Åk till Camembert – om du har vägarna förbi

Skyltar om Camebert

I denna oansenliga by startade framgångssagan om osten camembert i slutet av 1700-talet.

 

Målet är ingenting, det är vägen som är grejen. Denna devis har nog aldrig stämt så väl som vid vårt besök vid vaggan för världskändisen osten camembert.

Vägen till Camembert går genom böljande kullar med kor betande i det feta normandiska gräset. Under färden spekulerar jag om hur stort Camembert är. En stad, en tätort eller bara en större, men välmående by. Snart får jag svaret, men först måste vi stanna upp vid skylten Camembert. Sluttningen framför oss är som hämtad ur en lantlig saga. Frodigt gräs, betande kor och högst upp på kullen tronar vackra gamla lantliga hus. Sakta kör vi uppför backen och konstaterar att byn, eller åtminstone byns centrum, i huvudsak består av två hus. Det ena är ostmuseum och det andra tycks sälja ostar. Vi väljer livslevande ostar.

Jaha, ni bloggar. Så trevligt! Besök gärna museet, men ta inga bilder och ni får absolut inte intervjua någon. Sedan kan ni komma hit för en ostprovning.

Vi lyder. I museet lär vi oss att historien med osten camembert började här i Le Pays d’Auge-området. Hjälten är en kvinna från en av gårdarna här, Marie Harel. I slutet av 1700-talet började hon göra ost efter råd från en präst som gömde sig på gården och som hade kunskaper om osttillverkning från Brie. Tack vare tur och skicklig marknadsföring erövrade osten först fransmännens och sedan världens gom. Det första stora genombrottet var när Napoleon fick upp ögonen för osten och krävde att få den serverad varje dag. Ändå var osten inte så känd utanför regionen innan första världskriget då tillverkaren skickade enorma mängder ost till soldaterna vid fronten för att dryga ut deras mathållning. En dag varje vecka!

Numera är camembert antagligen den mest säljande franska osten utomlands. I osten används mögelsvamparna Penicillium camemberti och Penicillium candida, och det fordras två liter mjölk för varje camembert. Den unika smaken bottnar i ett hemligt recept och “den goda mjölken” från Normandie, i varje fall enligt filmen på museet. Då är det dags för oss att själva smaka på denna unika ost.

Museet i Camembert.

Camembert-museet i Camembert, så klart. Några bilder inifrån fick vi tyvärr inte ta.

 

Ostprovning

Vi får en engångstallrik med tre olika camembert: en gjord på pastöriserad mjölk, en på mjölk upphettad till 50 grader (typ halvpastöriserad) och en på opastöriserad mjölk. I Sverige säljs i stort sett bara camembert på pastöriserad mjölk. Det är ingen tvekan om att den opastöriserad osten är smakrikast medan den pastöriserade är rundare och krämigare. Den halvpastöriserade är mittemellan. Sålunda är de tre ostarna är olika, men goda.

Slutsats: är du i närheten, kanske för att åka runt Cidervägen, då kan det vara trevligt att komma hit. Annars kan du gå in i en välsorterad supermarché nära dig och göra din egen ostprovning.

Två kor

Ett par av ostmakarna.


Läs mer:

Information om öppettider, priser och annat hittar du på La Maison du Camemberts hemsida.

Och här hittar du fler inlägg från våra upptäcktsfärder i Normandie. Inlägg om våra vandringar i Normandie hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.