Besök på James Bonds alptopp “Piz Gloria”

Piz Gloria med sin roterande restaurang

Vida alpvyer från James Bonds ”Piz Gloria”. Högsta toppen mittemot den roterande panoramarestaurangen är Jungfrau med dess drygt 4 000 meter.

 

Piz Glorias svindlande höjder filmades i Bondfilmen “I hennes majestäts hemliga tjänst” för drygt 50 år sedan. Även utan Bondutställningen och den roterande restaurangen på toppen är besöket omvälvande. Utsikten över alpvärlden är enastående, så enastående att man kan bli känslosam. 

Ett litet erkännande. Jag besökte alptoppen Schilthorn, eller “Piz Gloria” som den kallas i filmen, för 38 år sedan. Ända sedan jag gifte mig med Kerstin för 30 år sedan tänkte jag att vi måste dit för att uppleva denna speciella alptopp tillsammans. Ändå fanns en tvekan. Kan verkligheten motsvara skimrande gamla minnen?

Nu vet jag svaret.

En tidig morgon en strålande dag står jag i kabinbanan medan Kerstin krampaktigt sitter på bänken bredvid. Otäckt när kabinbanan hänger så högt över marken. Så många liv i denna kabin hänger på en kabel. Den värsta biten är upp till pittoreska lilla byn Gimmelwald. Dit reser många äventyrsturister inte minst för att uppleva en “Via Ferrata” med en hängbro med 400 meter i fallhöjd. Jag synar hängbron från kabinbanan och det vänder sig i magen. Kerstin tittar på golvet.

Kabinbana mt Piz Gloria.

Hisnande färd upp till toppen.

 

Måste testa “Thrill walk”

Vi har passerat det värsta och börjar ta in den storslagna omgivningen med allt bredare utsikt över alptoppar. Vid sista mellanstationen Birg på 2 677 meters höjd bestämmer vi oss för att göra något utanför vår komfortzon som det heter, att utmana oss själva. Vete katten varför det skulle behövas, men vi känner att vi behöver utsätta oss för “Thrill walk”, spänningsvandring fritt översatt.

Spänning får vi så det förslår, vandringen går rakt över ett 200 meter djupt stup. Än går man på ett stålgaller, än på genomskinlig glasruta eller en tunn stålkabel.

Kerstin vågar gå stålgaller. “Prata inte med mig nu!” ryter hon till, men hon klarar det. Starkt för en person med en lång historik av höjdrädsla.

Thrill walk vid klipporna i Birg

En nervkittlande promenad på glas ovan ett 200 meter djupt stup vid mellanstationen Birg.

Själv har jag klarat stålgaller och tar några darrande steg över glasrutan. Jag ler för bilderna, men inombords pågår fullskalig adrenalinproduktion. Av outgrundlig anledning ska jag nu ta mig an den återstående utmaningen, gå på stållinan. De två första stegen på stållinan går hur bra som helst, jag förmår titta mot kameran utan att tappa sansen. Sedan tar dödsångesten över. Om jag snubblar fångas jag av ett nät så helt rationellt är min annalkande dödsångest inte. Men i denna stund det är rätt lönlöst att snacka rationalitet med en uppseglande dödsångest. För ett ögonblick funderar jag på att avbryta. Men sanningen är att jag inte förmår göra annat än svimma eller gå vidare. Så ser mina val ut. Att vända mig klarar inte min hjärna just nu. Jag tänker: jag måste skärpa mig nu. Jag tänker: jag får inte klappa ihop. Jag tänker: jag måste klara detta. Jag andas och jag ser Kerstin med kameran.

Jag tar mig samman och går på den gungande linan. Hela vägen ut.  Sedan är jag hejdlöst skakig inombords. Var detta nödvändigt eller bara sanslöst meningslöst?

En thrill walk värd namnet på slak lina. Eyal får adrenalinkick så det räcker och blir över.

 

Piz Gloria

Uppe på Schilthorn på 2 970 meters höjd är det ingen tvekan om vad som är turisterna största magnet. James Bond. Direkt vid entrén spelar en tv-skärm upp scener ur “I hennes majestäts hemliga tjänst” nonstop. På herrtoaletterna figurerar agent 007. Och är man en entusiast kan Bond-frossan fortsätta med Bond-utställningen och dito cinema. Allt ingår i biljettpriset för kabinbanan.

James Bond-stämning överallt, även vid ingången till toaletten.

