Vandra i italienska Cinque Terre – vår guide

Eyal vandrar i Cinque Terre

I Cinque Terre får såväl vandringsentusiaster som livsnjutare sitt lystmäte.

 

Cinque Terre finns inte bara med på Unescos lista över världskulturarv. Det finns i våra hjärtan! Kontrasten mellan spektakulära vyer över Medelhavet och pittoreska små städer är svår att skaka av sig. I detta sammanfattande inlägg får du även några överlevnadstips för att klara trängseln i denna turistmagnet.

Världskulturarvet Cinque Terre är ett Unescoskyddat litet område i italienska Ligurien. Fem gulliga, färggranna pyttestäder omgivna av hav, berg och terrasserade vinodlingar. Men ibland undrar jag om inte sådana populära resmål först och främst behöver skyddas från dess egen popularitet. Trängseln lägger sordin på upptäckarglädjen och får antagligen många att välja bort Cinque Terre. Ändå tycker vi att Cinque Terre är sevärt och längtar redan tillbaka! Varför? Läs här:

 

1. Bedövande vackert landskap

I en mening: Hela området har något som väcker det insomnande romantiska inom mig. Behöver jag verkligen vara mer konkret än så? I så fall kan vi exemplifiera med den relativt lätta vandringen mellan Monterosso och Levanto. Vandringsleden bjuder på spektakulära vyer högt över Medelhavet. Vi blev tagna av den sagolika utsikten över Monterosso och havet, där panoramavägen går utmed havet som brusar runt 300 meter ner. Sinnena förfördes av dofter från kryddörter och rosmarin medan smultronträd lyste upp i rött och orange. Framme i Levanto hann vi uppleva solen slukas av havet och färga horisonten röd. Samtidigt är livet knappast fulländat utan det romantiska panoramat av Manarola och Medelhavet uppifrån, vilket avslutas med en “kyss” mellan Manarolas mångfärgade, sammangjutna små hus på en dramatisk klippa – och Medelhavet.

Utsikt från San Bernardino

Utsikt från San Bernardino över Cinque Terre och Medelhavet.

Panoramavandring med Medelhavet nedanför.

 

2. La Dolce Vita

Åker man till Italien får man nog god mat och goda drycker på köpet. Älskare av pizza, pasta, glass och kaffekultur kan verkligen få sitt lystmäte. Låt oss bejaka det söta livet!

Gelato

Något för livsnjutaren. Glass i Vernazza.

Citroner

Vackert att skåda, läskande att dricka.

Corniglia

Sjudande liv i Corniglia.

 

3. Pittoreska städer

Även om vi naturälskare per definition undviker städer så är Cinque Terres fem pittoreska städer något helt annat. Städerna är i stort sett bilfria så varken bilbuller eller avgaser stör. Däremot gulliga gränder, uteserveringar, små butiker och över alltsammans fladdrande tvätt i allehanda kulörer. De fem städerna kan tyckas vara lika som bär, i varje fall vid första anblicken. Små sammansvetsade hus i varma färger, trånga gränder, uteserveringar och betagande vyer över hav och terrasserade vinodlingar. Men vi har lärt oss att se, och ta vara på, skillnaderna.

Monterosso
Monterosso bjuder på Cinque Terres enda riktiga, och lättillgängliga, badstrand. På denna grovkorniga sandstrand hörs vågornas brus och de blå solbäddarna väntar på soltörstande turister.

Vernazza
En personlig favorit för alla fina små hus i varma färger. Eller så är det den vida omtalade Vernazza glass som lockar?

Corniglia
Ett måste för trappälskaren.

Manarola
Mycket havskänsla i Manarola och läget på en dramatisk klippa är förstås oförglömligt. Härifrån kan du med fördel ta minibussen till fina bergsbyn Volastra.

Riomaggiore
Klippbad och havskänsla.

Riomaggiore

Färgglada hus i Riomaggiore.

Hamnen i Vernazza.

 

Tre favoritervandringar i Cinque Terre

För att uppleva Cinque Terre behöver du inte som vi spendera en vecka på plats. Plocka gärna russinen ur kakan! Här är våra tre favoriter:

 1. Vandra från Volastra till Manarola. Stigen mellan Volastra och pittoreska Manarola alldeles vid havet är lika mycket en sinnlig doftupplevelse – med dofter av fikon och kryddväxter – som en spektakulär vandring. Orkar du, gå hela vägen från Corniglia. Annars kan du ta bussen från Manarola till Volastra.
 2. Vandra från Monterosso till Levanto. Denna relativt lätta panoramaväg bjuder på hisnande vyer över Medelhavet och härliga dofter från kryddväxter.
 3. Vandra från Portovenere till Riomaggiore. En tämligen lång och bitvis ganska krävande vandring (läs: uppför), men med många hisnande vyer över Medelhavet och relativt få utländska turister.

