Vandra i Jungfrau-regionen i Schweiz – vår guide

Jungfrauregionen lockar med ett sagolikt landskap med blommande alpängar och snöklädda toppar.

 

Storslagen natur med glaciärer och höga alptoppar som tar andan ur en. Sagolikt landskap med betande kor på blommande ängar och oändliga vattendrag och vattenfall. Omväxlande och väl markerade vandringar i alla svårighetsgrader. Suveräna kommunikationer som sparar både tid och svett. Och inte minst mysiga alpbyar som Wengen, Mürren, Lauterbrunnen och Grindelwald. Där har du förklaringarna till schweiziska Jungfrau-regionens omåttliga popularitet bland turister från när och fjärran. 

 

Omväxlande landskap för vandring

Vandringarna i Jungfrau-regionen går på många håll genom Unesco världsnaturarvet Jungfrau-Aletsch och spänner över ett rikt spektrum av landskap som har något för alla smakriktningar. Här hittar du en mängd imponerande glaciärer, däribland Schweiz största – Aletsch. Med egna ögon kan du bevittna hur det som en gång kallades “den eviga snön” är på tillbakagång på sina håll. Även alptoppar är det ovanligt gott om och många av topparna är bland Schweiz högsta. Karga och snöklädda toppar bildar en dramatisk natur som är svårt att få nog av. Det vet alla som vandrat runt Schilthorn, Eiger eller Faulhorn.

Förutom stor koncentration av dramatiska alper har regionen begåvats med ett oräkneligt antal vattendrag och vattenfall. Lauterbrunnen-dalens unika förutsättningar med höga branta bergssidor i en smal dal har resulterat i 72 vattenfall, däribland Schweiz högsta, Mürrenbachfall. Och missa inte Trümmelbachfälle! Jag blev tagen av dessa vattenfall som rasar inuti berget med våldsam kraft.

Även den med förkärlek för stillsamt blommande ängar med betande kor kan få sitt lystmäte. Denna sinnebild av alplandet Schweiz fulländas av porlande vattendrag från de mäktiga bergen som ramar in sagolandskapet.

Eyal beundrar glaciärerna runt Jungfrau och Jungfraujoch.

Betande kor på svindlande höjder.

Bachalpsee ovanför Grindelwald är en av alla vackra alpsjöar i Jungfrauregionen.

Vederkvickande fotbad i glaciärernas smältvatten.

Ett av vattenfallen i Lauterbrunnendalen. Dalen har 72 vattenfall, däribland Schweiz högsta.

 

Vandringar av varierande svårighetsgrad

I det spektakulära alplandskapet kan du välja och vraka bland vandringarna helt efter förmåga, lust och dagsform. Här finns panoramavandringar och lättillgängliga stigar som passar såväl nybörjare som trötta kroppar. Men också krävande, stupnära vandringar med många höjdmeter över isigt och stenigt underlag.

Lättvandrat. Panoramavandring nära Kleine Scheidegg.

Lite svårare vandring. I alla fall för den svindelkänslige.

Vandringen till Glecksteinhütte kräver en del. Över 1 000 höjdmeter uppåt och neråt och dessutom flera sträckor som kräver svindelfrihet.

 

Suveräna kommunikationer

Jungfrau-regionens överväldigande natur har lockat folk från hela världen i över 100 år. Det har medfört två saker: väl utbyggd kollektivtrafik och en viss trängsel. Väl utbyggd kollektivtrafiken innebär att du enkelt tar dig till fantastiskt sevärda ställen utan att behöver vänta särskilt länge på nästa tåg, buss eller linbana. Så spar du både tid och energi – därmed inte sagt pengar – för att orka vandra längre på vackra ställen.

Trängsel kan förvisso förekomma på sina håll. Men många turister nöjer sig med att stanna i direkt anslutning till en kabinbana eller tågstation. De allra flesta vandringssvägarna är inte överbefolkade. Givetvis berättar vi om de få undantagen i våra inlägg.

