Vandra i tyska Sachsiska Schweiz – vår guide
Tyska Sachsiska Schweiz (Sächsische Schweiz på tyska) bjuder på vandringsupplevelser utöver det vanliga. Här vandrar man i ett landskap och en nationalpark bräddfull av spektakulära sandstensklippor.
Dessa “pelare” har fantasieggande former, är flera hundra meter höga och har inte sällan lodräta stup. För att ta sig upp vandrar man på en hel del trappor och stegar. Det skänker vandringarna en extra adrenalinkick liksom pirr i magen, inte minst för svindelkänsliga. För egen del toppar vandringen till Schrammsteine med den nästan beroendeframkallande känslan av skräckblandad förtjusning.
Unikt natur på flera sätt
Sachsiska Schweiz är unikt på flera sätt. Ingen nationalpark i Central- eller Nordeuropa har liknande sandstenstoppar. Nationalparken bjuder även på en svårslagen koncentration. På 93,5 kvadratkilometer finns 400 kilometer vandringsled, 50 kilometer cykelled, 1 101 sandstenstoppar – varav 760 toppar är öppna för bestigning. Skulle inte det vara nog kan upptäcktsfärden fortsätta på den tjeckiska sidan av gränsen i nationalparken Böhmiska Schweiz (České Švýcarsko).
Unikt för Sachsiska Schweiz är också tät vegetation som frodas i de djupa ravinernas fuktiga “källarklimat”. Ormbunkar trivs speciellt väl med inte färre än 35 olika sorters ormbunkar. Klimatet är ett kapitel för sig i Sachsiska Schweiz. Normalt i ett bergsområde är det varmt i dalen och allt kallare ju längre upp man kommer. Här råder det omvända: svalt källarklimat med tät vegetation längst ner i ravinerna och uppemot 50 grader uppe på de karga sandstenstopparna under heta sommardagar.
Inte bara sandsten
Även om klippor av sandsten dominerar så finns även klippor av basalt i Sachsiska Schweiz. “Basalt är en magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung”, enligt Wikipedia. Frågan är bara, kan man skilja det ena bergarten från det andra? Svaret är att det går även om man inte är någon expert. Heter klippan något med “Stein” så är den av sandsten (exempelvis Pfaffenstein). Kallas den däremot något med “Berg” så är det basalt (exempelvis Große Winterberg). Enkelt, eller hur?
Floden Elbe, väldiga skogar och odlingslandskap mjukar upp stenlandskapet. Nationalparken hyser även vilda djur. Bland djuren har vi haft förmånen att se med egna ögon finns pilgrimsfalk och svart stork, men här ska finnas även allt från berguv till utter.
Skog under omvandling
Många som vandrar i Sachsiska Schweiz kan klia sig i huvud som vi för att en del stigar kan vara spärrade. Anledningen är skogen är under attack. Efter tre års av relativ torka (skrivet 2021) är granarna ordentligt försvagade och utgör därför lätt byte för granbarkborren, som bygger gångar i de varpå granarna så småningom kan falla omkull. Avspärrningarna är till för att förhindra att folk ska skada sig till följd av fallande granar. Dock ska påpekas att det det en liten andel av stigarna som är avstängda.
Granarnas fall är riktigt goda nyheter för nationalparken, hävdar Theres Schimansky på Naturcentrum Bad Schandau. Det beror på att gran inte har funnits särskilt länge i området och tränger undan mer ursprungliga trädslag. Därför har myndigheten avsatt betydande medel för att få bort granen. Nu verkar naturen ta hand om den invasiva granen och spar både omfattande jobb och betydande skattemedel.
Gott om välmarkerade vandringsleder
Det finns gott om markerade vandringsleder i Sachsiska Schweiz, allt från kortare små rundvandringar till långvandringsleden Malerweg. De mest spektakulära vandringarna går upp till olika sandstenstoppar som Schrammsteineaussicht. Flera av de vandringarna kan vara utmanande för den svindelkänslige och här måste man dessutom ofta ta sig uppåt via stegar eller trappor. Blir en del höjdmeter och kräver viss säkerhet på foten. Belöningen kommer i form av undersköna utsikter från toppen. Men även den som vill undvika de största utmaningarna kan njuta av de fascinerande sandstensklipporna. Det går att parkera bilen nära Bastei och då behöver man knappt ta några höjdmeter alls. Eller så tar man någon av alla vandringar som går nedanför snarare än uppe på sandstensklipporna.
Förutom välmarkerade vandringsleder är det tämligen gott om restauranger och uteserveringar. Så här behöver ingen bära torrfoder för att hålla sig levande.
Som alternativ till vandringar kan man variera upptäcktsfärderna i naturen. Cykla längs Elbe är kul – det har vi testat! Åka båt på Elbe är också jättetrevligt, och nästan oundvikligt för att ta sig runt. Givetvis kan man även klättra på sandstensklipporna som människor har gjort i generationer. Men klättring går alldeles för långt utanför vår bekvämlighetszon. Vi nöjer oss med magpirret under toppvandringarna i Sachsiska Schweiz oförglömliga stenlandskap.
