Vandra i Normandie – Vår guide

Vi hjälper dig att hitta Normandies guldkorn för vandrare. Vägen till världskulturarvet Mont-Saint-Michel som skymtar i morgondiset tillhör definitivt guldkornen.

 

Normandie är fantastiskt att vandra i. Och en besvikelse. Med den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta guldkornen bland vandringarna. 

Det finns minst tre skäl för att vandra i Normandie:

 

1. Havet och stränderna

Vi älskar att vandra längs kusten och lyssna på havets ut- och inandningar. Bara en sån sak som att blicka mot en oändlig horisont och osökt fyllas med känslan av frihet. Om även du älskar denna känsla kommer du att stortrivas i Normandie.

Normandies kust är fascinerande. Förändringarna i vattennivån mellan högvatten och lågvatten kan vara farliga om man är ovetande och befinner sig på fel plats. Havets krafter är väldiga. Att betrakta detta havets spel på betryggande avstånd är överväldigande. Även fransmännen älskar tidvattnet och många ägnar timmar åt att plocka havets frukter under lågvatten. Vi älskar att titta på alla dessa fransmän – och kvinnor!

Det är svårt att få nog av Normandies stränder. Variationen är svindlande. Pass på och vandra utmed landstigningsstränderna. Dessa sandstränder är bräddfyllda med minnesmärken så man kan nästan höra historiens vingslag.

Här finns även mondäna badorters sandstränder. Eller magnifika vita klippor i närheten av Étretat. Andra stora favoriter är klippkusten i närheten av Saint-Jean-le-Thomas och strandängarna runt Mont-Saint-Michel.

Vita klippor i Etretat

Överväldigande vita klippor vid Étretat glömmer man inte i första taget. Men ha koll på tidvattnet!

Långsträckta sandstränder med vida vyer vid Engelska kanalen. Här vid landstigningsstranden Omaha beach känner man historiens vingslag.

Havskänsla och grönska vid vandring längs klipporna utanför Saint Jean-le-Thomas.

Vid lågvatten samlas ingredienserna till dagens middag. Bon appétit!

 

2. Lantliga Normandie

Tänk böljande landskap med levande jordbrukslandskap. Här bjuder varje vindling på nya glädjeämnen. Betande normandiska kor med karaktäristiska prickar, blommande rapsfält, äppelträd och stenhus. Är du inte kär ännu? Lägg på blommande äppelträd och åk dit i slutet av april eller början av maj!

Normandisk ko i hage

Normandisk ko välkomnar till det böljande normandiska landskapet.

Vandrare

Eyals omfamnas i en grön kokong under en landsbygdsvandring.

Äppelträden står i full blom. Så småningom blir det cider.

 

3. “Normandiska Schweiz”

Detta kuperade område med det pretentiösa namnet befinner sig vid floden Orne. Landskapet är förvisso vackert och sevärt om du ändå är i närheten, men jämförelsen med Schweiz leder tankarna fel och skapar orealistiska förväntningar. Den som är ute efter bergsvandring är dessvärre fel ute. Det handlar snarare om lantliga vandringar i ett kuperat landskap och gott om utsikt över landskapet och den slingrande floden Orne.

Normandiska Schweiz med floden Orne har många vandringar bland kullarna.

Paus med utsikt i Normandiska Schweiz

Lunchpaus med härlig utsikt vid en av Normandiska Schweiz startplatser för skärmflygare.

 

Två skäl till vår besvikelse i Normandie

1. Vandringarna var utspridda och krävde långa bilfärder
Normandies mest spännande vandringar enligt oss ligger rätt utspridda och kräver därför långa bilfärder. Svårt att slippa om man vill bo på samma ort hela tiden, men om vi hade vetat det vi vet i dag hade vi nog valt att bo vid kusten. Då hade vi kunnat vandra längs kusten och skippa bilåkandet, åtminstone ett antal dagar. Om hjärtat får bestämma skulle vi välja samma ort som Marcel Proust, Cabourg. Vilken bred och lång sandstrand! Missa inte vårt restaurangtips från Cabourg.

En annan strategi för att slippa långa körsträckor är att satsa på att gå en långvandring med övernattningar på vägen.

2. Bara ett fåtal vandringar är riktigt wow
Många av våra vandringar var inte så upphetsande, i all synnerhet vandringarna vi gjorde i området med det löftesrika namnet “Normandiska Schweiz”.

 

Ändå är Normandie fantastiskt!

Trots besvikelse är Normandie fantastiskt och definitivt värt att besöka och vandra i. Vi älskade Normandies omväxlande kust och blev nästan kära i inlandets böljande jordbrukslandskap. Räcker inte det? Då säger vi landstigningssträndernas historia, god mat, fina byar och gulliga små städer.

