Vandra i Holland – vår guide

Vandrare, bro, kanal och blommande tulpanfält.

Lite otippat är Holland ett alldeles utmärkt land för vandring. Kanaler och blommande tulpaner blir man glad av.

 

Vandring i Holland är kanske inte det första man tänker på, men Holland är faktiskt ett prima land att vandra i. Landskapet är omväxlande, spännande och så annorlunda än Sveriges.

Vandra förbi vårblommande tulpanfält, kanaler, gulliga hus och väderkvarnar. Du kan också vandra över breda sanddyner eller oändliga sandstränder. Är du sugen på en naturupplevelse utöver det vanliga rekommenderar vi havsbottenvandring i Unescos världsnaturarv Vadehavet. Förutom havsbottenvandringen är vandringarna i Holland vanligen lätta, platta och stigarna välmarkerade. Även människorna är lätta att ha att göra med – vänliga och öppna. I Holland har vi ofta blivit positivt överraskade.

Här får du konkreta tips på vandringar i olika landskap. Självklart är alla tips självupplevda!

 

1. Vandra längs blommande tulpanfält – en sinnlig upplevelse

Det går nog inte att mentalt förbereda sig för en vandring längs blommande tulpanfält. Man blir tagen, häpen och alldeles överväldigad av färgpraktens överdåd. Av ett enkelt skäl som är gemensamt för folk från hela världen: tulpaner väcker känslor!

Tulpanvandring är en sinnlig upplevelse man blir glad av. Under vandringen kan du stanna till när och hur länge du vill. Och njuta. I din takt.

Tulpanfält finns inte överallt, och man kan inte vandra överallt. Mest kända är nog tulpanfälten utanför parken Keukenhof utanför orten Lisse i Sydholland. Nackdelen är att här finns också mycket turister. Vi vandrade främst bland tulpanfälten i Nordholland och där var det betydligt färre människor. I området mellan Den Helder och Petten finns det många och stora tulpanfält att beundra.

Läs om våra vandringar vid tulpanfält
Bland kanaler och tulpaner utanför Julianadorp
Blomstervandring i Bollenstreek
Vandra i öppna tulpanfälten med holländarna i Sint Maartenszee

Blommande tulpanfält.

Missa inte att vandra längs blommande tulpanfält på våren.

Tulpaner

Förföriskt.

 

2. Vandra på havsbotten i Vadehavet

Havsbotten i Vadehavet är unik och Vadehavet är ett av Unescos världsnaturarv. Här kan du bokstavligen vada på fåglarnas skaldjursbuffé som högvattnet burit med sig: ostron, räkor och annat smaskens som lockar hit en mängd fåglar, och fågelskådare.

Bästa sättet att vara med om denna naturupplevelse är att vada på havsbotten, gärna med en kunnig guide som har koll på flod och ebb. Vi gjorde det på ön Texel, en paradisö med mycket att upptäcka för naturälskare.

Läs om vår vandring på havsbotten
Vandra på Vadehavets botten utanför Texel

Ett vattendrag på havsbotten

Havsbottenvandring i Unescos världsnaturarv Vadehavet är ett lika lerigt som härligt äventyr.

Snäckor på en bank under havsbottenvandring utanför Texel

Snäckskalsmatta under havsbottenvandring.

 

3. Vandra längs oändliga sandstränder

Tänk att vandra längs i det närmaste oändliga sandstränder. Känna havets puls bredvid. Måsarnas skri i skyn. Solen. Ljuset som reflekteras i den ljusa sanden. Att vandra på Hollands breda och finkorniga stränder är en må bra-upplevelse.

Stränderna vi har vandrat på är så stora att de knappast kan bli fulla. Ändå är de fulla av små överraskningar. Snäckor och andra strandfynd. Surfare och kitesurfare till havs, kitebuggy-surfare på stranden nära dig. Så ta gott om tid på dig för en upptäcktsfärd. Blir du hungrig så passerar du förr eller senare en strandrestaurang. Holland är trots allt ingen vildmark.