Bonus: ”Tåghoppning” . Inte en vandring, men ett enkelt och bekvämt sätt att uppleva alla fem städer på en och samma dag. Med tåghoppning mellan Cinque Terres fem städer kan du uppleva extra av allt på en och samma dag.

Manarola

Livet är inte fulländat utan att ha vandrat panoramavägen från Volastra ner till Manarola.

Hänförande utsikt på panoramavandringen mellan Monterosso och Levanto.

 

Så överlever du trängseln i Cinque Terre

Dessvärre är man sällan ensam i Cinque Terre. Man kan lätt få intrycket att turisterna finns överallt – armbågar sig fram i de redan trånga gränderna, tar bara en selfie till och orsakar tvärstopp utmed de smala vandringslederna och givetvis har de tagit det sista bordet på restaurangen du har fantiserat om! Mama mia, ibland ekar gränderna på amerikanska!

Fullt tåg i Cinque Terre

Trångt om saligheten. I varje fall under vissa tider på dagen.

Ändå har vi både överlevt och upplevt Cinque Terre. Nyckeln som alltid i livet är tajmingen! Så gjorde vi:

 1. Undvik värsta högsäsongen, det vill säga från maj/juni till slutet av september. Vår och sen höst är antagligen bäst. Vi hade hört att Cinque Terre kan vara fullproppat med turister, med stor trängsel i städerna och köbildning på vandringslederna. Därför åkte vi månadsskiftet september/oktober. Det var definitivt inte tomt, men kan tydligen bli värre. Det var framför allt i städerna det var många turister, vandringslederna var mycket lugnare.
 2. Börja tidigt. Oavsett om du vill vandra på de mest populära lederna eller bara se dig om i en av de fem Unescolistade städerna. Tidigt på morgonen är du nästan ensam (det instagramvänliga morgonljuset får du på köpet!). När hotellfrukosten slutar serveras vid tio är friden slut. Men då har du förhoppningsvis hunnit långt och sluppit den värsta trängseln.
 3. Börja riktigt sent. Efter klockan fyra på eftermiddagen tycks det glesna betänkligt på vandringslederna och du får naturen, lederna och det vackra skymningsljuset för dig själv.
 4. Kombinera ovan: Börja tidigt och börja riktigt sent. Däremellan – lev det söta livet!
 5. Välj gärna någon av de mindre kända vandringslederna.

Så vackert och lugnt blir det om du startar vandringen tidigt. Här på populära Blue Path strax utanför Monterosso.

Levanto i skymningsljus

Magiskt ljus och lugnt vid start sent på eftermiddagen. Här skymningsljus över Levanto.


Fakta om vandring i Cinque Terre

Vandringskort :  Vissa vandringssträckor i Cinque Terre är avgiftsbelagda, ett endagars  vandringskort kostar 7,50 euro per dag (för 18,20 euro får du ett kort som även inkluderar fria tågresor i Cinque Terre, priser 2022). Det finns även flerdagarskort. Det finns även avgiftsfria vandringsleder i Cinque Terre. Enligt Parco Nazionale Cinque Terre är alla vandringsvägar märkta SVA avgiftsbelagda, bland annat den mest kända leden Blue Path. För att gå Blue Path måste kontrollstationer passeras.

Mer information om vandring: Parco Nazionale Cinque Terres hemsida hittar du mer information kring vandringar i området och även information kring vilka leder som är stängda. Där finns också information om Cinque Terres vandringskort och kortet som kombinerar vandring och tågresor.

Alla våra vandringar: Under våra vandringsresa till Cinque Terre hösten 2018 hann vi med flera vandringar. Ingen av vandringarna är heldagsvandringar (möjligen den första), utan lite kortare vandringar som med fördel kan kombineras av den som vill ha en större utmaning. Förhoppningsvis kan våra inlägg från vandringarna såväl inspirera som underlätta.

1. Portovenere till Riomaggiore.
2. Monterosso till Corniglia.
3. Corniglia till Manarola.
4. Volastra till Vernazza.
5. Monterosso till Levanto.

 

Fakta om Cinque Terre

Läge: Cinque Terre ligger vid Medelhavet i regionen Ligurien i nordvästra Italien. Området inkluderar de fem små städerna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso.

Ta sig hit: Närmaste större flygplats finns i Pisa, cirka en timmes tågresa bort. Tågresan kostar runt en hundralapp per person. Ett annat alternativ är Milano, men då blir tågresan lite längre. Det är enkelt att köpa tågbiljetter i automaterna som finns på stationerna och det går att välja engelska som språk. Hyrbil är förstås en möjlighet, men parkeringsmöjligheterna i Cinque Terres små städer är ytterst begränsade. Så även om du hyr bil kan du fundera på att ta tåg den sista biten.
Det finns också organiserade vandringsresor från Sverige till Cinque Terre.

