Upplev tulpaner i Holland – vår guide

Tulpaner

Välkommen till färgsprakande upptäcktsfärder bland Hollands tulpaner! Res till en vårlig tulpanfrossa!

 

Tulpaner blir man glad av och Holland är bästa landet i världen att uppleva dessa gladlynta blommor. Ingen annanstans finns så många och så stora tulpanfält. Ingen annanstans finns så många sätt att uppleva tulpanfälten på. Och ingen annanstans finns så häpnadsväckande parader, vandringar och andra evenemang med tulpaner som i Holland. Inte minst har inget annat land en så överdådig tulpanpark som Keukenhof. Holland är tulpanernas förlovade land och en fröjd för tulpanälskare.

Här har vi samlat våra tips om hur du bäst kan uppleva Hollands blommande tulpaner. Vi hoppas det kan underlätta för dig att hitta den bästa tulpanupplevelsen för din vårresa till Holland.

 

Tulpaner – vikten av att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt

Tulpaner handlar i mångt och mycket om tajming. Säsongen är kort. Exakt när tulpanfälten blommar varierar mellan åren beroende på väder, hur vintern varit och var man är. Dessutom blommar olika sorter vid olika tidpunkt. Men under större delen av april finns blommande tulpaner. Dessutom blommar krokus, narcisser och hyacinter veckorna innan på stora fält. Och i slutet av tulpanblomningen såg vi blå fält med pärlhyacinter. Vi var i Holland från 8 april 2019 och fyra veckor framåt. “Jag bara gillar tulpaner! De ger en rätt stark känsla.” En holländare.När vi kom blommande några enstaka tulpanfält, medan hyacinterna blommande för fullt. I mitten av april blev det riktigt varmt och plötsligen stod de flesta tulpanfält i full blom. I slutet av vår vistelse blommande några enstaka tulpanfält.

Blommande hyacintfält.

Hyacinterna blommar före tulpanerna. De här fälten mötte vi vid vår ankomst i början av april 2019.

En av de sista tulpanerna innan vi lämnade Holland i början av maj.

Men inte bara tajmingen spelar roll, geografin spelar minst lika stor roll, eftersom tulpanerna bara odlas i vissa regioner. Mest känt i Sverige är området runt Keukenhof, alltså söder om Amsterdam. “Tulpaner kommer ursprungligen från Himalaya, men visst tror jag att de utgör en del av Hollands själ. Jag tror att det är tulpanernas många olika färger som fascinerar. Det finns mer än 6 000 olika sorter att välja mellan. Arjen.”Men tulpanlökar odlas från Haag i södra Holland till Den Helder i nordligaste delen av Nordholland – där sägs världens största enskilda lökfält finnas. Även i Flevoland finns det tulpanfält. Vi var främst bland tulpanfälten i Nordholland. Här är antalet besökande turister betydligt lägre än i området runt Keukenhof. Inga problem att hitta plats att stanna bilen och titta på fälten. Och skönt att slippa trängsel!

 

Vandra längs tulpanfält – ett makalöst enkelt nöje

Enklaste sättet att uppleva svindlande känslor av tulpaner är att vandra utmed tulpanfält, att bli omsluten av ändlösa rader av färggranna blommor som lyser upp just för dig. Ute på fältet kan du också förnimma doften från närliggande hyacintfält. Och det är upp till dig när och hur länge du stannar vid ett fält. Fritt, enkelt, makalöst.

I regel går man längs fälten eller står i kanten – betraktar, känner dofterna och fotograferar så mycket man vill. Att gå in på tulpanfält får man oftast inte – bland annat på grund av risk för virusspridning. Därför kan man inte känna hur det är att bli omsluten av fälten från alla håll. “När jag ser tulpaner på fältet blir jag tagen. Sjanie”Detta går att råda bot på genom att hänga med en arrangerad tulpanvandring, så klart! Vi deltog i den organiserade vandringen Bloeiend Zijpe hike runt Sint Maartenszee i Nordholland. Den äger rum en gång per år.