De bredaste stränderna upplevde vi på västra sidan av ön Texel. Folktommaste stränderna verkar finnas på Texel och i Nordholland, framförallt utanför badsäsongen förstås. Såvida man själv inte trånar efter ett dopp.

Läs om våra vandringar på Hollands stränder
Vandring till Zwanenwater
Längs havet till Harger- en Pettermerpoldern
Vandring vid fyren på ön Texel

Kvällspromenad på tom sandstrand

Kerstin vandrar längs en oändlig sandstrand i Nordholland. Ser rätt trivsamt ut, eller hur?

Musselskal i kvällsljus

Strandfynd.

 

4. Vandra bland sanddyner

På många håll i världen har sanddyner försvunnit, och med dem unik vegetation och fågelliv. Som tur är har man arbetat ihärdigt med att rädda sanddynerna i Holland. Sanddynerna kan vara upp mot flera kilometer breda och är mycket mer än bara sand. Dynerna är mikrokosmos med rik vegetation och djurliv. Upplev vandrande dyner, tallbeklädda dyner, ljunghedar, bokskog eller gräsklädda dyner. Vegetationens mångfald är beroende av närheten till havet, kalkhalten i sanden och människans åtgärder. Ut och upptäck!

Så vad sägs om att kolla dynerna i De Slufter på ön Texel? Där har havet trängt igenom sanddynernas skydd och blottar Hollands enda öppning mot Nordsjön. Vill du avliva myten om platta Holland så gör du kanske bäst i att bege dig till Schoorlses uppemot 50 meter höga dyner. Både fin utsikt och hög puls kan utlovas.

Läs om våra vandringar bland Hollands sanddyner
Vandra i Noordhollands duinreservaat
Schoorlse duinen
Zuid-Kennenmerlands nationalpark
Vandra vid De Slufter på ön Texel
Vandring vid fyren på ön Texel
Två dynområden på ön Texel

Vandrare bland sanddyner.

Vem sa att Holland är platt? Några av dynområdena är runt 50 meter höga och bjuder på en mycket varierande natur.

Dynområde nära fyren på ön Texel.

Grön, låg växtlighet bland sanddynerna.

 

5. Vandra längs kanaler och vallar

Sinnebilden av Holland består av väderkvarnar, kanaler med husbåtar, betande får på frodiga polder (torrlagt markområde omgiven av vallar). Allt detta kan du uppleva till fots, och mycket mer. Vi har även vandrat från den ena gulliga staden till det andra i en rundtur under en och samma dag. Upptäck det pittoreska Holland!

Läs om våra vandringar längs kanaler, vallar och gulliga städer
Vandring till ett sagolikt mikrokosmos med kanaler och polder
Kulturhistorisk promenad runt Broek op Langedijk
Vandring mellan städerna Medemblick och Opperdoes
Rundvandring utanför De Cocksdorp på Texel
På jakt efter skedstorkar på Texel

Vandring på vall i Holland.

På vandring längs en av Hollands många vallar. Trevligt att se landskapet uppifrån.

Får på vall

Ett oväntat möte.

Medemblik

Urbana vandringar kan vara nog så pittoreska. Här längs en kanal i Medemblick.


Fakta om vandringar i Holland

Var: Eftersom det kan finnas en viss risk för begreppsförvirring så börjar vi med ett förtydligande. Vi vandrade främst i regionen Nordholland – en av Nederländernas totalt 12 regioner (provinser). Ett par av vandringarna gjordes dock i regionen Sydholland. Det vi skriver om i inlägget handlar alltså om vandringar i Holland, men inte om vandringar i Nederländernas övriga 10 regioner.

Vandringsleder och markeringar: Det finns mycket gott om välmarkerade vandringsleder i Holland av varierande längd.  På sidan Wandelnetwerk Noord-Holland hittar du en mängd kartor och förslag på vandringar i Nordholland. Sidan är på nederländska, men vi hade ändå stor nytta av förslagen och kartorna. Finns även som app. Längs den holländska kusten finns också en markerad långvandringsled – Hollands Kustpad  som är en del av den längre Nederlands kustpad.

