Vandra på vintern på Mallorca – vår guide

Vandrare på väg uppför berg. Havsutsikt. Mallorca.

Frihetskänsla. Berg, hav och sol under vintervandringar på Mallorca.

Mallorca är inte bara charter och badsemester. Vandringsentusiaster som vi går snarast i gång på öns svårslagna vandringsmöjligheter och vackra utsikter över berg, hav och odlingslandskap. Milt vinterklimat får oss att ranka Mallorca som en av våra favoriter för vandringar på vinterhalvåret.

Har du dåliga erfarenheter av sommarvandring, med proppfulla stigar och obarmhärtigt stekande sol? Vintervandring på Mallorca är en betydligt behagligare upplevelse. För det mesta är vinterklimatet på Mallorca optimalt för vandring. Lite höstkrispig luft på morgonen och varmare efterhand, så varmt att det ofta blir en njutning att sitta i kortärmat och avnjuta sin picknick i solen. Och även de mest populära stigarna är för det mesta rätt glest befolkade. Bortsett från vissa populära helger har vi ibland kunnat vandra i timmar och knappt mött någon – utom nyfikna baleariska getter.

Dock ett litet råd för din trevnads skull. Undvik bergen om det regnar, blåser hårt eller är så molnigt att du ändå inte får någon utsikt. En regnig dag kan det vara härligt att gå längs havet och lyssna till när hela havet stormar. Eller varför inte titta på fåglar i ett naturreservat, det är garanterat folktomt.

Paus i solen utanför Port de Soller

Vinterpaus i shorts i Mallorcas berg. Efter en lång vandring passar det bra med en paus i solen.

 

5 olika landskap att välja och vraka bland på Mallorca:

 1. Berg. Bergskedjan Sierra de Tramuntana har allt: berg, gamar, rovfåglar, utsikt över havet, pittoreska byar som Valldemossa, Soller och Deia.
 2. Stränder. Mallorcas varierande stränder är mumma att vandra längs med. Allt från Alcudias milslånga sandstrand till gömda badvikar och klippkust som i närheten av Cala Mondragó. Eller varför inte en långvandring på strandpromenaden från Palma till El Arenal?
 3. Hav. Havet syns ofta på avstånd vid vandringar i bergen och förhöjer vandringsupplevelsen.
 4. Landsbygd. Många vandringar går genom odlingslandskap med mandelträd, olivlundar, apelsinodlingar, får, getter, höns och annat lantligt som skänker välbefinnande.
 5. Skog. Skogar, exempelvis stenekskogarna i Tramunta runt Lluc, är alltid härliga att uppleva. Rätt som det är ser du ekollon på marken, stöter på en främmande fågel eller överraskas av smultronträdens glada färgkickar.

Suveränt nog kan du komponera din vandring efter dina egna preferenser av landskap. På Mallorca är det ofta lätt att hitta en vandring där man kombinerar berg och utsikt, med odlingslandskap och ett dopp i havet.

Smultronträdet med gula och röda frukter på en kivst.

Smultronträdens röda och gula frukter lyser upp.

 

Läs mer om våra olika vandringar på Mallorca

 

I Tramuntana

 

I Alcudias närhet

 

Övriga

Cuber.dammen

Vandra i Tramuntanas berg nära Cuberdammen och med utsikt över Mallorcas högsta berg Puig Major.

Vandrare på klippkany

Eller en söndagsvandring runt Puig Roig.

Utsikt över Soller, dalen och Tramuntana.

Vandring i Sollers lantliga omgivningar med Tramuntanas berg i bakgrunden.

Väg på stranden utanför Can Picafort

Vandra längs havet, som här utanför Can Picafort…

Klippa oc hav

…eller här utanför Alcudia.


Några praktiska tips

Utrustning
Skor. På Mallorca lämnar vi kängorna hemma. Vandringsskor är betydligt lättare och för oss är det full tillräckligt trots att underlaget ofta kan vara klippor och stenigt.
Sol. Solglasögon och hatt behövs soliga dagar även på vintern.
Regn. Regnjackan tycker vi är ett praktiskt plagg. Skyddar mot såväl regn som kyliga vindar.
Kyla. Vid vandringar på högre höjd kan det vara riktigt kyligt – vi har startat på morgonen i minusgrader. Då behövs förstås varmare kläder. Mössa och vantar kan vara bra att ha med sig.

