Vandra i österrikiska Bad Gastein – vår guide

Palfner See

Gott om härliga vandringar i Bad Gastein.

Många svenskar hittar till Bad Gastein i Österrike. Nu har även vi provat. Och vill redan tillbaka och vandra! För i Gasteinerdalen kan man vandra oavsett väder och vind. Spektakulära vandringar på hög höjd vid fint väder eller förtrollande dalvandringar när molnen hänger tungt.

Alla kan hitta en passande vandring i Bad Gastein i Österrike. Allt från enkla vandringar utan höjdskillnader nere i Gasteinderalen till vandringar i högalpin miljö upp på toppar på över 3 000 meter. Längd och svårighetsgrad går att variera allt efter väder och dagsform. I Bad Gastein liksom i resten av Gasteinerdalen finns gott om markerade vandringsleder, närmare bestämt 60 mil. Av dessa finns runt nio mil i nationalparken Hohe Tauern.

Välmarkerade vandringsleder. Vi behövde aldrig köpa någon karta.

Liftar gör det möjligt för alla att komma upp på bergen och vandra med panoramautsikt. Liftarna underlättar förstås också längre vandringar på högre höjd. I Bad Gastein är två liftar i drift under sommarhalvåret – upp till Stubnerkogel och till Graukogel. Dessutom finns liftar i Bad Hofgastein och i Dorfgastein.

Hissnande vyer på höga höjder. Här från kammen vid Niedersachsenhaus.

Även vid dåligt väder finns det gott om vandringsalternativ i Bad Gastein. Gasteinerdalen i riktning mot Bad Hofgastein bjuder på flera paraplyvänliga och rätt vindskyddade vandringar. Minst lika trevligt är att gå längs Elisabeth-promenaden mot Böckstein och kanske hela vägen till förtrollande Sportgastein och Nassfeld.

Vattenfall och alprosor

Blommor och vattenfall. Ingen bristvara vid vandringar runt Bad Gastein.


Läs om våra vandringar i Bad Gastein

Under våra vandringsveckor i Bad Gastein sommaren 2018 hann vi med en hel del vandringar. Förhopningsvis kan våra inlägg från vandringarna såväl inspirera som underlätta.

 1. Niedesachsenhaus
 2. Graukogel
 3. Palfnersee
 4. Hagener Hutte
 5. Zittrauer Tisch
 6. Angertal
 7. Gasteinertal till Bad Hofgastein
 8. Bad Gastein till Nassfeld
 9. Fulseck (Dorfgastein) till Schuflicker
Skylt om Hohe Tauerns kärnområde och kor

Korna ger extra krydda åt vandringarna. De flesta är bara nyfikna. Muuh.


Bad Gastein är mer anrikt än gulligt

Ingen besökare kan missa det imponerande vattenfallet mitt i Bad Gastein. Detta är ett av Österrikes mest kända, med en total fallhöjd på över 300 meter i tre steg. Ändå är Bad Gastein knappast en pastoral liten alpby. Centrumet domineras av stadslika och anrika byggnader. Allt började på 1200-talet då ortens radonhaltiga vatten tillmättes hälsofrämjande effekt. Självaste den tysk-romerske kejsaren Fredrik II vallfärdade dit. Och när de första pampiga kurhotellen byggdes i början av 1800-talet blev publiksuccén enorm.

Bad Gastein

Bad Gastein är mer stad än by. Mer anrikt än gulligt.

Men radonet blev också Bad Gasteins fall. När ryktet om radonets farlighet spreds som en löpeld på 1900-talet lämnades Bad Gastein öde. De pampiga byggnaderna förföll och ett flertal står än i dag skamfilade.

 

Räddningen

Första tv-sända alpina vinter-VM 1956 med charmige österrikaren Toni Sailer på högsta pallplatsen blev vändpunkten. Bad Gastein blev världsberömt för skidåkning. Nya hotell byggdes, gamla rustades upp – som magnifika Hotel Salzburger Hof.

Hotell Salzburgerhof i Bad Gastein

Ett av de fint renoverade klassiska hotellen.

