Vandra på Mallorca – vår guide
Mallorca är inte bara charter och badsemester. Öns rikt skiftande landskap med berg, skog, landsbygd, hav och stränder utgör ett eldorado för vandringsentusiaster.
I denna övergripande guide får du både inspiration och massor med konkreta tips – även länkar till digitala kartor i Wikiloc – som kan förenkla dina vandringar på denna vackra ö. Givetvis är guiden baserad på våra egna erfarenheter av vandringar på Mallorca. Vi önskar även dig stor vandringsglädje på Mallorca!
5 olika landskap att välja och vraka bland på Mallorca:
- Berg. Bergskedjan Sierra de Tramuntana har allt: berg, gamar, rovfåglar, utsikt över havet, pittoreska byar som Valldemossa, Soller och Deia. Tips och information om våra vandringar i Tramuntana hittar du här.
- Stränder. Mallorcas varierande stränder är mumma att vandra längs med. Allt från Alcudias milslånga sandstrand till gömda badvikar och klippkust som i närheten av Cala Mondragó. Eller varför inte en långvandring på strandpromenaden från Palma till El Arenal? Tips och information om vandringar längs stränder och havet hittar du här.
- Hav. Havet syns ofta på avstånd vid vandringar i bergen och förhöjer vandringsupplevelsen. Tips och information om vandringar längs stränder och havet hittar du här.
- Landsbygd. Många vandringar går genom odlingslandskap med mandelträd, olivlundar, apelsinodlingar, får, getter, höns och annat lantligt som skänker välbefinnande. Här hittar du tips på några lantliga vandringar.
- Skog. Skogar, exempelvis stenekskogarna i Tramuntana runt Lluc, är alltid härliga att uppleva. Rätt som det är ser du ekollon på marken, stöter på en främmande fågel eller överraskas av smultronträdens glada färgkickar.
Suveränt nog kan du komponera din vandring efter dina egna preferenser av landskap. På Mallorca är det ofta lätt att hitta en vandring där man kombinerar berg och utsikt, med odlingslandskap och ett dopp i havet.
Längre ner i inlägget hittar du länkar till alla inlägg från våra vandringar på Mallorca sorterade efter område och längd.
Några praktiska tips
Utrustning:
Skor. På Mallorca lämnar vi kängorna hemma. Vandringsskor är betydligt lättare och för oss är det fullt tillräckligt. Dock är underlaget ofta klippor eller stenar och inte sällan ganska brant. Många kanske därför ändå föredrar vandringskängor för ökad stabilitet. Läs gärna vårt inlägg om hur vi resonerar kring vandringsskor.
Sol. Solglasögon och hatt behövs soliga dagar. Även på vintern.
Regn. Regnjackan tycker vi är ett praktiskt plagg. Skyddar mot såväl regn som kyliga vindar.
Kyla. Vid vandringar på högre höjd kan det vara riktigt kyligt, åtminstone under vinterhalvåret – vi har startat på morgonen i minusgrader. Då behövs förstås varmare kläder. Mössa och vantar kan då vara bra att ha med sig.
Stavar: Vi använder aldrig vandringsstavar på Mallorca, men vi har sett många som gör det inte minst i bergen.
Vandringsleder och markeringar: Mallorca har gott om stigar och vägar att vandra på och gott om möjligheter till kortare eller längre vandringar. Det finns också en långvandringsled genom Tramuntanas berg, GR 221, och längs leden finns refugis för övernattning (bokning kan behövas).
Tyvärr skiljer sig kvaliteten på markeringarna av vandringsvägarna kraftigt åt på Mallorca. Långvandringsleden GR 221 genom Tramuntana är till största delen välmarkerad, ett undantag är sträckan Valldemossa-Deia. Likaså är det bra markerat runt Sóller med gott om skyltar som visar vägen, liksom delvis runt Lluc. Av någon anledning är dock märkningen av stigarna till flera av topparna i Tramuntana ganska dålig, särskilt vad gäller skyltar. Men även om det inte finns skyltar och tydliga markeringar överallt finns det på många ställen markeringar i form av små stenrösen. Detta gäller exempelvis stigarna upp till flera toppar i Tramuntana. De dåliga markeringarna gör att det är bra att ha karta med sig, särskilt uppe i bergen. Läs mer i vårt inlägg om att hitta vandringsvägen på Mallorca.
