Vandra i österrikiska Hohe Tauern – vår guide

På väg uppåt nära Weissee

På tur i Hohe Tauern.

 

Ett av målen för vår vandringsresa i Österrike under sommaren 2018 var att uppleva alpernas största nationalpark Hohe Tauern. Här finns bland mycket annat höga bergstoppar med Grossglockner i spetsen, glaciärer och mäktiga vattenfall. Dessutom 1 200 kilometer vandringsleder för den som är sugen på att vandra.

 

Hohe Tauern – bergskedja och nationalpark

Hohe Tauern är inte bara namnet på en nationalpark utan också på en bergskedja. Bergskedjan Hohe Tauern är runt 15 mil lång och sträcker sig genom tre av Österrikes delstater, Salzburgerland, Kärnten och Tyrolen. Ungefär från Krimmler Ache i väster till Grossarltal i öster, vilket innebär att den för många svenskar kända orten Bad Gastein och dess omgivande berg är en del av bergskedjan. I bergskedjan ligger också de flesta av Österrikes högsta bergstoppar, däribland landets högsta berg Grossglockner med sina 3 798 meter.

Eyal avnjuter en fikapaus med Österrikes högsta topp i blickfånget, Grossglockner. Till höger den stora glaciären Pasterze.

Nationalparken Hohe Tauern omfattar delar av – men inte hela – bergskedjan. Nationalparken är cirka 10 mil lång och är Österrikes och Alpernas största. Nationalparken består av en kärnzon och en yttre zon. I kärnzonen är naturskyddsnivån högre, medan den yttre zonen i högre grad präglas av mänsklig aktivitet sedan århundraden – i form av exempelvis djurhållning och bergsbruk. Vill du veta mer om nationalparken? I orten Mittersil finns ett informationscentrum med sevärda utställningar och filmer om nationalparken.

Välkommen till nationalparken Hohe Tauerns kärnområde. Vilt och vackert.

 

Hohe Tauern bjuder på fantastisk natur och riktigt bra vandring

Fördelarna med att besöka Hohe Tauern för oss naturälskare är många. Höga berg. Vild natur. Glaciärer. Vattenfall, floder och sjöar. Gamar. Murmeldjur. Och så finns det förstås många möjligheter till riktigt bra vandring. Allt från guidade glaciärvandringar, panoramavandringar i närheten av liftarnas bergsstationer till stilla promenader i vackra dalgångar. Totalt finns runt 1 200 kilometer markerade vandringsvägar i nationalparken. Det finns flera digitala kartor som är användbara när du planerar dina vandringar, exempelvis på Kompass och Bergfex.

Fikapaus ovandför Weißsee

Eyal är omgiven av tystnaden och vida vilda vyer i Weißsee Gletcherwelt.

Murmeldjur äter jordnöt

Murmeldjur på nära håll.

Nackdelen med att besöka Hohe Tauern under högsäsong är att några ställen har väl många besökare. Det gäller inte minst Krimmler vattenfallet och delar av Grossglockner Höhenstrasse. Detta kan tyvärr förta en del av naturupplevelsen. Till viss del kan man dock slippa undan den värsta trängseln under högsäsong genom att vara morgonpigg.

Blommor i dimma

Blommor lyser upp även gråmulna dagar.

 

Vi kommer gärna tillbaka!

Vi återkommer gärna till Hohe Tauern. Dels har vi så många favoriter som är väl värda ett återbesök. Dels har vi så mycket kvar att utforska!

Favoriterna bland det vi hann med under årets resa är

På glaciären nedanför Stubner Sonnblick

Oförglömlig glaciärvandring vid Weißsee Gletcherwelt.

Grossglockner alpväg

Grossglockner alpväg – en av våra bästa bilturer någonsin.

Nästa gång vi kommer hit vill vi även:

  • Övernatta och göra fler vandringar i Weißsee Gletcherwelt
  • Övernatta i bergen för att bestiga Hohe Sonnblick utan stress
  • Nå längre in i dalen Obersulzbachtal genom att ta taxi en bit eller övernatta i dalen
  • Vårvandra på blommande alpängar
  • Vandra i naturens höstskrud

Våra vandringar i nationalparken Hohe Tauern

På språng över vattnet vid en av Hohe Tauerns många vackra kulisser.


Våra andra naturupplevelser i Hohe Tauern

Spanar efter gam vid Hochalm

På spaning efter gamar och andra rovfåglar i Raurisdalen.


Bra att veta

Ta sig hit: Flyg till Salzburg eller München och därifrån tåg. Eller tåg hela vägen. Till Bad Gastein finns charterresor under hela vandringssäsongen. Vi kom med egen bil.

Boende: Eftersom nationalparken är stor valde vi att bo på två olika orter under vår vistelse för att enklare kunna uppleva olika delar av nationalparken. Det finns gott om såväl orter att bo på som hotell, pensionat och semesterlägenheter. Förutom hotellbokningssajter eller sajter som förmedlar semesterbostäder kan du också söka boende via turistbyråernas hemsidor.

Digitala vandringskartor: Det finns flera digitala kartor som är användbara när du planerar dina vandringar, exempelvis på Kompass och Bergfex.

Kort: Det finns ett “Nationalpark Sommercard” som ger gratis inträde till en del attraktioner och liftar. För den som liksom vi har ett Salzburgerland Card är detta mycket användbart i Hohe Tauern. Det ger exempelvis inträde till flera naturupplevelser i Hohe Tauern liksom till flera liftar.

Mer information: om regionen, aktiviteter och boenden hittar du på nationalparkens hemsida.


Läs mer om våra vandringar: Här hittar du länkar till alla inlägg om våra vandringar i Österrike.


Text och bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.