Vandringsleder: Mallorca har gott om stigar och vägar att vandra på. Tyvärr skiljer sig kvaliteten på markeringarna av vandringslederna kraftigt åt. Bästa markeringarna med gott om skyltar har vi stött på i området runt Soller, medan det kan vara lite sämre på andra håll. I Tramuntana kan en bra karta underlätta din vandring. GR 221 är en långvandringsled längs Tramuntana. Den är till största delen välmarkerad. Dock är leden fortfarande inte komplett utan det saknas en bit mellan Esporles och Deia. Längs leden finns också refugis för övernattning (bokning kan behövas). Mer information på på Consell de Mallorca.

Säkerhet: I de allra flesta fall är det ofarligt och bara en njutning att vandra på Mallorca. Och det är förstås skönt att det inte finns några djur som är farliga för människan på ön. Samtidigt ska man inte underskatta riskerna för att tappa fotfästet och falla vid vandringar i bergen och längs klippiga kuster, något som vi tyvärr kunnat läsa om på nyheterna. Vädret i bergen kan också slå om snabbt och att vandra längs klippkanter i tjock dimma, moln eller hård blåst är förstås vanskligt. Det som i vanliga fall är en enkel vandring kan bli betydligt besvärligare om stenarna i en brant blir blöta och hala. Sunt förnuft och försiktighet räcker dock långt.

Väder: Brukar vi kolla på Aemets engelska sidor.

Larver av tallprocessionsspinnare

Mallorcas farligaste djur? Tallprocessionspinnarens larver släpper hår som kan framkalla allergiska reaktioner.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

10 svar

 1. Sara skriver:

  Det verkar verkligen vara perfekt för vintervandring! Otroligt bra och informativt inlägg! Redo att packa väskan och sätta på mig vandringsskorna! Och det farligaste djuret kan man nog handskas med, man får väl hoppas på att kunna undvika en allergisk reaktion!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vad roligt om inlägget kan inspirera! Mallorca passar verkligen bra för vandring under vinterhalvåret. Och det är ju en bonus att det inte finns några direkt farliga djur.

 2. Fantasiresor skriver:

  Har aldrig tänkt på Mallorca som en destination för vandringsresa men detta inlägg fick mig plötsligt på andra tankar.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Kul att du blivit inspirerad. Vi tycker att Mallorca är alldeles utmärkt för vandring under vinterhalvåret. Mallorca är ju för många svenskar i första hand ett resmål för sol och bad och har så varit under lång tid. Men Mallorca har så mycket mer att erbjuda. Och det finns antagligen flera destinationer som har oväntade sidor.

 3. Marie- Anne skriver:

  Om man vill se mandelblom, när skall man åka och var är det bäst att bo?
  Vintriga hälsningar
  Marie-Anne och Bo

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Marie-Anne och Bo!
   Det är verkligen härligt att uppleva mandelblomningen på Mallorca. Det var vi med om förra året vilket vi skrivit om på bloggen (https://upptacktsfard.se/2018/01/30/mandelblom/). Blomningstiden varierar förstås år från år beroende på vintern. Vi har i år redan sett enstaka blommor på några träd här i Alcudia och tror att första halvan av februari kan vara en bra tid för beundra prakten. Första helgen i februari är det också en mandelblomsfest i Son Servera. Vad gäller boende så spelar det nog ingen roll om man har tillgång till bil. Mandelträd finns på många håll på Mallorca – högre upp i Tramuntanas berg undantaget.
   Soliga hälsningar från Mallorca

 4. Eva skriver:

  Hejsan
  Vad är bästa skorna med tanke på terräng. M.m. !!
  Annars ser jag fram i mot denna vandring…

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vi brukar i stort sett alltid gå i lågskaftade vandringsskor här på Mallorca. I bergen är det ofta stenigt och klippor och då är förstås skor med stadig sula bra. På enklare och vandringar med mindre höjdskillnader skulle det nog oftast räcka med joggingskor. Återkom gärna om du har ytterligare frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.