Läs vidare om våra guldkorn i Normandie längre ner i inlägget!

Böljande normandisk landsbygd.

Galette till lunch.

Beuvron-en-Auge är en av de mysiga normandiska byarna. Gulligt i kubik!

 

Våra favoritvandringar i Normandie

Här är våra guldkorn bland vandringarna. Var och en av dem är värd en omväg.

Pilgrimsvandring light till världskulturarvet Mont Saint-Michel
Vandring på klippor längs havet vid Saint-Jean-le-Thomas.
Känslofylld vandring vid Omaha Beach och den amerikanska krigskyrkogården.
Vandring på vita kalkstensklippor vid Étretat.
– Och gör åtminstone en vandring i det böljande normandiska jordbrukslandskapet (exempel längre ner)

 

Här skulle vi gärna vandra mera

Nu får du en unik möjlighet att kika in i framtiden och se vart vi skulle vilja vandra under vår nästa resa till Normandie. Dessa önskemål är baserade på lärdomar vi har förvärvat efter en månad i Normandie.

– Vita klipporna nära Étretat. Vi hade bara några timmar på oss och hann inte så långt på de vita klipporna högt ovanför havet. Här hade vi gärna vandrat längs den vandringsled som följer kusten norrut (GR21).

– Långvandringsleden “Tullvägen” (Sentier des Douaniers, GR223) som går längs kusten från Carentan till Mont Saint-Michel. Vi gick några kortare delsträckor under våra vandringar och fick mersmak. (Vandring till Mont-Saint-Michel, vandring nära Saint-Jean-le-Thomas, besök vid Utah beach). På den här länken hittar du mer information om leden.

 

Övriga guldkorn under vår Normandie-vistelse

Normandie har mer att ge än vandringar. Här kommer flera guldkorn från vår månadslånga vistelse i regionen:

 • Vad vore Normandie utan maten! I Normandie kan du äta både gott och stabilt. Vi åt såväl god mat på den lokala bistron som utmärk galetter och crêpes i Étretat och skaldjur vid kusten. (Chez Jeff i Cabourg, Kåseri om bistrobesök i Villers-Bocage)
 • Vi måste tacka boulangerier och patisserier för några av våra bästa matminnen i Normandie. För livet hade nog inte varit lika roligt utan goda baguetter, pain au chocolat och andra mästerverk. Här vill vi också rikta ett stort tack till de franska ostarna liksom ciderproducenterna utmed Cidervägen.
 • Apropå Cidervägen, så missa inte denna trevliga väg på den normandiska landsbygden. Du behöver inte köra överallt, men missa inte de gulliga byarna och städerna. Beuvron-en-Auge är vår stora favorit. Gulligt i kubik!
 • En annan sträcka vi kan rekommendera för en oförglömlig biltur är kustnära sträckan på småvägar mellan Dieppe och Étretat.
 • Icke att förglömma bland gulliga byar och städer är Honfleur och Cabourg vid Engelska kanalen. Étretat med sina vita klippor har en speciell plats i våra hjärtan.
 • Landstigningsstränderna är unika. Jag kan fortfarande få gåshud vid tanken på Omaha beach och amerikanska krigskyrkogården. Besök på dessa stränder är en påminnelse om att några kämpade, och offrade sina liv, för friheten vi i dag tar för given. Utöver alla historiska minnesmärken är dessa stränder i flera fall oerhört vackra.

Bakverk lyfter besöket I Normandie. Då gäller det att vandra mycket så man kan prova allt gott.

Känslosamt på den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha beach.


Alla våra vandringar i Normandie

1. Vid havet
Om du har en stark relation till havet och gillar kustnära vandringar så kan du antagligen hitta flera egna favoritvandringar här:

Pilgrimsvandring light till Mont-Saint-Michel
På klippor längs havet vid Saint-Jean-le-Thomas – lång tur
På klippor längs havet vid Saint-Jean-le-Thomas – kort turtur
Känslofylld vandring vid Omaha Beach och amerikanskea krigskyrkogården
Étretats vita kalkstensklippor
Längs havet till Cabourg och den tid som flytt
Hav och landsbygd runt Grandcamp
Längs havet och floden vid Sallenelles

 

2. I inlandet
Brukar du längta efter lantliga omgivningar och kan falla pladask vid åsynen av blommande äppelträd? Här några vandringar som kan passa människor med en lantromantisk ådra:

Lantlig rundvandring utanför Villers-Bocage
Gorge de la Vire – inte mycket till ravin
Lantliga Normandie utanför Brémoy
Vandring med utsikt utanför Clécy i normandiska Schweiz
Vandring vid Thury-Harcourt  i normandiska Schweiz
På tur till fots utanför Cidervägs-byn Beuvron-en-Auge


Fakta om vandringar i Normandie

Var: Normandie är förhållandevis stort och möjligheterna till vandringar därför spridda över ett relativt stort område. Vi vandrade längs såväl olika delar av kusten som i normandiska Schweiz och genom böljande jordbrukslandskap söder om Caen.

