Vandra på Kullaberg – vår guide

Kullaberg med klippor och hav.

Naturen på Kullaberg känns som mäktigast i mötet mellan väldiga klippor och hav.

 

Kullabergs dramatiska natur väcker starka känslor. I den här guiden hittar du godbitarna som du inte vill missa. Bara att ta emot och läsa på. Kerstin och jag önskar dig en oförglömlig vandringsupplevelse!

 

7 anledningar varför vi älskar att vandra på Kullaberg

 1. Svårslagen varierad natur. Inte nog med storslagna havsutsikter, dramatiska klippor och mysiga badvikar. Här kan du “skogsbada” i bokskog och vandra över betesmarker och längs små “mossar”.
 2. Du kan välja svårighetsgrad. Här finns allt från lättrampade stigar till krävande backar med stora höjdskillnader och tekniskt avancerade sträckor med ett visst inslag av klättring mellan klippor.
 3. Gott om välmarkerade leder. Du kan också lotsa dig fram genom små halvhemliga stigar och låta dig överraskas, om du törs.
 4. Rikt djurliv. Den djurintresserade får också sitt lystmäte med såväl tumlare som pilgrimsfalk –  bland många andra spännande fåglar. Vi har även sett rådjur, kronhjort, säl och ekorre.
 5. Grottor. Om du är nyfiken på grottor finns ett hundratal att välja på, såväl stora som små.
 6. Badvikar. De badsugna har ett flertal små och alldeles storartade vikar att svalka sig i. Ransvik är en av de mest lättillgängliga.
 7. Mölle, Arild och Skäret är mysiga byar att vandra eller flanera i.

Eyal verkar vara lika förtjust i Kullabergs klippor som i havet.

Vandrare i bokskog på Kullaberg.

Kullaberg är också vandring i lummiga bokskogar med fågelkvitter i öronen.

Mysiga Mölle är en omistlig del av Kullabergs charm.

 

Vandra på Kullaberg – vår guide

Syftet med denna guide är att underlätta när du ska välja svårighetsgraden och turen som passar just dig.

 

Längs väl markerade vandringsleder

Gillar du säkra kort? I så fall kommer du nog att uppskatta Kullabergs väl markerade leder. Längs den norra delen av Kullaberg finns den blåmarkerade leden och längs den södra delen den röda leden. Mellan dessa två finns gulmarkerade förbindelsestigar på flera ställen. Enkelt, eller hur?

Generellt är den blå leden lite svårare – mer kuperad och fler stigar med stenar och rötter. Svårast är det mellan Josefinelust och Himmelstorp. Enklast mellan Kullens fyr och Josefinelust – höjdskillnaderna är mindre.

Den röda leden är mer lättgången, särskilt mellan Mölle och Arild. Än lättvandrad bred skogsstig, än skogsväg genom bokskog. Närmare Himmelstorp är det lite mer kuperat. Och mellan Mölle och Kullens fyr är det också lite mer kuperad, stigen är delvis lite smalare och det finns några korta branta partier.

Skåneleden går genom Kullberg och ledens orange markeringar sammanfaller till stor del med de blå och röda markeringarna.

Utöver välmarkerade leder finns också mängder av större och mindre stigar kors och tvärs över hela Kullaberg. Möjligheterna till upptäcktsfärder är många. Men omarkerade okända smala stigar kan gå väldigt nära stup och inte alltid leda dit man har tänkt sig.

Vandringsmarkeringar på Kullaberg.

Gott om tydliga markeringar längs vandringsvägen.

En varning att ta på allvar.

 

Stigarna ner till havet

Att gå ner till havet kan vara mäktigt och på många ställen är det möjligt att komma ner genom att ta en avstickare från de markerade stigarna. De mest välbesökta avstickarna som Josefinelust och Ablahamn är väl markerade och har i de flesta fall också lite rep, “trappsteg” eller annat för att underlätta vandringen ner. Tänk på att det ofta är brant ner så var rädd om dig och ta det försiktigt.

Det finns också omarkerade stigar ner till havet. Dessa stigar är inte bara branta, de kan vara steniga och ha närliggande stup. Vi vill mana till största möjliga uppmärksamhet.

I de branta backarna ner till havet gäller det att ta det varligt. Även när det inte är vinter.

Strand och klippor utgör Kullabergs själ, som här vid Josefinelust.

 

Toppar

Storslagen utsikt är bland det roligaste med Kullaberg. Det finns så många ställen med vidunderlig utsikt att det inte går att nämna alla. Men tre toppenställen vill vi ändå lyfta upp.

