Vandra och upptäck lantliga Kullabygden

Denna vidsträckta havsutsikt från Bräcke mölla är en av många trevliga överraskningar under detta lantliga strövtåg i Kullabygden.

 

Under detta strövtåg vandrar du i Kullabygdens lantliga kulturlandskap, vars skattkista erbjuder en kavalkad av trevliga överraskningar. Vad sägs om välbevarat slott med slottspark, väderkvarn med bedårande havsutsikt, gårdsbutik eller fornminnen med domarringar och gamla begravningsplatser? Turen fulländas med en fikapaus vid Zackows mosses lilla och alldeles fridfulla mikrokosmos.

 

Fornminnen

Strövtåget inleds med fågelsång. Längs stigen från Mölle kapell, i gränslandet mellan Kullabergs skogar och fälten med utsikt över Öresund har både fåglar och växter vaknat till liv. Redan i mitten av mars blommar enstaka blåsippor!

En brant backe till vänster tar oss genom skogens ljud till en bredare skogsstig omgiven av främst bok. Domherren har dock svårt att uppbringa några glada toner, utan upprepar sin vemodiga strof.

Både skogen och Skåneleden lämnar vi bakom oss och fortskrider rakt fram längs en grusväg förbi en bom. Så äntrar vi ett kulturlandskap vars småkulliga betesmarker har gott om fornminnen från gamla begravningsplatser. Långt ifrån alla begravningsplatser är dock markerade, men små kullar kan inrymma gravar.

Blåsippa – redan i mitten av mars!

 

Pastoralt

Enklare att få syn på, och glädjas åt, är rödtimrade hus med vita knutar. Förbi Björkeröd grillplats, parkering och på håll Björkeröds mosse, där ett par knölsvanar är kära upp till öronen. Antagligen är det svårt att låta bli romantiken i en sådan pastoral omgivning, med böljande hagar, gulliga hus och luft mättad av fågelsång. Vart än vi vänder blicken är det en njutning. Till vänster Kullabergs högsta topp, Håkull – 187,5 meter; till höger havet (i mars – före lövsprickningen). I en hage bredvid betar nysläppta kor och fjolårskalvar på grönbete. Och glöm inte hararna! De finns nästan överallt. Gulsparven sjunger sin bevingade ramsa (ett till sju), en häst kommer fram till mig vid staketet och sträcker fram huvudet: Klapp, tack!

Efter en gård med frigående höns och färggrann tupp tar vi en stig uppför en backe. Vi lämnar stigen för en liten avstickare till vänster, vilket tar oss minst 1 000 år tillbaka – till en domarring från järnåldern (500-1000 efter Kristus).

Några av byn Björkeröds charmiga hus vid Kullaberg.

En av domarringarna vid Himmelstorp.

 

Brunnby kyrka

Vidare i kanten av bokskogen passerar vi den nedre parkeringen till Himmelstorp. Fortsätter mot Arild på en grusväg omgivna av beteshager. Till vänster avtecknar sig Skälderviken och Bjärehalvön. På håll skymtar Arild. Väl framme i Arild viker vi av till höger på Turistvägen. Backen är lång, men inte så brant. Till vänster på Gällaråsvägen och så vidare mot Balderup. Mitt bland hagarna och Arilds vingårds vinrankor visar sig välskötta Stubbarp slott med golfbana som en särdeles fin pralin.

Längs Lilla vägen njuter vi av flera korsvirkeshus. Och längre fram kan vi inte låta bli, om än på håll, att beundra Brunnby kyrka, en vitmålad stenkyrka omgärdad av likaså vit mur.

In till vänster på Krapperups kyrkoväg och upp förbi Truls högs gravkullar från äldre bronsåldern under åldersstigna och alldeles underbara ekar. Från kullen syns havet åt ena hållet och höghuset i Höganäs åt det andra (långt bort).

Stubbarps lilla slott – fint som en god pralin.

Gravarna vid Truls högar under urgamla ekar.

