Vandra på sanddynerna på holländska ön Texel

Sanddynerna och havet på Texel.

Stora vidder på sanddynerna vid Nordsjön i nationalparken på ön Texel.

 

Ett bra sätt att bekanta sig med fågelön Texels unika natur är att vandra på sanddyner. Häng med på två korta dynvandringar med helt olika karaktär i öns nationalpark.

 

Vandring runt Horspolders

Luften är mättad av fågelkvitter så man kan lätt inbilla sig att det bor en fågelfamilj i varje buske. Det blir många fåglar för nationalparken är bräddfylld med låga buskar. Vi följer en blå markering och kan snart inte låta bli att lägga märka till andra invånare i buskarna: larver. De trängs i vita bon som utgörs av något som liknar vit, i det närmaste genomskinlig, spindelväv.

Närheten till hav och fågelsjöar här och var under vandringen gör området optimalt för sjöfåglar som måsar. Häckande och spanande måsar skymtas på håll på gräsbeklädda kullar i dynerna. På mycket närmare håll gör en fasan allt den kan för att smälta in i de mattgröna buskarna. Ingen lätt uppgift när du har en brunröd övergump och röd fläck i ansiktet.

Vandrare mellan sanddynerna

Många fåglar gömmer sig i buskar och gräs på sanddynerna vid Horspolders.

Larver

Larver av någon sorts fjäril.

 

Gäss överallt

De är i luften, och på stigen. Framför oss i sanden går en gåsfamilj med ungarna i rad. Och där flyger ett par skedstorkar i luften! En hel matta med inte så blyga lila violer på ett och samma ställe. Vid ett böljande vassfält gör vi en avstickare mot havet. Med ens blir hedlandskapet kalare och öppnare. Dynerna är oändliga. Sandstranden är oändlig. Även den glimmande Nordsjön tycks vara oändlig.

Tillbaka till rundturens blå markeringarna och snart stannar vi på en utsiktsplats över en fågelsjö med måsar, skarv, änder, sothöns och några svanar. Ett par ejdrar flyger ovanför.

Två nilgäss i luften.

Gott om gäss i området. Både på marken och i luften.

Stranden och sanddynerna på Texel

Vidsträckt sandstrand vid havet utanför sanddynerna.


Vandring i De Bollenkamer

Vi ställer bilen i De Bollenkamer för att utforska en annan del av nationalparken. Dynlandskapet har låga buskar och enstaka skogsdungar med alar. Nästan genast blir vi hänförda av det vidöppna landskapet. Det är mäktigt. I denna oändlighet hittar vi några små sjöar och frodig växtlighet. I denna vegetation är det gott om fåglar. Förutom en måskoloni finns mängder av gäss. I en hage betar bruna skotska höglandskor. Vi hör gök på håll och grodor i en göl, men varken göken eller grodorna syns till.

Även här gör vi en liten avstickare och kämpar oss upp till en dyntopp i lös sand. Utsikten över strand, hav och en sandbank är mödan värd.

Nere hamnar vi mitt i ett drama där en tofsvipa kämpar med näbbar och klor för att försvara dess bo mot en rovfågel, antagligen en kärrhök. Kampen slutar väl för tofsvipan. Gott slut på vandringen.

Stig över sanddyner

Öppet landskap i sanddynerna vid Bollenkamer i nationalparken på Texel.

Betesdjur och sanddyner

Betande skotska höglandskor.


Vandringsfakta

Horspolders

Start- och slutpunkt: Parkeringsplats längs Mokweg nära Horspolders
Längd: Drygt 5 kilometer
Höjdskillnader:
Marginella
Tid:
cirka 1,5 timmar
Karta och detaljer: Se vår profil på wikiloc.

 

De Bollenkamer

Start- och slutpunkt: Parkeringsplats längs Hoornderslag utanför Den Hoorn
Längd: Cirka 3,5 kilometer
Höjdskillnader:
Marginella
Tid:
Knappt en timme
Karta och detaljer: Se vår profil på wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.