Svårighetsgrad: De flesta vandringar i Holland är enkla. Höjdskillnaderna är oftast mycket små, underlaget bra och lederna välmarkerade. Vid vandringar i dynområden kan det dock vara kuperat med en del branta backar. Och att vandra i sand (på stranden eller i dynområden) kan vara tungt om sanden är mjuk. Och vandringar på havsbotten i Vadehavet kan vara mjukt, lerigt och lätt att fastna med skorna.

Utrustning: Ett par bekväma skor räcker långt. Vädret i Holland kan vara rätt omväxlande, så regnkläder kan behövas.

Säkerhet: Förekomsten av ebb och flod manar till försiktighet vid vandringar på torrlagd havsbotten.

Bästa tid till vandring: Det går att vandra i Holland större delen av året, även om vintermånaderna kan vara väl kalla. Vill man uppleva blommande tulpanfält är april rätt månad (blomningstiden varierar en del beroende på vädret under vinter och vår). Då är det dock väl kallt för bad vid de fina stränderna.

Vandra bland tulpaner: Tänk på att det normalt är förbjudet att gå i tulpanfälten, inte ens en liten bit. Vi passsade på att vandra på tulpanfälten (men inte heller då mellan blomraderna) den dagen på året då fälten var öppna för allmänheten i Sint Maartenzee.

Här hittar på alla inlägg från våra vandringar i Holland


Fakta om Holland

Läge: De två regionerna Nordholland och Sydholland ligger båda vid Nordsjökusten i västra delen av Nederländerna. Vi hade vår bas i Sint Maartenzee i Nordholland. Det var också där vi gjorde de flesta vandringarna. Men avstånden är korta i Holland och det tog oss runt en timme att ta oss till vandringar i Sydholland.

Ta sig hit: Vi tog bilen på nattfärjan från Göteborg till Kiel, då kan man vara i Nordholland på eftermiddagen. Ett alternativ är att ta flyg eller tåg till Amsterdam och därifrån vidare med hyrbil eller kollektivtrafik.
Ön Texel som vi besökte några dagar nås med färja från staden Den Helder (mer info på färjebolagets hemsida).

Boende: Det finns gott om såväl hotell som semesterbostäder, men priserna kan variera rejält beroende på period. Vårt intryck är att det är billigare att bo i Nordholland än i Sydholland.  Vi bodde i Sint Maartenszee på gångavstånd till såväl havet som tulpanfält. Längs kusten finns flera semesterorter med såväl hotell som semesterlägenheter. Har man tillgång till bil är det enkelt att nå många vandringar nästan oavsett var i Nordholland man bor. Vill man till exempel bo i en större stad så kan Alkmaar vara ett alternativ.
Vi bodde även några nätter på Hotel De Lindeboom i Den Burg på ön Texel, en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder på ön.

Restauranger och kaféer: Även om det inte var högsäsong när vi var där fanns det ofta öppna restauranger i anslutning till våra vandringar.

Utflykter: Finns förstås hur mycket som helst att göra och avstånden är korta. Besök Amsterdam, Haarlem eller någon annan stad. Eller kanske någon av alla gulliga småstäder. Passa på att cykla – det finns bra cykelvägar överallt. Vi gjorde bland annat följande utflykter:
Besök ett av Hollands alla växthus
Ostmarknaden i trevliga staden Alkmaar
Keukenhof – en tulpanpark i världsklass
Blomsterparaden i Bollenstreek

Mer information: Mer information om vad du kan göra, bo och äta i Nordholland hittar du på Holland boven Amsterdam.

Tulpaner i Keukenhof

På utflykt till en tulpanpark i världsklass, Keukenhof.

Ostmarknaden i Alkmaar.

På utflykt till charmiga staden Alkmaar med ostmarknad.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.