Underlag: Varierar förstås kraftigt beroende på var vandringen sker. Det är allt från asfalterade småvägar i odlingslandskapen via de gamla stenlagda transportvägarna i bergen (dry stone routes) till rejält stenigt och ojämnt underlag under vissa bergsvandringar. Löst grus och stenar i branta nedförspartier tillhör det mest besvärliga och förekommer på sina håll. Det kan också bli rejält halt när det är fuktigt.
”Öppettider”: Det finns några vandringar på Mallorca som bara kan göras vissa dagar. Exempelvis kan man bara vandra runt Puig Roig på söndagar och i Ternellesdalen kan man bara vandra fem dagar i veckan och man måste föranmäla sig.
”Inträde”: Den vanligaste vandringsvägen för att nå toppen av Puig Massanella går över gården Comafredas marker och där måste man betala 6 euro (2019) för att passera. När vi kom förbi vaktkuren en sen vardagseftermiddag under vintern var den dock obemannad och utan möjlighet att betala.
Säkerhet: I de allra flesta fall är det ofarligt och bara en njutning att vandra på Mallorca. Och det är förstås skönt att det inte finns några djur som är farliga för människan på ön. Samtidigt ska man inte underskatta riskerna för att tappa fotfästet och falla vid vandringar i bergen och längs klippiga kuster, något som vi tyvärr kunnat läsa om på nyhetssidorna. Vädret i bergen kan också slå om snabbt och att vandra längs klippkanter i tjock dimma, moln eller hård blåst är förstås vanskligt. Det som i vanliga fall är en enkel vandring kan bli betydligt besvärligare om stenarna i en brant blir blöta och hala. Sunt förnuft och försiktighet räcker dock långt.
Väder: Brukar vi kolla på Aemets engelska sidor.
Vandra under sommarhalvåret: Även om vi bara vandrat på Mallorca under vinterhalvåret kan man givetvis vandra året runt. Men under värsta högsommaren är det förstås rejält varmt, knappast optimalt för vandring. Ju varmare det är desto mer vätska måste du ha med dig liksom solskydd. Dessutom är det ju inte så dumt att starta tidigt och undvika de timmar när solen står som högst. Räkna med att vandringen tar längre tid än annars.
Vandra under vinterhalvåret: För det mesta är vinterklimatet på Mallorca optimalt för vandring. Lite höstkrispig luft på morgonen och varmare efterhand, så varmt att det ofta blir en njutning att sitta i kortärmat och avnjuta sin picknick i solen. Och även de mest populära stigarna är för det mesta rätt glest befolkade. Bortsett från vissa populära helger har vi ibland kunnat vandra i timmar och knappt mött någon – utom nyfikna baleariska getter.
Dock ett litet råd för din trevnads skull. Undvik bergen om det regnar, blåser hårt eller är så molnigt att du ändå inte får någon utsikt. En regnig dag kan det vara härligt att gå längs havet och lyssna till när hela havet stormar. Eller varför inte titta på fåglar i ett naturreservat, det är garanterat folktomt.
Fakta om Mallorca
Ta sig hit: Flyg från flera orter i Sverige till Palma på Mallorca. Såväl charterflyg som reguljärflyg finns under större delen av året. Också möjligt att ta sig med bil eller tåg till Barcelona och därifrån färja till Mallorca, men det tar förstås betydligt längre tid.
Det finns också flera researrangörer som ordnar vandringsresor på Mallorca. Dock inte under vintern.
Ta sig runt på Mallorca: Det enklaste sättet att nå olika vandringar, särskilt de i Tramuntana, är bil. Från Palma finns dock hyggliga buss- eller tågförbindelser till stora delar av ön, inklusive till en del vandringar i Tramuntana. Läs våra tips till att ta buss till vandringar på Mallorca här. Värt att notera att det saknas busstrafik under vinterhalvåret till området runt Cuber-dammen i Tramuntana och det är tidsödande att ta sig med kollektivtrafik till Lluc, en annan bra utgångspunkt för vandringar i Tramuntana.
