Möte med supervärdarna Andy & Matti på Ransvik havsveranda

Matti och Andy är det trevliga krögarparet som driver Ransvik havsveranda.

 

Dessa två norrlänningar har två helt olika bakgrunder och behov. Ändå föll de pladask för “synden i Mölle” och bestämde sig för att ta över och ingjuta nytt liv i det gamla kaféet med den magnifika havsutsikten. Redan första säsongen förärades deras Ransvik havsveranda utmärkelsen Skånes bästa 2019.

 

“Nu är det mer en destination”

Hur kändes det?
Matti: Det var både överrumplande och roligt. Vi är ju två norrlänningar som flyttade hit, att få en utmärkelse för något som står för något skånskt kändes wow och väldigt ärofyllt. Att få ett bevis på att vi är duktiga var till stor hjälp i marknadsföringen för oss.

Bakom utmärkelsen ligger ambitiöst arbete med värdskapet, berättar Matti. Konkret innebär det tre saker: gästen ska känna sig sedd, mat och dryck ska vara “reko” (schyssta och ekologiska) och kafémiljön ska vara trivsam in i minsta detalj som placeringen av blommorna.

Inte minst handlar det också om en strävan att förvandla stället till något mer än “bara kafé”.
Matti: Nu är det mer en destination. Man kommer hit, äter, dricker och har det gott. Sen vandrar man eller badar och kommer tillbaka för att fika och uppleva en stunds verklighetsflykt och skön stämning.

 

Lika men väldigt olika

Nu har även Andy kommit ut till den soliga verandan där Kerstin och jag avnjuter italiensk böngryta och croissant med skagenröra. Precis som Matti har han gåvan att kunna sprida trevnad omkring sig på ett naturligt sätt, precis som Andy tycks han vara besjälad av reko-mat och vara supervärd. Ändå är de fundamentalt olika, medger Andy.

Andy: Jag är en storstadskille från Umeå som älskar att umgås och socialisera. Matti är mer fjällräv som älskar naturen och har ett väldigt starkt behov att vara nära naturen. När vi valde det här stället var det lite på vinst och förlust, men vi är väldigt glada för det här valet. Här har vi det bästa av båda världar – naturen här är helt fantastisk och för mig är Köpenhamn och kontinenten närmare än det någonsin kan bli från Umeå. Och på ännu närmare håll har jag Helsingborg.

 

Ont i magen

Därmed inte sagt att allt har varit en dans på rosor. Som aktör i besöksnäringen har de fått sin släng av pandemi-sleven.
Matti: I början av pandemin, när man inte fick resa utanför sitt län, hade vi ont i magen. Många av våra gäster är stockholmare med fritidshus här. När rekommendationerna ändrades i juni släppte det och vi kunde andas ut.

 

“Synden i Mölle”

De flörtar med 1920-talet och gör ingen hemlighet av det. Utan skam i kroppen spelar de skön tidstypisk bakgrundsmusik, serverar “comfort food” och ett traditionellt urval av hembakta sötsaker. Denna flört har åtminstone 100 goda anledningar: kaféet grundades för 100 år sedan, år 1921. Förvisso var det helt andra tider. Att män och kvinnor dristade sig till att bada tillsammans (i randiga badkläder) väckte uppseende långt utanför Sveriges gränser. Det såg Peter P Lundh till. Denne förslagne hovfotograf spred “bildbevisen” på dessa skandalomsusade bad till Tyskland. Snart vallfärdade välbeställda tyskar till Mölle med tåg från Berlin för att uppleva “synden i Mölle” med egna ögon. Och kanske synda lite själva. Sedan kom andra världskriget och gjorde slut på sagan, för denna gång.

Andy: För mig står synden i Mölle för något positivt – exempelvis kvinnors frigörelse. Det handlar om mod och värderingar, något som är viktigt för oss två män som lever tillsammans.

 

Nå, hur smakade maten?
Kerstin och jag älskar god mat och smarriga bakverk och vi blev riktigt nöjda. Vi kommer gärna tillbaka till detta sköna ställe och syndar igen (ja, vi avslutade måltiden med bakverk till kaffet). Med vidunderlig utsikt och alldeles intill Skåneleden är Ransvik havsveranda som gjord för en återhämtningspaus under en vandring.

Ni hör väl vågskvalpet?

Gofika med strålande havsutsikt.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.