Håkull – högsta toppen på Kullaberg med sina 187 meter. Västra stigen upp är enklast, eftersom den är lite mindre brant. Utsikt över Skälderviken och Öresund, men även över stora delar av nordvästra Skåne och Danmark.
Barakullen nära Mölle ger fin utsikt över Mölle och Öresund.
Gregers backar längs blå leden med utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön.

Det är inte svårt att ta sig till dessa toppar, men det kräver lite ansträngning och tid.

Utsikt från högsta toppen i Kullaberg, Håkull.

Vidunderlig utsikt från Kullabergs högsta topp Håkull.

 

Mossar

När en mosse är som bäst tjänar den som en fridfull oas för att ta igen sig från den Stora Världens vedermödor. Vissa av Kullabergs mossar är nästan som små sjöar, varav Mölle mosse är närmast en fridfull oas med dess blommande vita, röda och gula näckrosor på sommaren.

Ona mosse och Håkull mosse är mindre, och delvis ganska igenvuxna. Björkeröds mosse ligger nära Björkeröds gård lite utanför skogen. Den har lite större öppen vattenyta, vilket lockar en hel del fåglar på våren.

Även de lugnaste vatten kan ge storartade naturupplevelser, som här vid Mölle mosse.

 

Grottor

Det finns runt 100 grottor runtom på Kullaberg. De allra flesta bland klipporna nära havet. Ett par av de mest välbesökta grottorna ligger nära Kullens fyr – Silvergrottan och Lahibiagrottan. Även i närheten av populära Josefinelust finns flera grottor, där den största ligger vid stranden där man kommer ner.

Kullabergs grottor fascinerar – och kan ge gåshud.

 

Om du har begränsat med tid

Vad ska man prioritera om man har begränsat med tid för sitt besök på Kullaberg?

Att göra vid Kullens fyr:

 1. Njut av utsikten över Kattegatt, Öresund, Danmark – och spana efter tumlare i havet.
 2. Gå ner för klipporna till Lilla fyren så du kommer nära den magiska brytpunkten där havet möter klipporna.
 3. Besök någon av grottorna vid fyren när du ändå är nere vid vattnet.
 4. Har du 3-4 timmar till så rekommenderar vi denna rundvandring: Starta från fyren och gå längs Skåneleden till Mölle – eller i alla fall en bit om du inte kan ta hela. För en komplett rundtur tar du en gul stig över och följer den blå stigen tillbaka. Då får du öppna betesmarker med fantastiska utsikter på den södra sidan av Kullaberg. På norra sidan upplever du härlig bokskog och skymtar av havet. Gör minst en avstickare ner till vattnet på norra sidan, exempelvis vid Josefinelust eller Visitgrottan. Under våren och delar av sommaren råder dock besöksförbud i fågelskyddsområdet så man kan inte besöka Visitgrottan. Det är ungefär den runda som beskrivs i det här inlägget (dock med med start i Mölle).

Vida vyer vid Kullens fyr.

Vid Lilla fyren (nedanför Kullens fyr) nuddar man nästan havet.

 

Våra favoriter på Kullaberg

Vi har många favoriter i Kullaberg. Mycket är beroende av väder och vind och antalet besökare. Kullabergs styrka är variationen. Ena dagen känner vi för att sitta på en klippa direkt vid havet och titta på vågorna. Nästa dag trånar vi efter en stilla vandring i bokskogen. Nästa dag flödar det av energi i kroppen och vi vandrar nedför klipporna med dramatiska klippformationer, stup, stenblock och grottor. Vädrets makter och klipporna gör havets möte med Kullabergs klippor till ett mäktigt skådespel. Vi har också förkärlek till de öppna betesmarkerna med fantastisk utsikt över havet. Inte att förglömma det böljande odlingslandskapet runt Björkeröd och bort mot Himmelstorp. Givetvis måste vi emellanåt besöka de gulliga små byarna Mölle, Arild och Skäret.

Den ena dagens blir aldrig den andra lik. Där har du hemligheten med Kullaberg!

Vissa dagar vill vi känna på klipporna och havet…

… Andra dagar behöver vi skogens stillhet.

 

Våra vandringar

Här kommer tips på några vandringar på Kullaberg som vi själva gjort. I länkarna beskrivs vandringarna i ord och bild och med en del detaljinformation inklusive länkar till kartor över vandringarna. Förhoppningsvis hittar du inspiration till dina egna vandringar.

 

 • Vandra hemlighetsfulla Mölleslingan.
  Denna relativt nymarkerade slinga genom Mölles sköna omgivning är strösslad med ögongodis och små pittoreska stigar med spännande vegetation. En varmt rekommenderad upptäcktsfärd till alla som har en timme över och vill se något mer än bara hamnen.