Boende: På Mallorca finns det gott om boenden, både hotell och lägenheter, även om en del hotell har stängt under några månader på vintern. Reglerna för privat uthyrning av bostäder till turister har skärpts under senare år, inte minst i Palma, vilket minskat utbudet något. Dock finns det fortfarande relativt gott om privatägda boenden med tillstånd för turistuthyrning. För en vandringsresa till Mallorca finns det en lång rad orter och boenden att välja mellan. För den som har tillgång till bil kan man nå de flesta vandringar nästan oavsett var på ön man väljer att bo eftersom avstånden på ön ändå är relativt små. Palma kan exempelvis vara en bra utgångspunkt för den som vill göra vandringar på olika delar av ön. Vill man främst vandra i Tramuntanas berg kan exempelvis Sóller eller Valldemossa vara bra utgångspunkter. Det finns också flera trevliga vandringar som man kan starta från Sóller. Vi har oftast valt att bo i Alcudia, eftersom det där finns gott om vandringsmöjligheter i närområdet som kan nås utan bil. Dock behövs bil för att nå dagsvandringar i Tramuntana då bussförbindelserna dit är alltför tidsödande under vintern.
Restauranger och kaféer: Utbudet på Mallorca är förstås enormt. Under vinterhalvåret håller dock en hel del restauranger på de utpräglade turistorterna stängt. Uppe i Tramuntanas berg är utbudet på restauranger längs vandringsvägarna begränsat, och några av de som finns kan vara stängda under vintern. I och runt byar och städer som Sóller, Deia och Valldemossa liksom runt Lluc är utbudet betydligt bättre.
Turistskatt: På Mallorca finns sedan några år en turistskatt. Den varierar (år 2020) mellan 0,25-4 euro per person och natt (plus moms). Nivån varierar beroende på boendets standard, säsong och hur länge man stannar, det är billigare på enklare boenden och under november-april. Skatten betalas normalt på plats till hotellet eller lägenhetsuthyraren.
Läs mer om våra olika vandringar på Mallorca
På vår blogg finns beskrivningar på en lång rad vandringar vi gjort på Mallorca. Utöver en beskrivning i ord och bild av vår vandringsupplevelse finns också detaljer om längd, höjdskillnader och vandringstid och dessutom i de flesta fall en länk till en karta på vår profil på Wikiloc.
Vad gäller vandringstider är det den tid det tagit oss att gå sträckan. Eftersom vandringstempo och pauser är högst individuellt och att tempot dessutom påverkas av vädret, ska du se de tider vi anger som en vägledning. Vår erfarenhet är att vi går lite snabbare än många andra om vandringen innehåller mycket höjdmeter uppför.
Alla vandringar vi beskriver har vi gjort någon gång under perioden oktober till mars.
I Tramuntana
De flesta vandringar i Tramuntana innebär betydande höjdskillnader, dessutom ofta på stenigt och ojämnt underlag. Men det finns också betydligt enklare vandringar, exempelvis runt Soller och Lluc. Sorteringen efter vandringstid avser den tid det tog oss att gå, men vandringstiden är förstås individuell. Ett övergripande inlägg med tips och inspiration om vandringar i Tramuntana hittar du här. Och här nedan länkar till alla inlägg om enskilda vandringar:
Under 4 timmar
- Till Castell d’Alaro och oförglömlig utsikt
- La Volta des General från Banyalbufar till Port Canonge.
- Rundvandring från Puigpunyent till Es Grau.
- Postvägen från Banyalbufar till Esporles.
- Från Es Capdellà till Sa Vinya
- Från Soller till Deia.
- Rundvandring mellan Sollér och Fornalutx.
- Vandra runt Cuberdammen,
- På Formentor till vakttornet Albercutx
Över 4 timmar
- I bergen ovanför Valldemossa med svindlande utsikt
- Valldemossa en gång till.
- Från Deia till Valldemossa
- Rundvandring till Castell d’Alaro
- Rundvandring i apelsindalen utanför Soller
- 4 förslag på vandringar runt Soller
- Vandra i Sollérdalen ända till havet.
- Vandring till Puig de l’Ofre
- Till Puig de l’Ofre och två toppar till
- Till toppen av Puig de Galatzó – Mallorcas ”Matterhorn”
- Till toppen av Galatzó en kortare väg
- Vandring runt berget Tossals Verds
- Till toppen av Tossals Verds
- Vandra och se grågamar i Ternelles-dalen
- Till toppen av Massanella från Lluc
- Till toppen av Massanella från Cuberdammen
- Söndagsvandring runt Puig Roig
- Till toppen av Puig Tomir.
- Genom tunnlar till Tossals Verds.
- Till toppen av La Mola
- Till toppen av Mola de s’Esclop
- Vandra från Calvià till Galilea.
