Vandra i Ovronnaz i Schweiz – vår guide

Vandring i Ovronnaz

Eyal är som klippt och skuren för det vandringvänliga Ovronnaz (syns till höger).

 

Få har hört talats om schweiziska alpbyn Ovronnaz. Men de lyckliga få som har gjort det återvänder år efter år. Dragplåstret är spektakulära alper med gott om både vilda djur och alpblommor. Byns skygga tillvaro innebär lugn och ro och inte sällan bättre boendepriser.

Man kan med rätta undra varför vi tillbringade 2,5 månader i Ovronnaz. Det finns många skäl till det.

1.Lägre priser. Ovronnaz är en liten och okänd ort. Därigenom generellt bättre priser på boende och restauranger. Samtidigt är det nära till mer kända orter som Zermatt och Verbier som med fördel kan besökas under en dagsutflykt.

2. Fridfullt. Få turister, få bilar. Lugnt och fridfullt. De flesta sommarturisterna är schweizare, tyskar eller holländare som har egen semesterlägenhet i orten.

Ovronnaz

Ovronnaz är sinnebilden för en fridfull by. Och ändå finns det service. Detta pensionat har lunchservering, både inom- och utomhus.

 

3. Vandringsvänligt. Ovronnaz optimal för vandrare. Turisterna är relativt få. Ingen trängsel någonstans på vandringarna.

4. Omväxling. Utöver bergsvandringar av varierande svårighetsgrad gjorde vi enklare vandringar på plan mark nere i Rhônedalen, bland annat längs delar av den vinvandringsled som finns i dalen. Vi åkte oftast bil ner, men det finns bra bussförbindelser.

Många av bergsvandringarna har La Jorasse en bit upp i bergen som utgångspunkt. Liften dit öppnar för sommaren i början av juni. Det är också fullt möjligt att vandra upp till liftens toppstation från byn, tar knappt två timmar. För oss blev det en vana att gå upp, eftersom liften inte var öppen när vi kom till byn i maj.

La Jorasse toppstation för iiften från Ovronnaz.

Gott om omväxling i och runt Ovronnaz. Tröttnar man på blommande alpängar, så kan det finnas en del snö att trampa på under försäsongen – här vid La Jorasse där många av sommarens vandringar startar.

 

Flora och fauna

5. Djurliv. Relativt få vandrare ökar chansen att se vilda djur på bergsvandringarna. Murmeldjur såg vi många gånger bland annat runt La Jorasse och – tidigt på säsongen – vid Petit Pré. Ofta hörs varningsskriken innan man ser själva djuren.

Stenbockar råkade vi en tidig förmiddag på La Seya, annars främst på högre höjd under de längre vandringarna – längre från liften. Stengetter (gemsar) såg vi också, även de främst längre upp i bergen på de längre vandringarna.

Alpkajor såg vi ofta när vi stannade på högre höjd för lunchpaus. Håll koll efter svarta flygfän med gul näbb och röda ben.

Stenbock

Rikt djurliv i bergen ovanför Ovronnaz, så du kan räkna med stenbockar. I varje fall om du har fått till dessa tre ”t”: tidig, tålamod och tur.

 

6. Kofaktorn. Kossorna släpps ut på bete på alpängarna i början av juni. De flyttas successivt runt, från lägre ängar och uppåt. De mjölkas i mobila mjölkmaskiner uppe i bergen. Det finns också små mejerier uppe i bergen, exempelvis vid Loutz, där man kan köpa ost. Det gjorde vi med stor behållning, riktigt läckra ostar. Som vandrare passerar man inte sällan de ängar där kossorna finns.

Kor på alpäng

Hög kofaktor på Ovronnaz ängar. Den bästa garanten för prima mjölk och läckra ostar.

 

7. Alpblommor. Vi stannade i 2,5 månader (maj till mitten av juli) och upplevde en överväldigande blomsterprakt. Allt från vårblommor som krokus till högsommarblommor som alprosor vars buskar lyser rött i blomningen. Ständigt nya överraskningar med nya blomarter. Av naturliga skäl är mångfalden av blommor större längre ner än i de riktigt karga delarna på högre höjd.
Den rika förekomsten av blommor leder till en mångfald av fjärilar och insekter, inte minst på försommaren.