 

 • Vandring till topparna på Kullaberg
  Denna vandring på Kullaberg är till dig som vill ha extra av allt. Tre toppar, tre mossar och gott om platser att slå sig ner på med matsäcken för att njuta av vyer över såväl hav som land. En perfekt tur för dig med god kondition och aptit på vackra vyer.

 

 

 • Vandra på populära Kullaberg
  Kullabergs dramatiska klippformationer och vidunderliga vyer över havet är fantastiska, men kan bitvis vara proppfulla av besökare under högsäsong. Här får du reda på hur du ändå kan få en njutningsfull och lång vandring på Kullaberg under högsäsongen på sommaren.

 

 • Kustnära vandring från Arild.
  Denna relativt enkla rundvandring mellan Arild och Skäret bjuder på en hög mysfaktor. Från sekelskiftesvillor med mycket snickarglädje till Skärets pastorala idyll vid en fiskehamn. Däremellan gott om betagande vyer över Skälderviken, hagar och vågskvalp. Missa inte denna lagom vandring som kan passa de flesta.

 

 


Vandringsfakta Kullaberg

Markeringar: Lederna är välmarkerade så länge du följer de stora lederna: rött, blått och orange (Skåneleden) med förbindelsestigar mellan dem i gult.

Underlag: Varierar förstås kraftigt beroende på var vandringen sker. Handlar främst om olika former av stigar och små skogsvägar. Ibland mycket lättgånget mjukt underlag, ibland stenar, rötter och lerigt. Nedstigningar till havet inkluderar branta partier som kan vara såväl steniga som leriga. Närmast Kullens fyr kan det handla om att gå på klippor.

Att se upp med: Branta stup och hala klippor. Vid fukt kan klipporna vara förrädiskt hala.

Att ha koll på: Vissa delar av norra sidan av Kullaberg är fågelskyddsområde med beträdandeförbud mellan 1 mars och 15 juli. Dessa är markerade med skyltar i naturen.

Höjdskillnader: Stora höjdskillnader ner till havet från vandringsstigarna. Kan lätt handla om 100 meters höjdskillnad på branta och svårgångna stigar. I bästa fall med rep att hålla i eller “trappsteg”. Enklast att komma ner på norra sidan är nog Ablahamn. På södra sidan Ransvik där parkeringen är nära och det finns trappa ned. Mer utmanande (även för armmusklerna) är vägen till Valdemarsgrottan. Undvik vid lera för då kan det vara alltför vanskligt att ta sig genom vissa partier.

Tidsåtgång: Vill du besöka flera vikar på nordsidan under samma vandring, räkna med att det tar ordentligt med tid. Vi ägnade två hela och långa dagar bara åt att komma ner på olika ställen på norra sidan av Kullaberg.

Utrustning: Behövs inget särskilt för att vandra på Kullaberg, men bekväma skor är ju alltid bra. Vi vandrar i låga vandringsskor, det räcker bra för oss. Oftast skulle även joggingskor eller liknande fungera bra. Men om man planerar att gå ner till vikarna på norra sidan eller på annat håll med mycket klippor och sten kan det vara en fördel med skor med stabil sula. Och vandrar man när det är fuktigt och blött, exempelvis under hösten, kan det vara rejält lerigt på sina håll, och det kan ju påverka skovalet.

Blåsten: Tänk på att det ofta blåser på Kullaberg så det gäller att anpassa vandringen och inte minst fikapausen efter vinden. Genom att välja vandringssträcka kan man ofta slippa hård vind eller åtminstone få den i ryggen. I skogen är det oftast mer vindskyddat.

Bästa tid: I stort sett är Kullaberg helt fantastiskt året om. Varje årstid har höjdpunkter.
Våren bjuder på ramslök, vitsippor, skir bokskog och fågelkvitter. På sommaren kan du se fram emot sol och bad och betande kor, får och lamm på sommarängar.
På hösten är höstfärgerna magiska, alla områden är tillgängliga (alltså inget beträdandeförbud i något fågelskyddsområde), det är lugnare med folk.
På vintern kan du se havssulor och ejdrar och uppleva både hårda vindar och is på stenformationerna (helt fantastiskt!). Samtidigt kan det vara kallt och halt, särskilt på norra sidan (till exempel vid Josefinelust, Djupadal och Visitgrottan där det är brant ner).

Ett dopp vid Ransvik en fin septemberdag piggar upp.

Kullaberg charmar året runt.


Fakta Kullaberg

Var: Nordvästra Skåne, i Höganäs kommun. Omges av Kattegatt och Skälderviken på norra sidan och av Öresund i söder. Öresund “börjar” vid en linje mellan Kullaberg och norra Själland i Danmark.