 

Tiotusenkronorsfrågan

Bad Gasteins utveckling lamslås av ortens stora höjdskillnader. De byggnadsminnesmärkta och till stor del ännu skamfilade sekelskiftesbyggnaderna ligger långt ner från skidliftarna. Vid upprustning till hotell – hur ska då turisterna ta sig de många höjdmetrarna till liften? Dessa delar av orten är oerhört trånga så en transport med bussar eller bilar är knappast lösningen. Där har vi tiotusenkronorsfrågan…


Fakta om Bad Gastein

Läge: Bad Gastein ligger runt 1 000 meter över havet i Gasteindalen i förbundslandet Salzburgerland i Österrike.

Ta sig hit: Närmaste större flygplats finns i Salzburg, en dryg timmes bilfärd bort. Det går också att ta sig med tåg till Bad Gastein. Det finns charterresor från Sverige till Bad Gastein under vandringssäsongen.

Boende: Finns ett stort utbud av såväl lägenheter som hotell både i Bad Gastein och i övriga byar i Gasteinerdalen. Vi bodde i lägenhet bokad via en av hotellbokningssajterna i två veckor och på Hotel Salzburger Hof i tre nätter. Boende går att hitta genom turistbyråns hemsida liksom genom hotellbokningssajter, airbnb eller direkt på boendena.

Service: All grundläggande service finns på orten eller i närliggande Bad Hofgastein.

Restauranger och kaféer: Det finns ett stort utbud av sommaröppna restauranger och kaféer såväl i orten som utanför längs vandringsvägarna.

Apfelstrudel på Café Schuh smakar gott efter en lång vandring.

 

Sommaraktiviteter

Lift på sommaren: Från Bad Gastein kan du på sommaren ta liften upp till Stubnerkogel eller sittliften upp till Graukogel. Under sommaren 2018 var liften upp från Bad Hofgastein stängd, men liftarna i närbelägna Angertal höll öppet. I Dorfgastein kan du ta liften upp till Fulseck.

Bad: Det finns ett termalbad i Bad Gastein, Felsentherme. Vi tyckte dock bättre om Alpentherme i Bad Hofgastein. Inträdet till båda baden är relativt högt, 24 euro för Felsentherme (3 timmar) och 28,50 euro för Alpentherme (4 timmar). Det finns vissa rabatter om man har gästkort. Och har man SalzburgerLand Card så är det fritt inträde en gång till varje bad. Det finns också en sjö med bad i Gasteinerdalen mellan Bad Gastein och Bad Hofgastein. Inträde 5,50 euro för vuxna och har du SalzburgerLand Card är inträdet fritt (så ofta du vill). Sen finns det förstås sjöar uppe i bergen, men där är det garanterat iskallt vatten och kanske inte alltid så badvänligt.

Andra aktiviteter: Vandring är den dominerande aktiviteten under sommaren. Men du kan också ägna dig åt sådant som klättring, skärmflygning, golf eller varför inte cykla. Information om aktiviteter hittar du bland annat på turistbyråns hemsida.

Utflykter: Från Bad Gastein är det möjligt att göra en lång rad utflykter. Salzburg är kanske ett givet utflyktsmål för många och det går att ta sig dit med tåg. För den som är mer intresserad av naturupplevelser och dessutom har tillgång till bil så ligger Bad Gastein bra till för många utflykter till naturupplevelser. Några av våra favoriter i närheten av Bad Gastein är:

– Grossglockner alpinväg (Höhenstrasse). Med bil eller buss.
Weißsee Gletcherwelt. Vandring eller glaciärvandring
Kolm Saigrun i Raurisdalen. Vandring till kanten av en glaciär
Spaning efter gamar i Krumldalen i Raurisdalen.
 Sigmund Thun klamm. Ravin.

På glaciären nedanför Stubner Sonnblick

Oförglömlig glaciärvandring under en utflykt till Weißsee Gletcherwelt. Varmt rekommenderat!

Grossglockner alpväg

Grossglockner alpväg är en av de finaste bilutflykterna vi har varit med om.


Text: Eyal och Kerstin
Bild: Kerstin


 

1 svar

 1. Sofie skriver:

  Vilken bra blogg! Så glad jag hittade hit. Många bra tips inför vår första vandringsresa till Österrike! Ska bli spännande 🙂 Tack för bra blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.