer”-atmosfär på ön och att lokalbefolkningen är mycket vänliga. De hejar glatt och verkar ha inneboende stoiskt lugn. Denna mentalitet kan kanske också förklara varför så många hippies har tagit sin tillflykt till ön. Vi såg dem spela gitarr och sjunga av hjärtats lust på Puerto de Tazacortes strandpromenad. Men också vid övergivna hus på landet, som de verkar ha tagit över och driver jordbruk. På sätt och vis utgör La Palma ett alldeles eget kosmos, såväl mentalt som geologiskt och geografiskt.

Efter två månader på ön känns det att det återstår mycket mer att upptäcka på denna annorlunda kanariska ö.

Väggmålning i Los LLanos

En av många stora väggmålningar i Los Llanos

 

Fantastiska vandringar

På La Palma finns många mil av markerade leder, och de är delvis av mycket olika karaktär. Du kan välja allt från vandringar genom lavalandskap på hög höjd till drömska vandringar genom sagolika, regnskogsliknande ”dimskogar”. Eller förbi grönskande odlingar och enorm blomsterprakt.

Vandringsvägarna på La Palma är mycket väl utmärkta, så bra att vi inte ens behövde köpa någon vandringskarta. För oss räckte det med välmarkerade leder och information från internet. Trots många och långa vandringar var det bara vid ett tillfälle som vi hade lite svårt att hitta rätt väg. Och då berodde det på att vandringsvägen gick rakt över gårdsplanen till ett hus, något vi inte riktigt räknat med.

Vid planeringen av våra vandringar hade vi mycket stor hjälp av den karta på alla markerade vandringsvägar på La Palma (se bild nedan) och de detaljerade beskrivningar av enskilda vandringar som finns tillgängliga på internet. Beteckningarna på vandringsvägar som finns i de enskilda inläggen om våra vandringar kommer från dessa  sidor. Och det går i de allra flesta fall att nå La Palmas vandringar med buss.

Karta över La Palma

Kartan visar La Palmas alla vandringsvägar. Bild: Turismo del Cabildo Insular de La Palma


Våra favoritvandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
2. Vandra på lantliga stigar från Puntagorda till Puerto de Tazacorte.
3. Vandra och upplev Routa de los Volcanos svarta magi.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
7. Idafe och Cascade de los Colores slår det mesta.
8. Sikta högt mot Refugio Punta de los Roques.
9. En gång i livet-vandringen till Mirador de los Andenes och Los Sauces.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.

Kaktusfikon och mandelblom med Atlantutsikt.


Praktiska tips för din vandringsresa till La Palma

Så tar du dig till La Palma

Det brukar finnas charterflyg direkt från Sverige till La Palma, vilket eller vilka bolag har varierat över åren. Men det går också bra att ta reguljärflyg från Sverige till Gran Canaria eller Teneriffa (kolla bara om du behöver byta flygplats) och sedan vidare med inrikesflyg till La Palma. Det finns även färja från Teneriffa, men det är oftast dyrare och tar längre tid.

 

Så tar du dig runt på La Palma

Många väljer att hyra bil för att ta sig till olika vandringar runt om på La Palma. Vi valde i stället att åka buss och det fungerade alldeles utmärkt. I kombination med taxiresor vid ett par tillfällen kunde vi utan problem vandra på hela ön. Läs mer om hur du reser buss på La Palma i vårt inlägg om att ta bussen till La Palmas vandringar.

 

Vädret på La Palma

Vädret kan skilja sig åt kraftigt mellan olika delar av ön. Bada nere i Puerto de Tazacorte samtidigt som det bara är några få plusgrader uppe i bergen. På vandringarna på högre höjd kan vädret slå om snabbt och moln dra in. De behöver ha beredskap för regn, kyla och dålig sikt. Och det kan snöa uppe i bergen, trots att La Palma ligger i höjd med Afrika. Om möjligt välj dag där prognosen är bra, särskilt viktigt om du ska upp i bergen på högre höjd.

Vi kollade väderprognoserna på aemets engelskspråkiga hemsida. Se till att välja rätt ort på ön för prognosen bara eftersom väderskillnaderna kan vara betydande.

 

Välja ort för boende på La Palma

Vi valde Tazacorte för boende för det oftast är sol och behagligt varmt och begränsat med nederbörd där. Men man behöver inte åka långt för att vädret ska bli annorlunda. I El Paso bara drygt 7 kilometer bort fågelvägen är det  betydligt svalare, inte minst på nätterna på vintern, och dessutom ofta betydligt blåsigare än i Tazacorte. Vi har sett en tumregel som säger att för varje hundra meter i höjdskillnad sjunker den genomsnittliga temperaturen med en grad.

På öns östra är det molnigare och betydligt mer nederbörd, vilket även gäller längst i norr. Så mest sol och värme är det på den västra delen av ön nära havet, som i Tazacorte eller Puerto Naos. Det här med vädret har också viss betydelse när man bokar boende. Ju högre upp och ju fuktigare del av ön, desto viktigare är det att boendet har värme. I vårt boende i Tazacorte behövde vi på två månader mitt i vintern däremot ingen värme alls.

Utöver vädret var också tillgången till vandringar och transporter till vandringar viktiga för vårt val. Vi tycker att just Tazacorte passar bra som utgångspunkt för en vandringsresa på La Palma då det finns bra bussförbindelser. Samtidigt är utbudet på hotell begränsat, men det finns ett utbud av lägenheter. De orter på ön som har flest hotell ligger tyvärr inte bäst till för vandringar om man inte hyrt bil. Läs mer kring valet av boendeort i vårt inlägg Tre bästa orterna att bo på för vandring på La Palma.

 

Maten på La Palma

Den största matbehållningen för oss på La Palma var utan tvivel den mycket goda tillgången på färska grönsaker och frukt. Aldrig var vi ätit så god avokado och mango som de dagsfärska vi kunde köpa på bondemarknaden (söndagsförmiddagar) och i saluhallen i Los Llanos. Och då var vi tydligen inte ens där när avokadon är som bäst, som sades vara senare under våren. Det mesta verkar odlas på La Palma, även om förstås inte allt är moget samtidigt.

Mer matnyttigt hittar du i inlägget Äta gott på La Palma.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Åh, tusen tack för ett riktigt inspirerande inlägg! 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Kul att du gillade vårt inlägg! La Palma har verkligen mycket att erbjuda vandringsentusiaster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.