Vandring från Angertal till en förstklassig utsiktsplats

Paus vid Stanzscharte

En vindskyddad vilopaus alldeles nära utsiktsplatsen vid Stanzscharte.

Den här vandringen på lättgånget underlag bjuder på en makalös utsikt över flera vackra alptoppar från bergspasset Stanzscharte. Men klart väder är en förutsättning för att kunna maximera utsikten. Vi toppade upplevelsen med en liten tupplur på hög höjd.

Vi startar vandringen vid liftarna i Angertal och följer först en grusväg förbi kabinbanan till Wolfstall på 1 200 meters höjd. Följer skyltarna mot Gadaunerer Hochalmen/Stanzscharte. En brant skogsstig med porlande ljud i öronen. Böjer oss under en gran som ligger tvärs över stigen. En liten träbro över det skummande vattendraget. Fortsätter längs en stig upp genom granskogen – med rogivande fågelkvitter i öronen.

Gadaunerer Hochalm

Gadaunerer Hochalm. Äntligen utsikt efter vandringen genom granskog.

Äntligen tar granskogen slut och vi når en blommande äng med kor och utsikt över berg och längre ner i dalen! En grusväg upp och snart fastnar blicken på gulliga små hus i trä. Efter ett par timmar från start är vi framme vid Gadaunerer Hochalm på 1 830 meter och Feldinghütte. Hit eller till någon av de andra almarna vallfärdar många. Ofta stannar de här  och därmed går miste om den hisnande utsikten från bergspasset, som kräver en väl värd insats på en timme till.

Feldinghütte

Feldinghütte. Här kan man stanna till för förfriskningar eller något att äta.

 

Till bergspasset

Givetvis tar vi vara på det klara vädret denna sena julidag och går vidare uppåt. Riktningen är mot Stanzscharte-Rauris. Vi passerar ett vattenfall och hör koskällorna klinga. Svartvita och brunvita kor betar i den frodiga sluttningen nedanför. Vänster och än mer uppåt vid nästa vägkorsning. Förbi en porlande bäck. Ser vi några murmeldjur? Nej, med luften genljuder av deras gälla varningsljud.

Stanzscharte

Framme vid Stanzscharte och utsikten över Hohe Tauerns snöklädda toppar. Ärligt talat – det är finare i verkligheten.

 

Tupplur på hög höjd

Framme! Svårare än att knalla på i en timme med härlig utsikt över en frodig tal och omgivande berg var det inte. Nu stundar belöningen uppe vid bergspasset Stanzscharte på 2 100 meters höjd. Det blir en snabb titt på överväldigande alptoppar och ner i Raurisdalen, och det gör ont att behöva slita sig från denna utsikt. Men det blåser på toppen. Vi hittar ett vindstilla ställe några steg längre ner från passet och sätter oss tillrätta bland alprosor och gräs. Där intar vi en lång lunch med skinka, ägg, avokado, små tomater och självklart kaffe med bakverk. Vi dåsar en bra stund omgivna av höga toppar. Här nära himlen känns den grå vardagen fjärran. Ett minne för livet.

Paus vid Stanzscharte

Eyal förbereder sig för en tupplur alldeles nära utsiktsplatsen.

 

Väckning: wow!

Titta! Kerstin gestikulerar mot skyn. Jag tittar ännu sömndrucken: en gam! Genast är jag klarvaken och uppe på fötterna igen och rusar till utkiksplatsen vid bergspasset, genast med kikaren i högsta hög. En gåsgam! Gamen med dess vingspann på upp mot 290 centimeter är borta, men vi är kvar mållösa; vi står inför ett spektakulärt panorama med flera av Österrikes högsta alptoppar – som Schareck, Hohe Sonnblick, Hocharn, Ritterkopf och Dachstein. Med lite flyt har vi även sett Großglockner.

 

Tillbaka till dalen

Vi vänder neråt och går till en början samma väg genom den frodiga dalen. Vid Feldinghütte viker vi av till vänster för att variera utsikten. Vi är på Gadaunerer Hochalm på 1 810 och följer en skylt mot Lackenbauser Bad Hofgastein på en lättrampad grusväg. Då och då går vi förbi ett litet vattendrag. Passerar flera små gulliga bondgårdar, varav några med servering. Landskapet böljar och det doftar hö över hela dalen mitt i alperna denna vackra sommardag. Det är så sent på dagen att solens gass förbyts mot en sen eftermiddagsbris. Så skönt!

Höskörd i Alperna

Vägen ner från Gadaunerer Hochalm bjuder på lantliga vyer och flera små gårdar.

I en vägkorsning fortsätter vi på grusvägen – även om det är möjligt att ta den lilla stigen ner och sen upp genom granskogen. Vi föredrar att gå lite längre på en lättgången väg med öppna vyer över den omgivande dalen. Vi kortar ner vid skylten mot restaurangen Angerblick, där stigen är tämligen brant för en kvart. Från restaurangen en grusväg och ännu en kvart senare är vi framme vid startpunkten.

På väg ner mot Angertal

Familjevänlig vandring ner mot Angertal.


Vandringsfakta

Längd: 15,4 km
Höjdskillnad:
+/- 979 meter
Tid:
Cirka 5,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikilock. Observera att tidsangivelsen där inte stämmer.
Vandringen startar vid parkeringsplatsen vid Angertals liftar. Följ skyltar mot Gadaunerer Hochalmen/Stanzscharte.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.