Våra vandringar i Sachsiska Schweiz
- Bastei och Schwedenlöcher – längre vandring
- Kort rundvandring mellan Rathen och Bastei
- Rundvandring mellan Stadt Wehlen och Bastei
- Schrammsteine – första gången
- Schrammsteine – andra gången
- Kuhstall
- Elbes vänstra strand
- Magisk kvällstur på Pfaffenstein
- Till bergfästningen Königstein
- Smakprov med bilder från sachsiska Schweiz
Vandringstips
Utrustning: Skor. Vi gick i låga vandringsskor på alla turer. Vandringsskor är betydligt lättare och för oss är det full tillräckligt trots att underlaget ofta kan vara klippor och stenigt. Men det är förstås individuellt om man föredrar låga vandringsskor eller lite högre vandringskängor. Vid regn kan det bli lerigt och halt på sina håll, vilket kanske kan påverka skovalet.
Övrigt. Som alltid kan det vara bra att ha regnkläder eller solskydd i ryggsäcken beroende på väder och årstid.
Vandringsleder: Det finns gott om markerade vandringsleder i Sachsiska Schweiz. Bra information kring olika dagsturer hittar du på turistbyråns hemsida. Det finns också flera långvandringsleder i området. Den mest kända är kanske Malerweg. Information kring den leden och boende längs vägen hittar du på turistbyråns hemsida.
Säkerhet: Det finns vandringar av olika svårighetsgrader. Men eftersom de mest spännande och spektakulära vandringarna går till olika sandstenstoppar som Schrammsteine eller Bastei får man ofta räkna med vandring på trappor eller stegar. Liksom att det finns branta stup. Den svindelkänslige kan få problem, även om säkerhet i form av räcken och annat är på plats. Vid regn kan det bli halt på sina håll.
Lite första hjälpensaker kan som alltid vara bra att ha med liksom skavsårsplåster och annat fotvårdande.
Väder: Även om vandringar i Sachsiska Schweiz inte är lika känsliga för väder som vandringar på hög höjd i alperna, kan det ändå vara på sin plats att ha koll på vädret. Du har knappast lust att befinna dig på någon topp om ett åskväder drar in. Vi har kollat vädret och eventuella vädervarningar på wetter.de.
Om Sachsiska Schweiz
Läge: Sachsiska Schweiz ligger i delstaten Sachsen i östra Tyskland, inte långt från Dresden och nära gränsen till Tjeckien.
Ta sig hit: Det går att flyga till Berlin eller Prag. Därifrån finns direkttåg till Sachsiska Schweiz (Bad Schandau) som tar 2-2,5 timmar. Med bil tar det runt tre timmar från Berlin och fem timmar från färjan i Rostock.
Boende: I Sachsiska Schweiz finns allt från campingplatser, via semesterlägenheter till lyxhotell. Boka boende genom hotellbokningssajter, förmedlare av fritidslägenheter och även turistbyråns hemsida. Bad Schandau har bäst kommunikationer, men närliggande orter längs Elbe som Köningstein, Rathen eller Stadt Wehlen är bra utgångspunkter för vandringar.
Restauranger och kaféer: Det finns gott om kaféer och restauranger, även längs många av de mest populära vandringslederna.
Bad: Det finns ett termalbad i Bad Schandau, Toskana Therme. Vi såg också några som badade i floden Elbe den varma vecka vi var där.
Aktiviteter: Klättring, cykling, flodfärder
Utflykter: En cykelutflykt längs Elbe till Tjeckien kan rekommenderas, varför inte avnjuta en tjeckisk öl på en uteservering (här kan du läsa om vår cykeltur till Tjeckien). Barockstaden Dresden ligger en halvtimme bort med tåget och är väl värt ett besök. Alla våra tips vad du kan göra i och runt Dresden hittar du här. Även Prag hinns med på en dagsutflykt, runt två timmar med tåget enkel väg, men det finns också organiserade turer med buss från Sachsiska Schweiz.
Sachsiska Schweiz: Kallas ibland även saxiska Schweiz på svenska. På engelska Saxon Switzerland och på tyska Sächsische Schweiz. Tillsammans med angränsande Böhmiska Schweiz i Tjeckien (Bohemian Switzerland på engelska) utgör det bergskedjan Elbsandsteingebirge.
Text: Eyal
Bild: Kerstin
Hej! Min man och jag åkte till Bad Schandau i juni och gjorde en del vandringar med stöd av er blogg, det underlättade massor. Stort tack för bra inlägg! Kan även rekommendera hotell Elbgarten i Bad Schandau, prisvärt intill busstorget och med gångavstånd till både Lidel och centrum, fin trädgård att hänga i. Resebyrå i Bad Schandau säljer endags bussresor till Prag.
Tack för dina fina kommentarer! Det glädjer oss att vår blogg var till nytta för er. Hoppas ni får många fina vandringar framöver.