Vandringsleder och markeringar: Det finns gott om markerade vandringsleder, även om det inte var helt enkelt att hitta samlad information om dem på internet. Tyvärr varierar kvaliteten på ledernas markeringar en hel del. De vandringar vi gjorde i närheten av havet var oftast välmarkerade. På annat håll var det mer blandat, och det var ofta bra att ha en karta i beredskap. Mer information kring bristande markeringar finns i inläggen om respektive vandring.

Svårighetsgrad: De flesta vandringar vi gjort i Normandie är jämförelsevis enkla. Normandie är dock kuperat så det finns en hel del vandringar med inte obetydliga höjdskillnader. Däremot upplevde vi få sträckor som var problematiska för svindelkänsliga, undantaget ett fåtal sträckor längs klippig kust och längs floden Orne i normandiska Schweiz.

Utrustning: Ett par bekväma skor räcker långt. Vädret kan vara rätt omväxlande, så regnkläder kan behövas.

Säkerhet: Förekomsten av ebb och flod manar till försiktighet vid vandringar på havsbotten.

Bästa tid till vandring: Det går att vandra i Normandie större delen av året, även om kyliga vintermånaderna kanske inte är den bästa årstiden. Vi vandrade under maj och uppskattade grönskan och alla träd och buskar som blommade. De många äppelträden blommar som mest i slutet av april och början av maj – lite olika beroende på område.


Fakta om Normandie

Läge: Normandie är en region i nordvästra Frankrike vid Engelska kanalen.

Ta sig hit: Vi tog bilen på nattfärjan från Göteborg till Kiel, därifrån är det 8-10 timmars körning beroende resmål i Normandie. Ett alternativ är att ta flyg till Paris och sedan hyra bil och köra runt två timmar till Normandie.

Ta sig runt: Bil är också praktiskt att ha på plats om man vill göra dagsvandringar i olika delar av regionen. Kollektivtrafik är också möjligt, men tar lång tid.

Boende: Det finns gott om såväl hotell som lägenheter, men priserna kan variera rejält beroende på period och ort. Det dyrare att bo i de mer kända orterna vid kusten än en bit från kusten. Vi bodde i lägenhet i en liten ort i inlandet, Villers-Bocage. Väl på plats konstaterade vi att ett boende vid havet hade varit bättre eftersom de flesta av våra favoritvandringar i Normandie finns vid havet.

Restauranger och kaféer: Oändligt utbud av restauranger och kaféer. Allt från färska skaldjur vid kusten till rustik husmanskost och inälvsmat på landsbygden. Och det verkar finnas mat i alla prisklasser. Och glöm inte boulangeriernas och pâtiseriernas mästerverk.

 

Utflykter:

  • Cidervägen – en biltur genom böljande landsbygd där du kan stanna till och besöka producenter av cider och calvados. Och flera gulliga små byar.
  • Landstigningsstränderna. Normandie präglas av minnena från de allierades landstigning under andra världskriget. Det finns väldigt många muséer och minnesmärken. Man bör passa på att besöka något av allt detta om man är i Normandie. Vi blev starkt berörda vid vårt besök vid Omaha beach och den amerikanska krigskyrkogården.
  • Mont-Saint-Michel. Världskulturarv och turistfyllt, värt ett besök. Ta gärna en vandringstur hit – det gjorde vi.
  • Kuststäder. Honfleur, Deauville, Cabourg. En lång rad av städer vid Engelska kanalen är värda att besöka. Och de är olika till sin karaktär.
  • Storstäder. Undvek vi, men Le Havre, Rouen och Caen finns att välja på.
  • Ebb och flod. Skillnaderna mellan ebb och flod är här bland de största i Europa. Spännande att uppleva. Gå på havsbotten. Se lokalbefolkningen i sina stövlar samla ihop dagens middag. Eller gå på en guidad tur över havsbotten till Mont Saint-Michel.
  • Orten Camembert – inte värt en omväg för ett besök. Men prova gärna ost någonstans.
  • Bauyeux-tapeten i Bauyeaux. Besökte inte vi, men många gör det.
  • Monets trädgård i Giverny hade vi gärna besökt. Vi avstod eftersom vi tyckte det var lite för långt för en behaglig dagsutflykt från vårt boende.

En vandring till ikoniska Mont-Saint-Michel rekommenderas varmt.

Liksom en havsbottenvandring.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.