Läs om vår vandring vid tulpanfälten runt Julianadorp i Nordholland
Läs om vår vandring vid tulpanfält i Bollenstreek i Sydholland
Läs om den organiserade vandringen Bloiend Zijpe hike i Nordholland

Kvälssol över tulpanfält

Tulpanfält är magiska i solnedgången.

Tulpanfält väcker känslor. Och fotolust.

I tulpanfält

Överväldigad.

 

“Slowtrain” – tulpanfält från första parkett

Slowtrain betyder att åka i en vagn bakom en traktor. Du sitter tillbakalutad under ett tak och kan från första parkett i en upphöjd position komma tulpanfält riktigt nära, även fält som annars är helt stängda för allmänheten. Allt i traktorns lugna mak så du hinner insupa de storslagna vyerna ordentligt. Riktigt trevligt, och med uppenbar “risk” att bli svepas med i medpassagerarnas uppslupna reaktioner. Oväntat trevligt.

Läs om vår slowtrainfärd vid Land van Fluwel i Nordholland.

Traktor och vagn i tulpanfält

Med ”slow train” kommer man tulpanfälten nära.

Genom ”tågfönstret”.

 

Bila eller cykla längs tulpanfält

Mängder av bilvägar går förbi tulpanfält och bara att åka förbi dessa väldiga fält är en upplevelse. Allra bäst är att stanna till och kliva ur bilen förstås. Många gånger kan du ställa bilen på en närliggande parkering eller vägren utan att störa trafiken. Bekvämt, enkelt, flexibelt.

Holland är inte bara tulpanernas förlovade land. Det är också cyklisternas. Och det är gott om cykelvägar utmed tulpanfälten på sina håll. Så det går utmärkt att kombinera cykling med tulpanskådning. Du bestämmer takten och stannar till och känner dofterna precis när och hur länge du vill. Vi har inte testat det själva, men det verkar vara väldigt trevligt.

Cyklist bland tulpanfält

Cykla bland tulpanfält och kanaler. Kan det bli mer Holland än så?

 

Beundra tulpaner hos tulpanhandlaren

Ett enkelt sätt att uppleva tulpaner på är att svänga förbi hos en tulpanhandlare. Inte sällan har större handlare en “showgarden” där alla deras tulpanlökar visas upp. Gratis, inspirerande och överväldigande. Vi besökte Floratuin Julianadorp i Nordholland och njöt av deras visningsträdgård. Där gick det att se en stor mängd olika tulpansorter. Dessutom fanns självplock av tulpaner och en blom- och lökbutik.

Är du ute efter att köpa tulpanlökar till din egen trädgård så är besök på en showgarden verkligen att rekommendera.“Jag köper tulpaner varje vecka för att de är så fina. Det är färgerna! En dam.” Där kan du i lugn och ro hitta dina favoriter för en senare hemleverans. Däremot är det antagligen ingen större vits att köpa tulpanlökar på plats om du är där under vårens tulpanblomning (om du ens hittar några). Årets tulpanlökar skördas nämligen först framåt sommaren, och det är de lökarna som lämpar sig bäst för din trädgård om du vill ha blommande tulpaner året efter.

En av alla hundratals sorters tulpaner och andra lökväxter i tulpanhandlarens visningsträdgård.

 

Parker kan få känslorna att svalla

Det märks att holländare är förtjusta i tulpaner. Såväl privata trädgårdar som parker pryds ofta med tulpaner. Blomsterarrangemangen kan vara så magnifika att man kan tappa andan. Det har hänt mig – flera gånger om!

En doldis som definitivt förtjänar ett besök om du har vägarna förbi staden Anna Paulowna är parken Poldertuin. Smeknamnet “Lilla Keukenhof” tyder på ambitionsnivån.

Ändå finns det bara ett Keukenhof och den världskända tulpanparken har överträffat våra förväntningar med råge. Missa inte den och ha gott om tid att njuta av överdådet.

Läs om vårt besök i Poldertuin i Anna Paulowna
Läs om vårt besök på Keukenhof

Poldertuin i Anna Paulowna.

Park

Keukenhof. Världsbäst!

Blomsterarrangemang i Keukenhof

Keukenhof. 2019 års tema i parken var Peace & Love.

Tulpaner och knallgrönt gräs i Keukenhof

Blomsterprakt i Keukenhof.

