Vandring bland korkekar och kastanjer i Genalguacil

Utsikt över kastanjeträd och Genaldalen

Utsikt över kastanjeträd och Genaldalen utanför Genalguacil

I den väl förborgade konstnärsbyn Genalguacil i Andalusiens berg har tiden stannat upp. Likt tjuren Ferdinand luktar vi här på blommorna under ståtliga korkekar och kan även ana kastanjeträdens första knoppar.

Vi lyder konstnärens Ralf Kiwus råd och gör en upptäcktsfärd till Genalguacil. I närmare två timmar har vi farit genom vindlande vägar och häpnat över svindlande utsikter med hav och berg. Rätt snart efter Estepona var sikten så klar att vi såg Gibraltar och Afrika. Vi är redan mättade av starka upplevelser. Men det kommer mera.

Genalguacil liknar dock en stilla förälskelse. Tycke smyger sig på stegvis. Strövande mot vandringsstigen noterar vi att papperskorgarna är av trä. Konstverken gör lekfulla avtryck i var och vartannat hörn och slår upp sinnena på vid gavel. Vi slås av lugnet, den klara bergsluften, stillheten. Tiden stannar upp och hoppar fram endast på order av kyrkklockorna.

Varsågod och sitt. Skulptur av Ralf Kiwus i Genalguacin.

Vi hittar vår väl markerade uppåtgående stig och äntrar trollskogen med ståtliga korkekar vars bronsfärgade nedre del tyder på att de har vittjats på kork. Vi trampar mjukt på ekollonmattan och drar in andetagen vid synen av mandelträd bärandes på årets allra första mandlar. De är så små och sköra.

Intill ekarna samsas vintergröna och gul getoxalis och några steg längre fram förför lavendeln. Vi gläds förstås även över de vita tusenskönorna. Mest nyfikna är vi på de äkta kastanjerna (castanea sativa) som ska finnas här. Kommer de att blomma så tidigt? (Svar: nej, kom igen i maj). Kommer vi att se några knoppar? (Svar: kanske, med en gnutta eller snarare mycket fantasi.)

Vandring bland korkekar

Under korkekarna. Och var är tjuren Ferdinand?

Kastanj

Kastanjer. Ätbara inuti i rostat skick, väldigt taggiga utanpå. Vackra, varmt bruna.

Men vi upplever ett slösande överdåd av kastanjer på marken. De ligger för sig eller i travar. Enstaka kvarglömda fjolårskastanjer hänger kvar i träden. Jag lockas att röra vid kastanjens taggiga bollar. Taggarna är vassa, hårda, inget att leka med.

Stigen fortsätter uppåt en ås och däruppifrån syns en närliggande vit by som en påminnelse om världens existens, en bit bort.

Men under vandringen i Genalguacil stannar tiden upp.

Har du sett äkta kastanjeträden blomma?

Genalguacin

Genalguacil är beläget i ett av Andalusiens bergområden. Här känns att tiden har stannat upp.


Vandringsfakta

Längd: ca 4 km

Karta och detaljer: I utkanten av byn (riktning finns en vandringsskylt mot Los Saucillos. Vi följde den uppför i ett par kilometer upp till kammen. Vi vände där på grund av vinden. Det går dock att fortsätta och komma tillbaka till Genalguacil från andra hållet, den vandringen hittar du på här.

Tips: Det finns gott om vandringsvägar av olika längd i de mycket vackra omgivningarna runt floden Genal. Det ska vara särskilt vackert att vandra här på hösten när kastanjernas blad börjar skifta färg till gult och brunt. Vårvandring som vi gjorde innebär i stället gott om blommor på marken.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Again very beautiful nature pictures. And I really like the chair sculpture.
    Yes, I have already seen real chestnut flowers 🙂

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Thank you for your encouraging comment! We have not sean real chestnut flower yet, only horse chestnut flowers. There are so many things still left to see…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.