Lång vandring från Nerja till Frigiliana

Gula blommor i förgrunden och berg i bakgrunden.

Bara någon timme till fots från Nerja väntar en härlig utsikt.

En på flera sätt överraskande och omväxlande vandring. På väg till en av Spaniens vackraste byar bjuds här på vida vyer över berg, raviner och havet. En vandring värd varenda en av sina tusen höjdmeter.

Vandringen börjar småputtrigt med en stegvis stigning genom övervägande tallskog. Där stöter vi på larver till tallprocessionsspinnare i sitt sedvanliga lämmeltåg, och håller oss förstås behörigt avstånd till dessa allergispridare. Utöver nästan överblommad gul ginst och väldoftande blommande lavendel syns påfallande mycket rosmarin. Där syns även många buskar med den fina rosa blomman cistus albidus och även afodill (avlånga stänger med vita blommor som sitter bredvid varandra).

Blommande cistus albidus med insekt

Cistus Albidus har fått fint besök.

På väg upp mot ett bergspass stannar Kerstin till och pekar på en stor ödla vilande på en solvarm sten. Uppe på krönet gör vi en utvikning till en bergskam en bit upp och upplever dagens första överraskning: en hisnande utsikt över havet, bergskedjan som omsluter oss från tre håll och flera djupa raviner på svindlande nära håll. Här vill vi stanna kvar länge, här är det ultimata stället för en picknick, här får vi inte stanna så länge som vi önskar. En dryg väg återstår.

Ödla

En ödla spanar från en solvarm sten.

 

Dagens utmaning

Nu får vi uppleva den djupa ravinen på ännu närmare håll, ända ner till floden rio Chillar. Med egna ögon ser vi vad två dagars häftigt regnande med över 50 millimeter nederbörd gör med en blid och vadbar liten flod. Vattnet strömmar högljutt och bildar på vissa håll kraftiga vattenfall. Otänkbart att vada här. Vi går fram och tillbaka, men hittar varken en bro, en spång eller ett grunt ställe att korsa denna flod.

Innan vi ger upp upptäcker vi en nedfallan tall liggande tvärs över floden. Kerstin korsar först, studsar fram sittande för att hålla balansen. När jag försöker att härma hennes vinnande koncept håller jag på att tappa balansen, ryggsäcken är för tung. När den fångas av Kerstin blir det lättare och jag kommer över på andra sidan, om än genom en omvänd teknik än Kerstin – rumpan först.

På stock över floden

Ett lite originellt sätt att korsa en flod.

Väl över vattnet upphör markeringarna bra länge. För att slippa gå fel som vi, ska man en liten bit efter floden ta den första uppåtgående stigen mot vänster, den är markerad med en liten grön pil. Det blir flera långa upp och ner längs raviner med härliga utsikter som finfin tröst. Även skönheten Frigiliana avtecknar sig på allt närmare håll.

Nu återstår bara några mindre strömmande vattendrag att korsa. Hoppande mellan stenar kommer vi över nästan torrskodda.

Hopp över vatten

Hoppsan! Här ett lite djärvare sätt att korsa vattendrag. Som tack och lov gick bra.

 

Omväxlande landskap

I sista sluttningen upp mot Frigiliana välkomnas vi av en rad avokadoträd med plockmogen avokado. Ägaren står längre in i den lilla odlingen och plockar avokadon i en plastlåda.

Vägen ner mot Nerja går avgjort lättare och fortare, landskapet byter ansikte från vilda växter till odlingslandskap och trädgårdsväxter. Blommande apelsin doftar förföriskt och gult blommande mimosa är en sann ögonfägnad. Bland avokadoodlingarna syns av och till mispelträd med gröna frukter (blir blekorange som mogna). Innan vi hinner få nog av synintrycken är vi framme i Nerjas utkanter.

Vi har aldrig korsat en strömmande flod barfota. Har du gjort det? Vad ska man tänka på?

Avokado

En avokado i dess rätta element.


Vandringsfakta

Längd: 23 km
Höjdskillnad: +/– 1 000 m
Tid:
5-6 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sanne skriver:

    Häftig vandring!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ja, det var det verkligen! Och överraskande eftersom det var så nära turistområdena i Nerja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.