Boende: Väl i Cinque Terre vill man förstås bo där. Tänk om! Om du inte absolut måste bejaka en romantisk drift att se solnedgången på plats eller uppleva ett närmast tomt Cinque Terre utan att stiga upp i ottan och åka tåg dit. Utbudet är mycket bättre och mer prisvärt i angränsande städerna La Spezia och Levanto. La Spezia, som vi valde att bo i, har många boendealternativ i lägre prisklasser medan Levanto är mer fashionabelt. Båda städer är sevärda i sig. För den som ändå helst vill bo i någon av Cinque Terres små gulliga städer finns boenden i olika prisnivåer.

Ta sig runt i Cinque Terre: Som vanligt är apostlahästarna människans bästa vän. Men i Cinque Terre går det ovanligt bra att kombinera med tåg och bitvis med minibuss. Tågen mellan Cinque Terres fem städer och de angränsande städerna La Spezia och Levanto går ofta och tar dig snabbt mellan orterna. En enkelbiljett kostar 4 euro (2018) och kan köpas i automaterna på stationen. Ett endagskort med fria tågresor och vandring på avgiftsbelagda sträckor kostar 18,20 euro (2022) och kan bland annat köpas i de informationskontor för Cinque Terre som finns på tågstationen i alla städer. Även de lokala bussarna i de fem städerna i Cinque Terres är gratis med kortet. Läs mer om vår tåghopping här.

Restauranger och kaféer: Utbudet i alla orter är enormt till följd av det stora antalet turister. Allt från enkla butiker där man kan köpa varm focaccia att ta med till finare restauranger. Och glöm inte att äta glass! Under vandringarna mellan orterna är dock utbudet av näringsställen mer begränsat.

Utflykter: Cinque Terre ligger inte långt från intressanta resmål som Florens, Pisa och andra orter i Toscana som nås enkelt med tåg på en dagsutflykt. Inte heller Genua är särskilt långt borta med tåg.

Mer information: Information om Cinque Terres vandringar hittar du bland annat på Parco Nazionale Cinque Terres hemsida. Mer information om Cinque Terres städer och om Ligurien i allmänhet finns på Lamialiguria. På Italienska turistbyråns svenska hemsida hittar information om Cinque Terre, användbara länkar plus förstås information  om Italien i allmänhet.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

9 svar

 1. Vad mycket intressant läsning och så många bra tips. Jag hoppas åka till Cinque Terre inom det närmsta året så ska spara detta tills dess och läsa det igen då.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Kul om våra tips kan vara till glädje för dig. Hoppas att din resa till Cinque Terre blir en härlig upplevelse! Vi kan bara varmt rekommendera en resa dit.

 2. Jessica skriver:

  Tack för många bra tips! Vi åker till Cinque Terre om en månad. Rekommenderar ni att man tar sina vandringskängor eller räcker det med vanliga gympaskor? Hälsningar Jessica

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Jessica. Kul att ni ska åka till Cinque Terre och du gillar våra tips! Som i stort sett alltid vandrade vi där i lågskaftade vandringsskor. Vi har skrivit ett inlägg kring hur vi tänker kring vandringsskor (https://upptacktsfard.se/2018/10/30/vara-tips-vid-val-av-vandringsskor/ ). Tillbaka till din fråga om gympaskor i Cinque Terre. Vid torrt väder borde det fungera bra. Betänk dock att flera av vandringarna har ganska stora höjdskillnader och det betyder en del branta partier både uppför och nedför. Dessutom är underlaget på sina håll stenigt. Det skulle kunna tala för vandringskängor. Ha en trevlig upptäcktsfärd och berätta gärna hur du haft det!

   • Jessica skriver:

    Tack för svar! Det blir nog att ta med vandringskängorna, skönt att ha vid stenigt underlag.

 3. Camilla skriver:

  Trevlig läsning. Åker på lördag. Vandring från Levanto- portovenere med övernattningar på vägen. Allt bäres på ryggen. Just nu väger ryggsäcken 8 kg. Tror ni den behöver bantas?

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för uppskattningen! Låter härligt med vandringen i Cinque Terre. Angående vikten på ryggsäcken beror det ju förstås på vad man är van vid och långa dagsetapperna är. Man bör tänka på att det är en hel del höjdskillnader och då känns förstås varje extra kilo. Testa att bära den packade ryggsäcken hemma innan du åker så märker du hur det känns. Tänk också på att du nog måste bära en del vatten och kanske något att äta under dagarna. Trevlig resa!

 4. Camilla skriver:

  Hej igen

  Vandringssandaler är det ngn idé?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.