Rundvandring till Bastei från Stadt Wehlen

Ikoniska bergsmassivet Bastei tar oss med storm trots – eller kanske tack vare – dimman.

 

Häng med på en magisk vandring till ikoniska bergsmassivet av sandstenspelare Bastei i Sachsiska Schweiz i Tyskland. Under rundvandring kan du uppleva både floden Elbe, skog och givetvis hänförande vyer både från och över några av de allra finaste sandstensklipporna.

 

Malerweg – namnet har betydelse

Strax utanför torget i Stadt Wehlen finns skylten Malerweg, vilken vi följer nedåt utmed Elbe. Att en av Sachsiska Schweiz vackraste vägar kallas “Maler” (målare) har historisk grund. Nog för att landskapet längs vägen är bildskönt, det målades under 1700-talet av schweiziska konstnärer som känt igen sig från hemlandet och vars målningar ledde till områdets popularitet.

Rätt snart visar det vackra upp sig: högt upp över utflyktsbåten Bastei 2 i floden tronar sandstensmassivet Schwarzer Berg. Efter denna aptitretare ska vidare vyer förtjänas – genom en uppförsbacke i skogen. Även där råkar vi sandstensklippor, och snart är vi uppe på Schwarzer berg och kan njuta både av blommande ljung och spektakulära vyer. Det kommer mera!

Vidare genom skogens sten, stock och klipphällar av sandsten i varierande nyanser. Vid vägskälet Steinerner Tisch skymmer skogen utsikten; på helgerna kan man här ta igen sig på ett kafé.

Sachsiska Schweiz vidunderliga vyer kan avnjutas både från land och floden Elbe

Kaféet vid Steinerer Tisch (helgöppet).

 

Bästa blick över Bastei

Ivriga att komma fram till Bastei är det full fart framåt för vår del. Innerligt glada parerar vi i leran efter morgonens regn för nu delar vi dessa av magiska dimslöjor omhuldade klippor med ovanligt få människor.

Den som törs gå trappor upp till en smal bro belönas med himmelsk blick, kanske den bästa, över Bastei med dess vida kända gamla stenbro och oräkneliga sandstenspelare överallt runt om. Pelare i ögonhöjd, pelare under oss, pelare på nära håll och lite längre bort. I ett sådant ögonblick måste jag nypa mig i armen för att inse att detta är en verklighet, jag står uppe på porösa sandstensklippor som naturen, regn och vindar har format och som är dömda att tyna bort om några tusen år.

Här på den smala bron kan man komma folk nära – och inte bara fysiskt. Så nära svindlande bråddjupet är det nämligen svårt att hålla tillbaka spontana uttryck för förtjusning eller skräck (trots räcket).

Från Basteis gamla bro är vyerna vidunderliga, över nejden och Elbe rakt ner. Höljda av dimmorna kan både Lilienstein och Königstein, både är platta toppar med den viktiga skillnaden att Königstein inhyser en fästning (som kan besökas).

Rätt som det är uppenbarar sig en gestalt, som för tankarna till en person i yogaställning. Efter närmare granskning visade sig personen vara en – staty.

Magiska Bastei är det svårt att slita sig ifrån.

Flera häpnadsväckande utsiktspunkter från Bastei.

Utsikt över Elbe.

 

Rathen

Det finns flera utsiktsplatser och vi tar vara på alla på väg ner för trapporna till Rathen längs Malerweg. Nere “på jorden” har vi hamnat i en ravin med bäck i botten, Amselgrund. Här kan man göra en avstickare till en damm och hyra en båt eller bara titta på fiskar. Även här längs Malerweg finns en liten damm med så kallade guldforeller och en  inbjudande uteservering under tältdukar.

Tillbaka till Stadt Wehlen längs Elbe säger vi “Auf Wiedersehen” till Bastei högt upp till höger om oss. Dimmorna har inte skingrats än. Bastei förblir ett storslaget mysterium.

Ner genom trånga raviner mot Rathen.

Gott om guldforeller i dammen och kanske även på tallrikarna på restaurangen ovanför.

Längs Elbes strand tillbaka till startpunkten i Stadt Wehlen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Torget i Stadt Wehlen.

Längd: Knappt 10 kilometer
Höjdmeter: +/- drygt 350 meter
Tid: Runt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
Vår guide till vandringar i Sachsiska Schweiz hittar du här. Där hittar du också länkar till fler vandringar i Sachsiska Schweiz.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. JoY skriver:

  Visst är det en fantastisk plats, vi var där september 2019. Vi parkerade/övernattade 4km från ingången (ställplats) och gick aldrig den branta stigen upp, utan cyklade fram till entren. Lite magiskt med dimman som ni fick uppleva. Tänk att det är så grönt där i januari.
  Trevlig helg

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för era kommentarer! Bastei är verkligen en storslagen plats. Den går att uppleva året om, utom när det är ishalka på klipporna. Vi var där i slutet av augusti och efter en intensiv regnperiod, så det var ju rätt grönt. Och i de trånga ravinerna är det ju alltid grönt av mossa, det är vad de kallar källarklimat. Därför kan det vara väldigt skönt att svalka sig i ravinerna varma sommardagar. Hoppas ni får många sköna äventyr framöver!

 2. Magnus H skriver:

  Tack för fin info o inspiration till vandringar i det här området.
  Vi utgår från Bastei Wohnmobilstellplatz. Igår ägnade vi många timmar (mest väntande) på buss o tåg för att vandra Schrammsteine. Det var fantastiskt.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för din uppskattande kommentar! Det värmer oss att höra att ni haft en så bra vandring. Hoppas ni får fler fantastiska upplevelser under er vistelse i Sachsiska Schweiz. / Kerstin & Eyal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.