- Vandra från Bunyola till Valldemossa.
- Exklusiv vandring från Valldemossa.
- Vandra havsnära till La Trapa.
- Vandra från Sant Elm via La Trapa till Andratx.
- Rundvandring mellan Esporles och Banyalbufar.
Riktigt utmanande
- Vandra till Serra des Teixos.
- Vandra till tre toppar från Sollér.
- Krävande och lång vandring till toppen av Galatzó
I Alcudias närhet
Runt Alcudia hittar du allt från enkla vandringar på små asfaltvägar i lantlig omgivning till rejäla utmaningar i bergen på Victoria-halvön. Ett övergripande inlägg med tips och information kring vandringar i Alcuida hittar du här. Och nedan länkar till alla inlägg om enskilda vandringar.
Under 4 timmar
- Vandring med havskänsla utanför Alcudia
- Enklaste vägen till Talaia d’Alcudia
- Vandring runt Alcudia till flamingor och Pollensabukten
- Kanonvandring utanför Alcudia
- Lantlig vandring utanför Alcudia
- Puig Sant Martí – bästa utsikten över Alcudia
- Vandring till en av Alcudias vackra utsikter
Över 4 timmar
- Getvägen till Alcudias högsta topp
- Vandra till tre toppar nära Alcudia
- Längs havet till fågelparadiset s’Albufera de Mallorca
- Längs havet till Cova Tancada
Övriga delar av Mallorca
Även om vi främst vandrat i Tramuntana och runt Alcudia finns gott om vandringsmöjligheter även på andra delar av Mallorca. Här hittar du information om alla vandringar vi gjort på andra håll på Mallorca.
- Vandra längs havet till Cala Mondragó.
- Vandring längs havet från Can Picafort till Son Real.
- Till klostret Cura på toppen av Puig de Randa
- Vandra från Inca till toppen av Santa Magdalena
- Fonts Ufanes
- Rosmarindalen utanför Port de Pollenca
- Puig de Maria vid Pollenca
- Havsnära vandring från Peguera till Cap Andritxol
- Från Peguera till Santa Ponsa längs havet
- Från Santa Ponsa till Calvià.
- Från Santa Ponsa till Es Capdellà på landsbygden.
- Från Sant Elm till Santa Ponsa längs havet
- Lantlig kort vandring till Raixa i mandelblomstid
- Längs havet från Cap de ses Salines till sjön s’Estony de Ses Gambes
- Längs havet från Palma till s’Arenal.
- Vandra längs havet till Cala Marmols på sydkusten.
- Vandra längs havet från Cap de ses Salines till Cala Marmols.
Ett inlägg med 8 tips på vandringar längs havet hittar du här.
Och här finns 7 tips på lantliga vandringar.
Andra naturupplevelser på Mallorca
Utöver fantastiska vandringar rymmer Mallorca även naturupplevelser som inte kräver någon vandring att tala om, men ack så inspirerande!
– Våtmarken S’Albufera de Mallorca
– Besök vid ett gam-”hospice”
– Fågelparadiset Alcuida för de ofrälsta
– Grodsång i s’Albufera
– Alcudias bästa stränder och badvikar
Vill du läsa lite mer om en del av Mallorcas växter och djur som du kan möta på vandringarna? Här hittar du våra inlägg på temat:
– Tallprocessionsspinnare- Spaniens farligaste djur?
– Gamarna – Europas största rovfåglar
– Johannesbröd
– Smultronträd
– En pinje är inte alltid en pinje (utan kanske en aleppotall)
– Mallorcas gräsliga hemlighet – càrritx
– Sjögräset Posidonia oceanica
Lite bildinspiration
Text: Eyal
Bild: Kerstin
Det verkar verkligen vara perfekt för vintervandring! Otroligt bra och informativt inlägg! Redo att packa väskan och sätta på mig vandringsskorna! Och det farligaste djuret kan man nog handskas med, man får väl hoppas på att kunna undvika en allergisk reaktion!
Vad roligt om inlägget kan inspirera! Mallorca passar verkligen bra för vandring under vinterhalvåret. Och det är ju en bonus att det inte finns några direkt farliga djur.
Har aldrig tänkt på Mallorca som en destination för vandringsresa men detta inlägg fick mig plötsligt på andra tankar.