Så läs inläggen, begrunda och plocka russinen som passar din kaka. Sedan är det bara att  bege sig ut i den fantastiska Jungfrau-regionen!

Utmärkta tågförbindelser även till vandringar på hög höjd.

Kabinbanor sparar svett.

 

Alla våra vandringar i Jungfrau-regionen

För att göra det lättare att hitta bland alla våra vandringar har vi här delat in dem efter halvdags- och heldagsvandringar (under eller över fyra timmars vandringstid ungefär). Dessutom finns tre vandringar som vi betecknar som utmanande på grund av att de är riktigt långa eller besvärliga på annat sätt.

Halvdagsvandringar

Våra fyra favoriter:

Och övriga vandringar som inte är dåliga de heller:

Den oförglömliga vandringen på glaciären från Jungfraujoch till Mönchhütte hinns med under en halvdag.

Under vandringen på murmeldjursstigen har man förstås bra chans att stöta på murmeldjur.

 

Heldagsvandringar

Våra tre favoriter:

Och övriga vandringar som inte är dåliga de heller:

Fint panorama över Jungfraumassivet under heldagsvandringen från Schynige Platte till First.

Genom frodiga grönska mot passet vid Grosse Scheidegg.

De välmarkerade vandringslederna underlättar vandringarna i hela regionen.

 

Utmanande vandringar

Vi gillade verkligen alla tre!

Vandringen i Hinteres Lauterbrunnental tog drygt tio timmars aktiv vandring med många höjdmeter. Krävande, jobbigt och en alldeles fantastisk upplevelse! i den schweiziska vildmarken.

Framme vid Glecksteinhütte efter drygt 1 000 höjdmeter och vandring förbi flera branta stup.

Svår passage över sluttande snöfält på väg mot Chrinnenhorn. Här vill man inte tappa fotfästet.


Fakta om vandringar i Jungfrau-regionen

Var: Jungfrau-regionen är en del av bergsområdet Berner Oberland i kantonen Bern i Schweiz.

Vandringsleder och markeringar: Det finns mycket gott om välmarkerade vandringsleder av varierande längd och svårighetsgrad i regionen. På den här länken hittar du en digital karta över området, om du zoomar in hittar du stigarna.

Svårighetsgrad: Det finns vandringar av alla svårighetsgrader i området. Från enkla vandringar på bra stigar/vägar på relativt plant underlag till riktigt alpin vandring och glaciärvandring. Vissa vandringar är tillgängliga för alla, andra kräver såväl säkerhet på foten som svindelfrihet och bra kondition.

Utrustning: Beror på var och hur du vill vandra. På vandringar på enkelt, plant underlag räcker ett par bekväma skor. Men ska du vandra på stenigt underlag, ta många höjdmeter eller kanske passera snöfält krävs skor med stabil sula. Läs gärna vårt inlägg om hur vi resonerar kring vandringsskor. Regnkläder är alltid bra att ha med, i bergen finns det risk för snabba väderomslag. Och ska du upp på hög höjd kan såväl en varm tröja som vantar och mössa vara skönt att ha vissa dagar. Gäller också för den som tänker besöka Jungfraujoch. Tänk också på att solskydd, solhatt och solglasögon kan behövas soliga dagar, inte minst på hög höjd och där det finns snö i närheten.

Säkerhet: Om man behöver fundera på säkerhet beror i hög grad på vilken typ av vandring man tänker göra. För många av vandringarna i regionen behöver man inte alls fundera extra kring säkerhet. Andra vandringar innehåller flera utmaningar i form av stora höjdskillnader, stenigt eller halt underlag, branta stup, liksom risk för ras vid kraftig nederbörd. Dåligt väder med åska eller kraftig nederbörd förekommer förstås och då bör vissa utsatta vandringar undvikas. Man bör därför alltid ha koll på väderprognosen.