Det finns antagligen flera okända pärlor, eller oslipade diamanter, bland alpbyarna. Har du något tips?

Fjäril på lila blomma

Gott om ögongodis för florafantaster i Ovronnaz.


Våra vandringar i Ovronnaz

 1. Blomvandring längs kammen från La Seya till Grand Garde.
 2. Vandring på hög höjd till Cabanet Rambert och Lac de la Forcla.
 3. Vandring längs Genèvesjöns strand till Montreux med blomsterprakt och alptoppar.
 4. Vandring i Matterhorns skugga.
 5. Vandring till bergsgetterna vid Grand Château.
 6. Vandring i Rhônedalen från Saillon till Fully.
 7. Vandring runt berget Grand Chavalard

Tips

Om du älskar hängbroar är hängbron La Passerelle à Farinet kanske något för dig. Drygt hundra meter över en djup ravin och uppemot hundra meter lång. Vi tog några Bambisteg ut på bron och vände tillbaka innan magen skulle vända sig. Alltså inget för den höjdrädde. Däremot en spännande och vacker vandring från Ovronnaz ner till Saillon nere i Rhônedalen (eller tvärtom).


Fakta om Ovronnaz

Läge: Byn ligger drygt 1 300 meter över havet i bergen ovanför Rhônedalen. Kantonen heter Valais på franska eller Wallis på tyska.

Ta sig hit: Närmsta större flygplats finns i Genève, knappt två timmars bilfärd bort. Från flygplatsen i Zürich är det runt tre timmars körning. Orten har också bra förbindelser med postbuss från städerna nere i Rhônedalen.

Boende: Vi bodde i lägenhet, vilket är den klart vanligaste boendeformen. På turistbyråns hemsida hittar du information om boendealternativ. Det går förstås också att hitta boende via hotellbokningssajter och sajter som förmedlar semesterlägenheter.

Service: En liten livsmedelsbutik med överraskande stort sortiment finns, Coop. Priserna håller lika hög nivå som andra alpbyar. Finns även post, turistbyrå och bensinpump. Större utbud av service finns i nere i dalen, en dryg kvarts bilfärd från Ovronnaz.

Restauranger och kaféer: Orten har ett flertal sommaröppna restauranger och kaféer. Alltså fritt fram att testa specialiteter som fondue och raclette.

Lift på sommaren: Liften upp till La Jorasse, som är utgångspunkt för många vandringar, öppnar för sommaren i början av juni. År 2018 öppnar liften 16 juni och stänger 28 oktober.

Bad: Ett stort termalbad finns i Ovronnaz, där finns även boende.

Nattliv: Är man ute efter dansgolv eller bar är man fel ute. Ovronnaz har inget nattliv att tala om, åtminstone inte på sommaren. Är man vaken får man hålla tillgodo med korsord.

Aktiviteter: Utöver vandring finns också goda möjligheter för den som gillar mountainbike och “trottinette” – bergssparkcykel med en egen bana. Bergsklättringsmöjligheter finns liksom en Via Ferrata. Det finns också möjlighet till skärmflygning. Ändå är det vandring som är Ovronnaz starkaste kort. Information om aktiviteter i Ovronnaz, inklusive vandringsinformation finns på turistbyråns hemsida.

Utflykter: Från Ovronnaz är det möjligt att göra en lång rad dagsutflykter. På nära håll finns förstås Rhônedalen med allt från vandringar i vinodlingarna till besök i trevliga städer som Saillon och Sion. Vi gjorde också lite längre utflykter över dagen till bland annat Verbier, Zermatt, Montreaux, Genève och Gruyères i Schweiz, Aosta i Italien  (via Sankt Bernardspasset) och Chamonix, Annancy och Evian i Frankrike.

Läs om våra utflykter:

 1. I turistmagneten Zermatt.
 2. Verbier
 3. Narcisseblomning ovanför Genèvesjön
 4. Biltur runt Genèvesjön
 5. Köpa en Gruyère i Gruyères
Alprosor

Alprosor i all dess prakt förgyller vandringarna runt Ovronnaz.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.