Blomsterdagarna i Anna Paulowna

Påskliljesmyckad broi Anna Paulowna.

Välkommen till Bloemendagen i Anna Paulowna! Till denna begivenhet blomstersmyckas staden. Blomdagarna till ära får även broarna blomskrud.

 

Holländarnas passion för blommor tar sig många uttryck. Staden Anna Paulowna arrangerar varje år blomsterdagar  med mosaik gjorda av hyacinter. För egen del faller vi mest för deras fantastiska Poldertuin – en prunkande park med överdåd av tulpaner. Vårt råd är: missa inte den här parken om du är i Nordholland.

Nederländska flaggan vajar på nästan varje husfasad och på vissa håll kompletterade med vimplar i den kungliga färgen orange. Allting till ära av kungens födelsedag som sammanfaller med vårt besök. Som traditionen påbjuder står loppisborden som spön i backen och folk vimlar runt och fyndar.

Loppis i Anna Paulowna

Eftersom första blomdagen sammanfaller med kungens födelsedag ordnas loppisar på många håll, så även här.

Tulpaner att plocka

Självplock av tulpaner i centrum.

 

Ärofull tävling

Men det är näppeligen loppisarna som dragit oss hit. Det är blomsterdagarna eller bloemendagen som de säger. Som varje år de senaste 66 åren arrangeras även i år en tävling om den finaste blom-mosaiken. Vinnarna får kalla sig nederländsk mästare. Man tävlar alltså om äran.

Tävlingsbidragen imponerar. Tänk hur mycket tålamod och arbete som fordras för att för hand fullända ett mästerverk med hyacinter i olika färger, helst med mycket kontraster. Motiven varierar stort, från seriefigurer och porträtt till aktuella teman. Under ett tidigare år hade man till och med Pippi, Tommy och Annika på ett av verken.

Med handen på hjärtat, vi faller inte pladask. Men det är en smaksak.

Hyacintmosaik

Hyacintmosaikerna utgör medelpunkten under Bloemendagen. 10 000 blommor behövs per kvadratmeter mosaik. Snacka om pilljobb.

Hyacintmosaik

Den största mosaiken vi såg. Vad tycks?

 

Poldertuin – park med fantastiska tulpaner

Innan vi lämnar Anna Paulowna kommer jag på ett tips jag fått och fiskar upp en liten handskriven lapp ur plånboken. “Poldertuin Anna Paulowna” står på lappen. Det visar sig att vi står precis på andra sidan vägen om denna park. Och vilken park!

Poldertuins tulpaner

Tulpanfrossa i ”Lilla Keukenhof”, Poldertuin i Anna Paulowna i Nordholland.

Tulpaneri Poldertuin

Ännu mer tulpanprakt.

 

Lite om parken

Parken består av vårblommande lökar som hyacinter, påskliljor, tulpaner, speciella lökar och knölväxter. Tusentals blomlökar skänks av odlare från trakten och marken ägs av kommunen. Blomlökarna planteras av frivilliga på hösten. Parken blommar från mitten av mars till mitten av maj.

Inte utan anledning som Poldertuinen kallas också Lilla Keukenhof. Olikt storasystern är inträdet till Poldertuinen gratis och det är betydligt lugnare med folk.

Tulpaner

Så kan tulpaner också se ut.

Tulpaner

”Sidentulpan”

Tulpaner

Vilken är din favorit?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Helen skriver:

    Det ser fantastiskt ut! Sidentulpanen är absolut min favorit, den är ju både puderrosa och älvlik.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det kan vi bara hålla med om. Holland under tulpanblomning – och allt annat som blommar – är fantastiskt. Och ”sidentulpanerna” är något särskilt och ännu mer hänförande i verkligheten än på bild. Snart kommer ännu fler tulpanbilder på bloggen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.