Verbier – cyklisternas mecka

Cyklister i Verbier

Hallo guys! Dags att rulla för cyklistgruppen från USA en tidig majmorgon i centrala Verbier.

“Svenskkändisen” Verbier har inte bara lockat Stig-Helmer. Sommartid lockar denna världskända och exklusiva skidort till utomhusaktiviteter på hög höjd. Även om skärmflygarna tar mest höjd, är manegen mest krattad för cyklister.

Vi möter den första klungan cyklister direkt vid ankomsten, ett stenkast från kabinbanan. Till skillnad från byborna talar de inte franska, utan amerikansk engelska. Inte heller är de töntigt klädda som Stig-Helmer i kultförklarade filmen “Sällskapsresan II – Snowroller” som filmades här 1985. För olikt charterorten “Kirchberg” är Verbier en exklusiv ort som lockar en kräsen internationell publik.

Vandring i Verbier

Idylliskt alpäng under vandringen ovanför Verbier.

Uppenbarligen vill denna publik aktivera sig, helst gränsle över en cykel. I Verbier har de kommit rätt. Orten var med i en Tour de France etapp 2009 och arrangerar en egen cykelfestival, Verbier Bike Festival, i september varje år.

 

Cyklisternas mecka

Det är mycket som lockar cyklisterna. Utsikten över Alperna är i världsklass och här finns över 200 kilometer cykelvägar på hög höjd för mountainbike. Många cykelvägar är enbart för cyklar och jag har sett med vilken glädje cyklister släpper loss och bokstavligen hoppar upp i luften i nedförsbackarna.

Infrastrukturen för cyklisterna verkar genomtänkt. Flera sommaröppna kabinbanor transporterar snabbt cyklisten och cykeln uppför berget. Till det finns hyrcyklar, gruppåkning och reperationservice – av både cykeln och cyklisten.

Cyklister i Verbier

På väg uppför mot panoramavägen på en av Verbiers cykelvägar.

 

Andra aktiviteter

Även om Verbier sommartid inriktar sig på cyklister håller även andra utomhusaktiviteter hög klass. Vad sägs om en alpin golfbana, bergsklättring eller skärmflygning?

Skärmflygare i Verbier

Lunch med utsikt över skärmflygarnas startplats,

Vandrare har 400 kilometer markerade vandringsvägar runt om bergen omkring. Några stigar är snötäckta året om. Helt okej utbud, eller hur?

Vi går på vandringsväg och bilväg uppåt från byn. Det blir rätt mycket uppåt och en hel del cyklister på stigen. Vi vandrar lite på måfå och tar det håll som förefaller trevligt. Det slutar väldigt trevligt: Croix de Coeur.  Där uppe på bergspasset hittar vi en skön sten med panoramautsikt och startplats för skärmflygare.

Vandring i Verbier

Laddning inför den fortsatta vandringen längs panoramastigen i bakgrunden.

Efter lunchen och fikat följer vi panoramavägen Route de la Planie till liftstationen, onödigt att säga att utsikten är makalös. Sakta men säkert når vi tillbaka i Verbier. I byn finns annat ögongodis: många magnifika chalet i klassisk stil. För att befästa trähuset i ojämna bergsunderlag används rejäla stenar. Denna kombo av sten och trä är stilig och skänker en genuin känsla av bergsby. Detta trots att antalet bofasta invånare är 3 000 och på vintern 30 000. Efter att ha gått förbi en mäklarfirma kan vi konstatera att de som har råd med priserna här nog inte skulle nöja sig med Stig-Helmers annex.

Chalet i Verbier

Ett av Verbiers påkostade hus för världens rika.


Fakta och tips

Turistinformation: Hittar du på turistbyråns hemsida.

Karta med vandringsvägar: SwitzerlandMobility.

Tips gratisparkering: Kör igenom hela orten. På andra sidan hittade vi en stor gratisparkering där bland annat många av mountainbikecyklisterna parkerade.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.