Vandring till Talaia d’Alcudias härliga utsikt

Talaia d'Alcudia

Bergstoppen Talaia d’Alcudia bjuder på spektakulära vyer över Medelhavet och möte med getter.

 

Denna relativt enkla och vänliga vandring utanför Alcudia är en klassiker som du inte bör missa när du är i Alcudia.


Tänker du vandra upp till toppen av Talaia? Då vill du säkert känna till att ett ras skett under hösten 2022 på en smal stig inte långt från toppen. Några varningsskyltar finns uppsatta till följd av raset. Stigen var framkomlig vid vårt besök i december 2022, men kräver försiktighet. För egen del skulle vi avstå vandring vid regn.


Den här vandringen ger en rejäl utdelning för varje steg: en timmes vandring upp från parkeringen i Ermita de la Victoria ger en hänförande 360-gradig utsikt över såväl Alcudiabukten som halvön Formentor.

Ermita de la Victoria

Utgångspunkt för vandringen är Ermita de la Victoria.

 

Lättillgängligt och vänligt

Här behöver du ingen karta. Stigen är bred och det är bara att knalla på – uppåt. På vissa håll är det stenigt och lite svettigt i uppförsbackarna. Men det är inte så långt. Inte att undra på att denna vandring har blivit populär hos många. Här och var kan man få en skymt av utsikten genom buskagen och träden.

Utsikt över Formentor-halvön

Utsikt över Formentor-halvön på väg upp.

 

Rik belöning

Därefter öppnar sig en magnifik utsikt som bara bli bättre för varje steg mot toppen på runt 450 meters höjd. Uppe på toppen är det fri sikt åt alla håll. Här kan man sväva på små moln, känna sig duktig och förse sig ur matsäcken. Men se upp för getterna, även de gillar att förse sig!

Get och person med ryggsäck.

Men vad har du i ryggsäcken Eyal?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Ermita de la Victoria. Vi brukar ta oss dit till fots, men det går också att cykla (rejäla uppförsbackar), köra bil eller ta taxi.

Längd: cirka 4,5 kilometer
Höjdmeter: +/- cirka 250 meter
Tid: Cirka 2 timmar

Karta: Behövs inte för denna vandring. Markerat från parkeringen vid Ermita de la Victoria.

Tips: Det kan vara en hel del folk på den här vandringen. Vill du ha det lite lugnare kan det vara bra att starta lite tidigare på dagen.

Obs1: Går du under vinterhalvåret eller när det har regnat kan stenarna på stigen den sista biten vara fuktiga och därför rejält hala, så se upp på väg ner.

Obs2: Svindelkänsliga kan gå utan oro, även om det finns en väldigt kort passage som kan ge lite sug i magen för den riktigt känslige (men även här är stigen bred och bra). Vi klarade vandringen även under vår svindelkänsliga period.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.