Vandra i tyska Sachsiska Schweiz – vår guide

Basteibrücke i Sachsiska Schweiz

Storslagna utsikter. Med sina dramatiska sandstensklippor ger Sachsiska Schweiz en vandringsupplevelse utöver det vanliga och en hel del adrenalinkickar.

 

Det tyska Sachsiska Schweiz (Sächsische Schweiz på tyska) bjuder på en vandringsupplevelser utöver det vanliga. Här vandrar man i ett landskap och en nationalpark bräddfull av spektakulära sandstensklippor.

Dessa “pelare” har fantasieggande former, är flera hundra meter höga och har inte sällan lodräta stup. För att ta sig upp vandrar man på en hel del trappor och stegar. Det skänker vandringarna en extra adrenalinkick liksom pirr i magen, inte minst för svindelkänsliga. För egen del toppar vandringen till Schrammsteine med den nästan beroendeframkallande känslan av skräckblandad förtjusning.

 

Unikt på flera sätt

Sachsiska Schweiz är unikt på flera sätt. Ingen nationalpark i Central- eller Nordeuropa har liknande sandstenstoppar. Nationalparken bjuder även på en svårslagen koncentration. På 93,5 kvadratkilometer finns 400 kilometer vandringsled, 50 kilometer cykelled, 1 101 sandstenstoppar – varav 760 toppar är öppna för bestigning.

På stege i Sachsiska Schweiz

Man håller sig i form. Det är gott om stegar och trappor vid vandringar i Sachsiska Schweiz.

Skulle inte det vara nog kan upptäcktsfärden fortsätta på den tjeckiska sidan av gränsen i nationalparken Böhmiska Schweiz (České Švýcarsko).

Floden Elbe, väldiga skogar och odlingslandskap mjukar upp stenlandskapet. Nationalparken hyser även vilda djur. Bland djuren har vi haft förmånen att se med egna ögon finns pilgrimsfalk och svart stork.

Förutom välmarkerade vandringsleder är det tämligen gott om restauranger och uteserveringar. Så här behöver ingen bära torrfoder för att hålla sig levande.

Som alternativ till rätt omväxlande vandringar kan man variera upptäcktsfärderna i naturen. Cykla längs Elbe är kul – det har vi testat! Åka båt på Elbe är också jättetrevligt, och nästan oundvikligt för att ta sig runt. Givetvis kan man även klättra på sandstensklipporna som människor har gjort i generationer. Men klättring går alldeles för långt utanför vår bekvämlighetszon. Vi nöjer oss med magpirret under toppvandringarna i Sachsiska Schweiz oförglömliga stenlandskap.

Färja vid floden Elbe i Sachsiska Schwiez

Små färjor är det naturliga sättet för vandrare att ta sig över Elbe.


Våra vandringar i Sachsiska Schweiz

  1. Bastei och Schwedenlöcher
  2. Schrammsteine
  3. Kuhstall
  4. Elbes vänstra strand
  5. Magisk kvällstur på Pfaffenstein
  6. Smakprov med bilder från sachsiska Schweiz
Dramatiska klippor vid Bastei i Sachsiska Schweiz.

Dramatiska klippor vid Bastei i Sachsiska Schweiz.


Några praktiska tips för vandring i Sachsiska Schweiz

Utrustning: Skor. Vi gick i låga vandringsskor på alla turer. Vandringsskor är betydligt lättare och för oss är det full tillräckligt trots att underlaget ofta kan vara klippor och stenigt. Men det är förstås individuellt om man föredrar låga vandringsskor eller lite högre vandringskängor.
Övrigt. Som alltid kan det vara bra att ha regnkläder eller solskydd i ryggsäcken beroende på väder och årstid.

Vandringsleder: Det finns gott om markerade vandringsleder i Sachsiska Schweiz. Bra information kring olika dagsturer hittar du på turistbyråns hemsida. Det finns också flera långvandringsleder i området. Den mest kända är kanske Malerweg. Information kring den leden och boende längs vägen hittar du på turistbyråns hemsida.

Säkerhet: Det finns vandringar av olika svårighetsgrader. Men eftersom de mest spännande och spektakulära vandringarna går till olika sandstenstoppar som Schrammsteine eller Bastei får man ofta räkna med vandring på trappor eller stegar. Liksom att det finns branta stup. Den svindelkänslige kan få problem, även om säkerhet i form av räcken och annat är på plats. Vid regn kan det bli halt på sina håll.

Lite första hjälpensaker kan som alltid vara bra att ha med liksom skavsårsplåster och annat fotvårdande.

Väder: Även om vandringar i Sachsiska Schweiz inte är lika känsliga för väder som vandringar på hög höjd i alperna, kan det ändå vara på sin plats att ha koll på vädret. Du har knappast lust att befinna dig på någon topp om ett åskväder drar in. Vi har kollat vädret och eventuella vädervarningar på wetter.de.


Fakta om Sachsiska Schweiz

Läge: Sachsiska Schweiz ligger i delstaten Sachsen i östra Tyskland, inte långt från Dresden och nära gränsen till Tjeckien.

Ta sig hit: Det går att flyga till Berlin eller Prag. Därifrån finns direkttåg till Sachsiska Schweiz (Bad Schandau) som tar 2-2,5 timmar. Med bil tar det runt tre timmar från Berlin och fem timmar från färjan i Rostock.

Boende: I Sachsiska Schweiz finns allt från campingplatser, via semesterlägenheter till lyxhotell. Boka boende genom hotellbokningssajter, förmedlare av fritidslägenheter och även turistbyråns hemsida.  Bad Schandau har bäst kommunikationer, men närliggande orter längs Elbe som Köningstein, Rathen eller Stadt Wehlen är bra utgångspunkter för vandringar.

Restauranger och kaféer: Det finns gott om kaféer och restauranger, även längs många av de mest populära vandringslederna.

Bad: Det finns ett termalbad i Bad Schandau, Toskana Therme. Vi såg också några som badade i floden Elbe den varma vecka vi var där.

Aktiviteter: Klättring, cykling, flodfärder

Utflykter: En cykelutflykt längs Elbe till Tjeckien kan rekommenderas, varför inte avnjuta en tjeckisk öl på en uteservering. Barockstaden Dresden ligger en halvtimme bort med tåget och är väl värt ett besök. Även Prag hinns med på en dagsutflykt, runt två timmar med tåget enkel väg, men det finns också organiserade turer med buss från Sachsiska Schweiz.

Sachsiska Schweiz: Kallas ibland även saxiska Schweiz på svenska. På engelska Saxon Switzerland och på tyska Sächsische Schweiz. Tillsammans med angränsande Böhmiska Schweiz i Tjeckien (Bohemian Switzerland på engelska) utgör det bergskedjan Elbsandsteingebirge.

Solnedgång från Pfaffenstein.

Man blir alldeles paff vid en solnedgång på Pfaffensteins topp.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.