 

 

Evenemang med tulpaner – för stämningens skull

Är du i Holland för tulpanerna så missa inte chansen att känna på upphetsningen som dessa blommor väcker hos folk. Besök ett blomevenemang. Det finns ett flertal att välja mellan. Några exempel är:

  • Blomsterparaden Bloemencorso en Bollenstreek. Gratis utom om man vill ha en läktarplats på vissa ställen.
  • Blomsterdagarna i Anna Paulowna. Gratis
  • Diverse kulturarrangemang. Allt från musik till målar- och fotokurser.

Läs om vår upplevelse av Blomsterparaden 2019
Läs om vårt besök på blomsterdagarna i Anna Paulowna 2019

Vinnaren Bloemencorso Bollenstreek 2019

Blomsterparaden Bloemencorso en Bollenstreek. Här stod vi på första parkett och kunde delta i folkfesten.

Hyacintmosaik

Hyacintmosaik i privata trädgårdar under blomsterdagarna i Anna Paulowna.

Målarkurs. Tulpanfält väcker den konstnärliga kreativiteten.

 

Betrakta tulpanfält från ett helikopterperspektiv

Detta är för dig som gjort allt och är nyfiken på en överblick över tulpanfältens lapptäcke uppifrån. Under kvarten i luften inser man hur oändligt många kanaler Holland har. Lärorikt, kostar en slant, inget för flygrädda.

Läs om vår helikopterfärd.

Helikopterperspektiv över tulpanfälten i Nordholland.


Läs mer:

Keukenhof: Keukenhofs hemsida.
Tips på cykelvägar: Nära Keukenhof i Sydholland.
Floratuin Julianadorp: Hemsida.
Land van Fluwel:
Hemsida på holländska.


Fakta om Holland

Läge: De två regionerna Nordholland och Sydholland ligger båda vid Nordsjökusten i västra delen av Nederländerna. Vi hade vår bas i Sint Maartenzee i Nordholland mitt bland tulpanfälten i Nordholland. Men avstånden är korta i Holland och det tog oss runt en timme att ta oss till Keukenhof och tulpanfälten där.

Ta sig hit: Vi tog bilen på nattfärjan från Göteborg till Kiel, då kan man vara i Nordholland på eftermiddagen. Ett alternativ är att ta flyg eller tåg till Amsterdam och därifrån vidare med hyrbil eller kollektivtrafik.

Boende: Det finns gott om såväl hotell som semesterbostäder, men priserna kan variera rejält beroende på period. Vårt intryck är att det är billigare att bo i Nordholland än i Sydholland, inte minst i tulpanblomningstid. Vi bodde i Sint Maartenszee på gångavstånd till såväl tulpanfält som havet. Längs kusten finns flera semesterorter med såväl hotell som semesterlägenheter. Och sen finns det förstås gott om boenden i städer som exempelvis Alkmaar, Haarlem och Leiden för att nämna några i närheten av tulpanfälten. Även från Amsterdam når man tulpanerna utan problem under en utflykt.

Utflykter: Finns förstås hur mycket som helst att göra utöver att beundra tulpaner och avstånden är korta. Besök Amsterdam, Haarlem eller någon annan stad. Eller kanske någon av alla gulliga småstäder. Passa på att cykla – det finns bra cykelvägar överallt. Vi gjorde bland annat följande utflykt:
Ostmarknaden i trevliga staden Alkmaar

Vandra: Och så kan man så klart vandra i Holland. Läs gärna vår guide till vandring i Holland. Här hittar du utöver tulpanvandringar också tips på vandringar längs havet, längs kanaler, över sanddyner och på ön Texel.

Mer information: Mer information om vad du kan göra, bo och äta i Nordholland hittar du på Holland boven Amsterdam.


Tulpanfrossa i bild

Om du inte har fått nog av bilder på tulpaner kommer här en riktig tulpanfrossa. Se och njut!

Tulpaner Tulpan i KeukenhofEn bil fylld av blommor i KeukenhofTulpaner


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Bengt skriver:

    Sint Maartenzze går inte att hitta.
    Försöker hitta boende

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.