Vandra i Cinque Terre: Monterosso till Levanto

Solnedgång nära Levanto.

Magisk solnedgång på väg ner till Levanto.

Denna vandring kräver en liten initial ansträngning. Men har du väl tagit dig uppför trapporna väntar en spektakulär panoramavandring högt över Medelhavet – ända till fashionabla badorten Levanto.

Redan strax utanför Monterosso uppe på en kulle ges fin vy över strandpromenaden och havet. Men vi fortsätter uppåt mot högre höjder och, om möjligt, ännu finare utsikt. En amerikansk turist ingjuter mod och framhåller att panoramat är “incredible”. Trapporna som aldrig tycks ta slut flankeras av stenek som ger skön skugga. Uppe på klippan San Antonio sitter ett tyskt par och dinglar med benen över bråddjupet. De verkar vara tagna av den sagolika utsikten över Monterosso och havet.

Hänförda av utsikten.

 

Lätt panoramaväg

Panoramavägen går nu utmed havet som brusar runt 300 meter ner. Sinnena förförs även av dofter från kryddörter och ljung piggar upp med sin lila färg. Praktexemplar av smultronträd lyser upp i rött och orange. Ständigt stiftar vi bekantskap med för oss nya växter. Nu stannar vi till vid ett stup och tar in de spektakulära vyerna. Kvällsbrisen. Havsbruset. I den disiga horisonten syns en eller kanske två öar – är det Korsika som skymtas månde?

Smultronträdets bär lyser upp längs vägen.

Inte vindruvor. Men vad är det, någon som vet?

Panoramaväg värd namnet.

 

Trolsk solnedgång

Ånyo måste vi ta en liten paus, en hel häck av rosmarin – en så massiv häck av rosmarin har jag aldrig skådat. Och där rosa oleander.

Eyal vid häck av rosmarin

Eyal förförs av en hel häck av rosmarin längs vandringsvägen.

Panoramat rusar, och tiden. I skymningen passerar vi hotell La giada del Mescos panorama terrass, och snart avtecknar sig fashionabla badorten Levanto, en vik med sandstrand och några ståtliga hus intill. Måsar flyger lågt över ett hav som skiftar nyanser för varje ögonblick. Ljuset i horisonten är trolskt rosa. Mamma, pappa och en liten flicka med mörka ögon och rosa klänning passerar förbi. Ciao, säger den väluppfostrade flickan. Vi tar trapporna ner till strandpromenaden och lyssnar på havets dyningar till lampornas varmgula sken. Medan solen slukas av havet och färgar horisonten röd undrar jag om det finns något mer romantiskt ställe att uppleva solnedgången på än Levanto.

Skymningsljus över Levanto.

Kvällsflanörer på strandpromenaden i Levanto.

Skymningsljuset målar bergen runt Levanto röda.

Trolskt. Solens sista strålar över kaktusfikon och oleander.


Vandringsfakta

Längd: Cirka 8 kilometer
Höjdskillnad: +445/-515
Tid: Uppskattningsvis 3 timmar.

Karta och detaljer: Tyvärr har vi ingen digitalkarta över sträckan. Sträckan är väl markerad ut från västra delen av Monterosso. Följ skyltar mot Levanto, beteckningen är SVA.

Tips: För mindre folk under vandringen, välj tidig morgon eller sen eftermiddag. Vi startade vandringen strax efter fyra på eftermiddagen. Första halvtimmen mötte vi en del människor, men sedan vandrade vi i stort sett helt ensamma hhela vägen till Levanto på denna denna populära sträcka.

Obs:  Vissa vandringssträckor i Cinque Terre är avgiftsbelagda, ett vandringskort kostar 7,50 euro per dag (för 16 euro får du ett kort som även inkluderar fria tågresor i Cinque Terre). Enligt Parco Nazionale Cinque Terre gäller det alla vandringsvägar märkta SVA. Denna vandring från Monterosso till Levanto är märkt SVA, däremot såg vi ingen information om avgift längs vandringsvägen.

Mer information: Om vandringar och vilka vandringsvägar som eventuellt är avstängda hittar du på Parco Nazionale Cinque Terre.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.