Kul att du blivit inspirerad. Vi tycker att Mallorca är alldeles utmärkt för vandring under vinterhalvåret. Mallorca är ju för många svenskar i första hand ett resmål för sol och bad och har så varit under lång tid. Men Mallorca har så mycket mer att erbjuda. Och det finns antagligen flera destinationer som har oväntade sidor.
Om man vill se mandelblom, när skall man åka och var är det bäst att bo?
Vintriga hälsningar
Marie-Anne och Bo
Hej Marie-Anne och Bo!
Det är verkligen härligt att uppleva mandelblomningen på Mallorca. Det var vi med om förra året vilket vi skrivit om på bloggen (https://upptacktsfard.se/2018/01/30/mandelblom/). Blomningstiden varierar förstås år från år beroende på vintern. Vi har i år redan sett enstaka blommor på några träd här i Alcudia och tror att första halvan av februari kan vara en bra tid för beundra prakten. Första helgen i februari är det också en mandelblomsfest i Son Servera. Vad gäller boende så spelar det nog ingen roll om man har tillgång till bil. Mandelträd finns på många håll på Mallorca – högre upp i Tramuntanas berg undantaget.
Soliga hälsningar från Mallorca
Tack för snabbt svar. Vi kommer att boka så vi kan vara med på festen. Det låter intressant.
Ha det så bra på ön.
Tack och trevlig resa! Vem vet, vi kanske ses där.
Hejsan
Vad är bästa skorna med tanke på terräng. M.m. !!
Annars ser jag fram i mot denna vandring…
Vi brukar i stort sett alltid gå i lågskaftade vandringsskor här på Mallorca. I bergen är det ofta stenigt och klippor och då är förstås skor med stadig sula bra. På enklare och vandringar med mindre höjdskillnader skulle det nog oftast räcka med joggingskor. Återkom gärna om du har ytterligare frågor.
Hej.
Tack för en mycket inspirerande hemsida med många tips. Vi ska åka till Mallorca för vandring v44. Prioritet är vandring i Tramuntana och eventuellt runt Alcudia. Har ni något tips på boende, ort och hotell?
Förstår att ni rekommenderar lite lättare vandringsskor och inte riktiga kängor. På många bilder och filmsnuttar ser stigarna väldigt steniga ut. Är det en förhållandevis liten del och därför blir valet en lättare sko?
Tack för dina uppskattande ord om vår blogg!
För egen del har vi haft Alcudia som bas. Det är förstås nära till vandringar i Alcudia, men en del bilkörning till vandringarna i Tramuntana, dock som mest en dryg timme till startpunkten för vandringar. Om man vill vandra mycket i Tramuntana kan kanske området runt Soller vara bra för boende. Men även här kommer man nog att behöva åka en del bil för att nå vissa vandringar i Tramuntana. Eftersom ön är liten kan man med hyrbil nå många vandringar från många orter på ön.
Då vi oftast bott i privata lägenheter har vi tyvärr inga tips på hotell.
Många av vandringsstigarna i Tramuntana och i bergen vid Alcudia är steniga och ojämna, och dessutom med betydande höjdskillnader. Däremot går en hel del av de vandringar vi gjort runt Alcudia – bergen undantagna – på planare mark och på mindre vägar. Underlaget är oftast torrt (även om regn förstås kan förekomma). Vi föredrar personligen lättare vandringsskor med grov sula och är vana vid det även vid vandring på stenigt underlag och i berg. Hur du väljer är naturligtvis upp till dig och vilka skor/kängor du är van vid. Lättare vandringar runt Alcudia kan antagligen med fördel göras i lättare skor.
Hoppas ni får en riktigt trevlig vandringsupplevelse på Mallorca! Berätta gärna hur det har gått.
Vi är ett gäng som hyrt ett hus i närheten av Soller v37 ( Allconasser)och efterlyser rundslingor i och i närheten av Tramuntanabergen då vi är osäkra på hur vi tar oss tillbaka till startplatsen.Vi har hyrt bilar.
Vad kul att ni ska vandra på Mallorca! De vandringar vi gjort i Tramuntana är beskrivna i de länkar som finns på vår guide-sida. De flesta vandringar har samma start- och slutpunkt eftersom vi oftast kommit med bil. Ibland dock samma väg fram och tillbaka. Förhoppningsvis kan ni hitta någon passande vandring bland dem. Ett tips på en kortare vandring än de vi beskrivit är att gå runt Cuber-dammen uppe i bergen. Lycka till!