 

Lantligt

Nu går vi på en glest trafikerad bilväg – i varje fall i mars – förbi ett pärlband av små gårdar. Här bräker små lamm, där odlas grönkål. På Lunnabjärsvägen viker vi av till vänster på en grusväg och lyssnar på lärkornas drill (det går inte att låta bli). Kullen till vänster är Lunnabjär naturreservat – det tar vi en annan gång. I stället svänger vi av till höger vid Zackows väg. På en av åkrarna runt oss harvar en traktor – till flockande måsfåglars ohämmade glädje. Här kan de fynda många närande munsbitar.

Förbi Zackows skog. Alar står stadigt vid en bäck. Snart får vi syn på Zackows mosse och genar dit över en vall. Framme vid  Zackows mosse lilla mikrokosmos.

Små gårdar med egna trädgårdsodlingar längs vägen. Grönkål verkar vara grön året runt.

 

Zackows mosse

Mossens “mikrokosmos” är förvisso liten, blott 0,4 hektar av en gammal slåttermark, men mycket rik på sällsynta arter, däribland orkidéer. Några av växterna i detta skyddade Natura 2000-område finns bara där i nordvästra Skåne. Rikkärret är mossens artrikaste del och är inhägnad. Ansvar för områdets bevarande bär Naturskyddsföreningen Kullabygden. Dokumentation är en del av bevarandet. En annan, och mer handfast del av bevarande är att använda lie och bete av nötkreatur för att hålla tillbaka sly och små buskar – artrikedomens främsta hot.

Vi äntrar mossen på spången som sträcker sig över ringlande vattendrag. Nu i mars syns inga rödlistade växter – ännu – men sothöns karaktäristiska pip hörs från en närliggande damm. Ormvråk svävar i skyn. Årets första humla hörs tydligt i denna fridfulla oas. Här känns att tiden står stilla, att elände som försiggår i den Stora världen inte besudlar denna fredade zon. Finns en bättre plats att slå sig ner på för en fika under bar himmel?

Näppeligen. Och här finns flera bänkar och bord att välja mellan (tre). Här laddar vi upp med kaffe, bulle och själsro.

Eyal har hittat sitt eget mikrokosmos vid Zackows mosse.

 

Bräcke mölla

Stärkta går vi vidare omgivna av hagar på grusväg. Välmående, vackra hästar kastar nyfikna blickar på oss. Citronfjärilar dansar i eftermiddagssolen. Havet träder fram och snart även Bräcke mölla. Där någonstans tar vi till vänster till Lindegårdens gårdsbutik. Det finns en glädje i att handla grönsaker direkt från bonden i trakten.

Sedan följer vi en ridstig i kanten av en åker och närmar oss Bräcke mölla nerifrån. Väl där kan vi inte låta bli en kort visit. Inte bara för den makalösa havsutsikten uppe på landhöjningen. Möllan har en spännande historia: byggd i slutet av 1700-talet i Värnamo, stått i Helsingborg och flyttade hit 1980 sedan den tidigare vindmöllan i Bräcke brann ner. En berest mölla!

Det finns glädje i att köpa grönsaker direkt hos bonden. Gäller inte minst Lindegårdens gårdsbutik.

Strålande utsikt över Öresund från Bräcke mölla.

 

Krapperup slott

Slottet är nära. Över vältrafikerade vägen, nerför backen och till höger in till slottsparken genom en bakväg som går genom en bokskog. Här brukar finnas mattor av vitsippor framåt våren. Nu i mars är vi mer än nöjda med några enstaka blommande exemplar. Det är ett fröjdefullt nöje att gå på parkens välkrattade gångar och bese parkens ansenliga trädsamling från hela världen. I öronen fågelkvitter och porlande ljud. Missa inte slottet!

Förbi hundbegravningsplatsen lämnar vi parken och går mot banvallen med havet framför omgivna av åkrar. Väl på banvallen har vi strandängarna och havet på nära håll. Den som vill kan gå på strandängarna och känna havet ännu närmare. Sakta men säkert är vi återbördade vid Mölles kapell.

Kullberg är fantastisk. Kullabygden är mer än bara Kullaberg. Mycket mer.

Vitsippor i bokskogen vid Krapperup blir man glad av.

Fina Krapperups slott.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Mölle kapell.

Längd: Cirka 16 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 100 meter
Tid: Drygt 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
Vår guide till vandring i Kullaberg.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.