Vandra i Alcudia på Mallorca – vår guide

Talaia d'Alcudia

Alcudia bjuder på både hav och berg. Få andra ställen kan erbjuda så stor variation på vandringar.

 

Det finns 5 tunga skäl till varför vi gång på gång återvänder till Alcudia och vandrar: hav, berg, våtmarker, lantlighet och Tramuntana. Det är kombination av allt detta och den stora variationen som gör Alcudias omgivning så speciell.

 

Hav

Många känner sig fria, närmast tyngdlösa, vid havet. Det gäller inte minst under vandringar vid havet. Här känns havet nära nästan överallt: vid den milslånga och breda stranden, vid klipporna, havsvikar, små stränder kan du inte bara se havet; du kan höra vågornas sus och brus. Havet känns mäktigt även i bergen ovanför. Ögat kan inte få nog av havet.

Stranden i Alcudia

Milslång strand med mjuk sand att vandra på.

Temperamentsfulla vågor vid klippkusten under en vintervandring.

 

Berg

Alcudia har inte något Everest, högsta berget på gångavstånd är runt 450 meter högt. Tur det kanske, för det ökar chansen att man orkar ta sig upp! Om du vill spara på krafterna så finns det lägre toppar med spektakulära utsikter. Eller precis tvärtom, om du vill ta ut dig ordentligt så finns det flera toppar som kan upplevas under en och samma dag.

Denna måttliga höjd och bergens placering på Victoriahalvön – man är alltså omgiven av havet – gör sitt till för att förstärka den havsnära känslan. Mitt uppe i Tramuntana är havet mer i fjärran. Att sitta uppe på en bergstopp och förnimma havets närhet gör oss upprymda av lycka.

Kedja till hjälp längs klippkanten

Svindlande vyer under en bergsvandring utanför Alcudia.

 

Våtmarkerna

Utanför Alcudia finns ett väldigt område med våtmarker, på sätt och vis en egen värld i världen där man i långsamhetens tecken skådar fåglar, omgiven av mer eller mindre vass, vattenkanaler och fågelsjöar. Här är lyckokänslan betydligt mer subtil. Men den infinner sig om man förmår hoppa upp inför åsynen av en hoppande groda.

Vänligt möte med Camargue-hästar under vandring i våtmarken s’Albufera de Mallorca utanför Alcudia.

Purpurhöna

En dansande purpurhöna överraskar på stigen i våtmarken.

 

Lantliga omgivningar

I omväxlingens lov kan du vandra längs små vägar förbi små gårdar och titta på apelsinlundar och uppleva mandelblom från första parkett. På gångavstånd från Alcudia!

En lantlig vandring längs stenmurarna på landet utanför Alcudia är perfekt för dagar med lite sämre väder. När det droppar vill vi inte toppvandra på hala stenar, men lite regn på en lantlig väg är inte alls så farligt. Och när det blåser halv storm brukar stenmurarna ge rätt hyggligt vindskydd.

Mellan stenmurar utanför Alcudia

Lantlig vandring längs stenmurar som ger vindskydd blåsiga dagar.

Mandelblomning ger vårkänslor under vandringar på landet utanför Alcudia.

 

Tramuntana

Tramuntanas berg är väldigt fina och bjuder på ett flertal storartade vandringar. Om du har tillgång till bil så tar det inte så lång tid att ta sig dit från Alcudia.

Utsikt från toppen av Sa Rateta

Tramuntanas berg och Cuber-dammen ligger på utflyktsavstånd från Alcudia.


Fakta om vandringar i Alcudia

Vandringsleder och markeringar: Många vandringar på Victoriahalvön och i övrigt utanför Alcudia är relativt bra markerade med skyltar. Det finns dock några undantag på Victoriahalvön där skyltar saknas och där det gäller att hålla utkik efter små stenrösen längs stigen. Vad gäller vandringar längs småvägar i Alcudias lantliga omgivningar är dessa ibland markerade, men inte alltid.

Svårighetsgrad: Det fina med vandringarna runt Alcudia är den stora variationen, och den gäller i allra högsta grad även svårighetsgraden. Du kan välja och vraka bland lätta vandringar med få uppförsbackar och enkelt underlag, om du känner för det. Eller satsa på bergstoppar för hela slanten, med rejäla uppförsbackar och stenigt underlag. Det finns också mellansvåra vandringar som även nybörjare kan klara av, bara man tar det lite piano. Valet är ditt.

Utrustning: På de enklare vandringarna är allt du behöver ett par bekväma skor. Längre vandringar i bergen på Victoria-halvön går till stora delar på relativt stenigt underlag och med stora höjdskillnader. Här kan ett par stabilare vandringsskor vara bra. Solskydd och solhatt kan behövas soliga dagar.

Säkerhet: Det finns vandringar i bergen där det kan bli riktigt halt på stenar vid fuktigt väder. Och i bergen på Victoria-halvön finns det förstås branter och stup. Några vandringar kan upplevas som besvärliga för den som är svindelkänslig och man måste ta det försiktigt nära branter.

Väder: Brukar vi kolla på Aemets engelska sidor.

Bästa tid till vandring: Vi vandrar företrädesvis på vinterhalvåret. Även vid strålande sol blir det sällan outhärdligt varmt som på sommaren. Och det är mycket glesare med turister och därför lugnare. Du kan få naturen mer för dig själv. Men har du otur kan det regna eller blåsa flera dagar i rad. November brukar det vara mest regn i alla fall de år vi varit här. För att slippa överhettning under den varmare delen av året kan du börja tidigt, ha hatt och gott om vatten.

Spännande “vilodagar”: Även inbitna vandrare som vi behöver ta igen oss emellanåt. Då passar det bra att flera spännande naturupplevelser ligger i eller nära Alcudia. Vad sägs om att svänga förbi “gamhospicen” för att stå öga mot öga med Europas största rovfågel – kräver tillgång till bil.  Eller titta till fågelsjöarna i S’Albufereta eller S’Albufera i all enkelhet.


Fakta om Alcudia

Läge: Alcudia ligger på norra Mallorca, runt en timme från flygplatsen i Palma med bil.

Ta sig hit: Det finns charterresor till Alcudia nästan hela året, undantaget några månader runt årsskiftet. Reguljärflyg till Mallorca finns året runt. Från Palma flygplats kan du ta dig med buss till Alcudia.

Boende: Finns gott om hotell. Dock är många stängda kortare eller längre perioder under vintern. Några mindre hotell håller öppet även under vintern. Det finns också privata lägenheter och hus att hyra.

Restauranger och kaféer: Under turistsäsong är utbudet mycket stort. Under vintermånader stänger många av turistställena, men det finns fortfarande många öppna restauranger och kaféer.


Alla våra vandringar i Alcudia

Vi har tillbringat flera vintrar i Alcudia och provat både vandringar och allsköns naturupplevelser. Detta har resulterat i ett flertal favoriter som vi gärna delar med oss till dig. Här får du länkar till alla inlägg om våra vandringar och naturupplevelser i Alcudia.

Vandringar under 4 timmar

 

Vandringar över fyra timmar

 

Naturupplevelser

 

Vandringar i Tramuntana och  andra delar av Mallorca


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.