Samtidigt är vandringsstigarna i stort sett alltid välmarkerade, väl underhållna och med räcken eller vajrar på utsatta ställen. Av säkerhetsskäl är också vissa vandringsvägar ibland avstängda om det bedöms finnas för stora risker, exempelvis på grund av rasrisk. Dessa avstängningar bör självklart respekteras.

Tänk på att kvarliggande snö ovanpå forsande vattendrag – “snöbroar” –  är osäkra områden som absolut ska undvikas.

Sunt förnuft, koll på vädret och vettig utrustning (rätt skor, regnkläder) räcker som vanligt långt.

Bästa tid till vandring: Mitten av juni till och med september. Maj och början av juni är också fina, men normalt är då flera vandringar på högre höjd inte genomförbara på grund av snö. Oktober kan vara fint, men med risk för snö i högre lägen. Vi hittade information om vilka vandringsvägar som var stängda på Jungfrauregionens hemsida. (kan behöva leta lite för att hitta rätt sida, den verkar ha flyttats en del).


Fakta om Jungfrau-regionen

Läge: Jungfrau-regionen ligger i kantonen Bern i Schweiz. I området finns alpbyarna Mürren, Lauterbrunnen, Wengen och Grindelwald. Även det större Interlaken räknas hit.

Ta sig hit: Den som flyger till Schweiz kan enkelt ta sig vidare till alla orterna i Jungfrau-regionen med tåg från Zürich eller Genève. Beroende på vilka planer man har kan det löna sig att köpa exempelvis Swiss Travel Pass eller Swiss Travel Pass Flex.

Går även att ta bilen till Jungfrau-regionen. Observera dock att såväl Mürren som Wengen är bilfria, då får man parkera bilen i Lauterbrunnen, vilket kostar pengar.

Ta sig runt: Finns goda tågförbindelser mellan orterna och dessutom kabinbanor, tyvärr är det ganska dyrt. Beroende på vad man tänkt att göra kan det löna sig att skaffa ett Jungfrau Travel Pass som gäller på tåg, bussar och kabinbanor i området samt ger rabatt på tågresa till Jungfraujoch. Finns för 3 till 8 dagar i rad. Mer information om kortet hittar du på den här länken.

Swiss Travel Pass och Swiss Travel Pass Flex gäller på de flesta tågen, dock inte till Jungfraujoch. Gäller även på kabinbanan till Schilthorn, men inte på övriga kabinbanor. Dessa kort kanske är mest relevant för den kommer med tåg till Jungfrau-regionen.

Men innan man bestämmer sig för att köpa något av dessa kort är det bra att fundera på vilka vandringar och utflykter man tänkt göra. Beroende på upplägg kan det löna sig att köpa enkelbiljetter i stället.

Boende: Det finns gott om såväl hotell som semesterbostäder. Den som vill bo bilfritt väljer Mürren eller Wengen. Flest boenden i lite lägre prisklass finns i Lauterbrunnen där det finns såväl camping som flera hostel utöver hotell. Vi valde att bo i lägenhet i Grindelwald bokad via AirBnb.

Restauranger och kaféer: Förutom alla restauranger i byarna finns det gott om restauranger uppe i bergen under vandringarna.

Aktiviteter: Utöver vandring finns en lång rad andra aktiviteter i naturen i Jungfrau-regionen. Cykling, klättring, zipline och skärmflygning för att nämna några. Dessutom går det att ta tåget till Europas högst belägna tågstation vid Jungfraujoch direkt vid glaciären. Eller kabinbanan till “James Bond”-berget Schilthorn med sin roterande restaurang och James Bond-utställning.

First Glider för den som törs (inte vi).

Skärmflygning är populärt i regionen.

Rösti toppad med stekt ägg och alpblommor – perfekt efter en lång vandring till en alpstuga.

Alpbyn Grindelwald by night.

Edelweiss hör ju Alperna till. Här som en fyndig dekoration på uteserveringen vid Glecksteinhütte.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.