Vandring runt Alcudia med flamingor och vyer över Pollensabukten

Flygande flamingor

Även enkla vandringar på plan mark kan vara förtjusande och fulla av överraskningar, som en rosa flyguppvisning en gråmulen dag.

 

Förutom berg har nog denna lätta vandring  på norra Mallorca lite av allt: lantlig omgivning, hänförande havsutsikt och chanser att beskåda flamingor och en hel del andra spännande fåglar från ett litet och undangömt fågeltorn.

 

Naturreservat s’Albufereta utanför Alcudia

Det lantliga inslaget märks främst efter Alcudia då bilvägen löper mellan små gårdar med allsköns odlingar och prunkande trädgårdar. Snart lämnar vi bilvägen och vips är vi ute i naturen! Vad sägs om att ersätta bilavgaser med en liten och nätt fågelsjö i naturreservatet s’Albufereta? Med lite flyt, och koncentration, ser du kanske några flamingor. De rör sig tämligen makligt dessa rosa skönheter. Sakta men säkert är vi framme vid fågeltornet och kan luta oss tillbaka på bänken.

Därifrån har vi sett flamingor nio av tio gånger, inte sällan finns de en bit bort så en kikare kan komma väl till pass. Häger brukar träda fram i vattenbrynet både här och var – silkeshäger, gråhäger, kohäger och även stiliga ägretthägrar. Då och då tornar en rovfågel upp sig i luften, vilket förmår småfåglarna att fly fältet i flaxande moln. Kärrhök, falk och dvärgörn är nog bland de vanligaste rovfåglarna här, men ibland skymtar även en fiskgjuse.

Lantlig väg utanför Alcudia

Lantlig väg längs stenmurar på väg mot naturreservatet s’Albufereta.

Hus vid Albufereta

Här skymtar en spegelblank damm i s’Albufereta.

Spaning från fågeltornet

Eyal spanar efter rovfåglar med Tramuntanas berg som fond.

 

Flamingodans

Innan vi lämnar naturreservatet skänker vi flamingorna här ett varmt tack. Förra året förgyllde ni vår 30-årsdag med en spontan flyguppvisning runt fågeltornet. Sånt händer en gång i livet, eller kanske en gång vart 30:e år.

Flygande flamingos över damm.

Vi kan inte få nog av flamingor.

 

Fin liten sandstrand

Nu lämnar vi fågeltornet och vänder mot kusten. I detta lilla kosmos är avstånden minimala så en kvart senare lyssnar vi till havets flämtningar på en öde sandstrand med en vidöppen utsikt mot Pollensabukten och den berömda Formentor-halvön. Vi fortsätter än längs strand, stenar, strandpromenad och små gator tills vi så småningom är framme vid en av Alcudia finaste och av turisterna föga kända sandstränder, platja de Sant Joan. Här kan man bejaka livet med ett uppiggande dopp och en härlig picknick med sand mellan tårna.

Vid Pollencabukten

Öde strand med prima utsikt över Formentor-halvön.

Hus vid Pollencabukten

Vandringen fortsätter längs bebyggelsen vid havet.

PLatja de Sant Joan, Alcudia

Platja de Sant Joan. En liten pärla till strand i Alcudias utkanter.

 

Lantlig väg

Även vägen vi nu följer går inte av för hackor. Lantliga stenhus och trädgårdar med olivträd och citrusträd som lyser i gult och orange. Denna välgörande tur på landet utmynnar i Alcudia stad. Här kan vi slå oss ner på en av de inbjudande uteserveringarna innan vi återvänder till Port d’Alcudia.

Hoppas att du har haft det kul under vandringen. Det har vi!

Apelsinträd

Citrusträd lyser upp på väg tillbaka till Alcudia.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Port d’Alcudia (eller Alcudia för den som vill)
Längd:
14,4 kilometer
Höjdskillnad: +/- 36 meter
Tid: Cirka 3,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att tiderna inte stämmer, utan vi var i rörelse cirka 3,5 timmar.

Obs: Delar av vandringen går på små asfaltvägar i utkanten av Alcudia. Dock är det oftast få bilar längs vägen – i alla fall under vinterhalvåret då vi gått här.

Tips: Det är enkelt att korta ned vandringen eller starta i Alcudia.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Roland skriver:

    Vandringen ni gjorde går den att cykla med MTB? Vi skall ner i April och har hyrt MTBn istället för racer som vi normalt brukar göra. Tänkte att vi kan se lite mer av ön om vi cyklar MTB.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Just den här vandringen går ju i ganska stor utsträckning på små vägar och där går det naturligtvis bra att cykla. Några bitar går dock på strand, strandpromenad och stig och där vet vi inte om man får cykla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.