Ta sig hit: Går att ta sig med buss till Mölle året runt. Mölle fungerar som startpunkt för många vandringar. Från Mölle till Kullens fyr längst ut på Kullaberg är det runt 5 kilometer och en del höjdskillnad. Kullens fyr nås även med bil, men kan vara trångt på parkeringen under högsäsong. Under sommaren finns även buss till Kullens fyr.

Parkering: Finns gott om parkeringsplatser på flera håll på Kullaberg. Under högsäsong kan dock vissa av parkeringarna bli fulla, bland annat den vid Kullens fyr och nära Himmelstorp. Under kommande sommar 2021 kan parkeringsavgifter komma att införas vid vissa av parkeringarna. Ett alternativ är att parkera på den stora parkeringen vid infarten till Mölle och starta vandringen där. Parkera inte längs de smala vägarna uppe på Kullaberg.

Naturreservat: Nästan hela Kullaberg är naturreservat. Delar av Kullaberg är dessutom fågelskyddsområde med beträdandeförbud mellan 1 mars och 15 juli. Detta gäller även vattnet närmast klipporna. Bra att känna till om man paddlar runt Kullaberg.

Naturum: Bredvid fyren finns ett Naturum att besöka där du kan lära dig mer om Kullabergs natur.

Nimis, Arx och Ladonien: Lars Vilks verk på stranden vid Håle stenar. En turistmagnet som inte är helt enkel att nå. Parkeringskaos i somras (2020). Och det kan bli trångt sista biten på väg ner/upp till stranden där det är brant och smalt. Utöver ett handmålat N på några träd är vägen till Nimis, Arx och Ladonien inte markerad. En tur dit ingår dock i vårt blogginlägg Äventyrlig upptäcktsfärd på Kullaberg

Äta: På många ställen kan du slå dig ner på en klippa och njuta av en picnic med havsutsikt. Under sommarsäsongen finns det alternativ. Vid Kullens fyr kan du fika och äta. Vid golfbanan har Kullagårdens värdshus både lunch och middag. På Ransviks havsveranda kan du äta med havsutsikt precis vid badet. Himmelstorps café har öppet ibland. I Mölle finns det gott om matställen, inte minst under sommarhalvåret. Även i Arild finns flera restauranger. På Skäret finns gamla turistmagneten Flickorna Lundgren.

Boende: Både Mölle och Arild är bra startpunkter om du vill vandra på Kullaberg. I båda byarna finns flera hotell och andra övernattningsmöjligheter. I Arild kan du även övernatta på vingård. Uppe på Kullaberg finns Kullagårdens värdshus. För den mer friluftsinriktade är det tillåtet att tälta vid parkeringen nära Kullens fyr (gäller i skrivande stund i april 2021, men kontrollera för säkerhets skull). Antalet tältplatser är begränsat. I övrigt är det tältningsförbud i hela naturreservatet. Det finns vindskydd vid Josefinelust och Himmelstorp, där kan man övernatta, men alltså inte tälta.

Bada: Går att göra (ofta med nöje). Det är stenstränder, vågorna kan vara rejäla och det är inte alltid så enkelt att komma i vattnet. Vid Ransviks finns dock en brygga med stege ner i vattnet. Finns också badplats i kanten av Mölle, Solviks badplats, och i Arild.


Regler för Kullabergs naturreservat

Kullaberg är ett naturreservat och har därför en rad regler att hålla koll på. Bland annat gäller följande:

 • Skräp ska förstås tas med hem eller slängas i papperskorgen.
 • Hundar hållas kopplade.
 • Eldning/grillning är bara tillåtet på anvisade platser.
 • Tältning bara tillåtet på en plats vid parkeringen nära fyren.
 • Cykling är förbjuden på många stigar på Kullaberg.
 • Det råder också tillträdesförbud i fågelskyddsområdena under våren och sommaren (för exakta datum, se skyltar eller länsstyrelsens hemsida).
 • Skyltarna förbjuder även användning av drönare.
 • Visa hänsyn till andra besökare.Inte minst viktigt, eftersom det ofta är många som vill njuta av Kullaberg. Tänk på att hög ljudnivå kan vara störande för såväl djur som människor.

  Med en gnutta omtänksamhet mot natur och medmänniskor kommer du och alla andra att få en bättre naturupplevelse.


Mer bildinspiration från Kullaberg

En egen badvik.

En hemlig grotta.

En egen ö.

Vidunderlig havsutsikt på många ställen längs vandringarna.

Havet gör sig påmint på otaliga ställen.

Vinterspaning efter fåglar nedanför Kullens fyr.

Kullens fyr.

Höstmystik på Kullaberg.

Gamla, spännande träd.

Skogens magi.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.