 

Bondfrossa

Utställningen visar snuttar ur filmen och en intervju med Bonds huvudrollsinnehavaren George Lazenby, som hade varit modell och som denna roll som Bond förändrade hans liv för alltid. Här kan man även lyssna på ljudinspelningar och se unika bilder, originalmanuskript och Bondaffischer på många språk. Man kan också göra saker som att låtsasåka bob som Bond med en “pistol” i handen eller provsitta i en helikopter. Den som känner sig manad kan fota sig som en av rollfigurerna i filmen, däribland Bond eller Blofeldt och sedan köpa den manipulerade bilden i souvenirshopen.

Mycket denna dag som man gör och ångrar efteråt.

Bond cinema kan vara sevärd även för icke Bondfantaster. En av kortfilmerna visar den storslagna naturen i omgivningen. Missa inte den. Nu behöver vi frisk alpluft.

Eyal får prova lite leksaker. Här med pistolen i högsta hugg i en bob på Bond-utställningen.

 

Enastående utsikter

Vi står på terrassen där Bond spelade curling med spelad klumpighet i filmen. Här finns det gott om tillfällen att fota sig med en Bond-helfigur, men för oss är det bästa av allt betagande 360-gradiga utsikter över Europas högsta alper. Ett sådant överdåd av alper har jag nog aldrig upplevt. I fjärran denna klara dag syns även Europas högsta topp Mont Blanc på 4 819 meter. På närmare håll skymtar Unescolistade världsnaturarvet Aletschgletscher, alpernas största glaciär.

Här på terrassen på 2 970 meters höjd spelade James Bond curling med låtsad tafatthet i filmen.

Många blir tagna av utsikten.

 

 

Schilthorns hemlighet

Kerstin kom på det som gör Schilthorn så speciell. Den är en ensam topp på hög höjd, de andra topparna står på behörigt avstånd så att inga berg står i vägen för utsikten.

Att gå ner från Schilthorns topp för en regelrätt vandring är det inte tal om denna dag. Alltför mycket snö ligger fortfarande kvar på de branta sluttningar som omger berget. Vi pulsar i snön på kammen intill terrassen för att ta in den storslagna omgivningen från andra vinklar. Svårt att återge intrycken. Det är så stort. Måste medge att jag känner mig lite vimmelkantig av alla intryck.

En liten promenad på kammen vid Schilthorn med otaliga alptoppar runt.

Duglig utsikt mot Breithorn till höger.

Vyer mot Thuner sjön.

 

007-hamburgare

För att smälta intrycken går vi in i den 360-gradigt roterande panoramarestaurangen och beställer en hamburgare. Den kommer ut med skriften 007 inbränt i brödet. Även cappuccinon är kakao-märkt med 007. Hamburgaren är stor och mättande med allt kött, men kanske inte det bästa jag ätit. Utsikten däremot är absolut den bästa. Ingen tvekan. Men se till att boka ett fönsterbord innan och ha minst 50 minuter för att njuta av utsikten. Då får du vara med om en 360-gradig sväng i lugn takt.

Grundregeln är att skimrande gamla minnen alltid vinner mot verkligheten. I så fall måste vårt besök i Piz Gloria utgöra ett sällsynt undantag.

Hamburgare med 007 på brödet.

Även maten i den roterande restaurangen präglas av Agent 007.


Fakta

Vad: Bergstoppen Schilthorn eller Piz Gloria som toppen heter i Bond-filmen “I hennes majestäts hemliga tjänst”. På toppen finns en James Bond-utställning, en roterande restaurang, en souvenirbutik och 360-gradig utsikt över alperna.

Hur: Schilthorn nås med kabinbana från Stechelberg i Lauterbrunnen-dalen. Dalstationen nås med buss från Lauterbrunnen eller med bil (betalparkering finns). Under sommaren går det att vandra till Schilthorn från Mürren, en vandring där runt 1 300 höjdmeter behöver övervinnas. Men kolla att vandringsleden har öppnat för säsongen innan du ger dig av.

Pris: En turochreturbiljett kostar 105 CHF utan rabatter (2019). Har man Swiss Travel Pass åker man gratis med kabinbanan. Med Swiss Half Fare Card betalar man halva priset. Det finns också några paketerbjudanden. I priset för kabinbanan ingår inträde till såväl Bond-utställningen som filmvisningarna och terrassen.

När: I stort sett året runt, är stängt för underhåll av kabinbanan några veckor om året.

Tips: För att få fönsterplats i den roterande delen av restaurangen rekommenderas att boka bord.

Mer information: Hittar du på Schilthorns hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.