Vandra i Bad Gastein: Från Nassfeld till Hagener Hütte

Nassfeld

Österrikiskt mys i hagen på väg mot Hagener Hütte.

 

Efter att ha parkerat i Sportgastein på 1 600 höjdmeter går vi på en grusväg i Nassfeld-dalen. Vi vandrar förbi frodiga ängar och en slingrande flod omgivna av höga berg och små gårdar, med betande getter och kor i närheten. Dessa gårdar har egen produktion av mjölkprodukter och charkuterier. Inte sällan har de gårdsförsäljning och egna pittoreska serveringar i det gröna.

Hagener Hütte

Ett ordentligt dagsverke ligger framför oss. Runt 900 höjdmeter upp till Hagener Hütte.

 

Nassfelds hemlighet

Nassfelds dragningskraft ligger onekligen i det trolska landskapet med frodigt grönt gräs på stora, fridfulla ängar med betande tamdjur. Hemligheten bakom detta frodiga gräs ligger så att säga i namnet. Nassfeld betyder blött fält och här finns det verkligen gott om vatten: smältvatten rinner ständigt ner i dalen från de omgivande höga bergen. Vattnet syns i vattenfall, forsar, flod och porlande små vattendrag.

På väg till Hagener Hütte andas vi frisk alpluft blandad med timjan. Ljung har börjat blomma, även den är lila. De brunvita kornas stillsamma betande på ängarna fullbordar bilden av fridfullhet.

Ljung

Ljungen sätter färg på denna gråa dag.

Filminspelning

Vi råkar passera en inspelning av en film. Drönarkameran till vänster filmar det vandrade paret till höger.

 

Kulturmärkt stig

Efter vandring på plan mark inleds en uppförsbacke; någonstans måste ju dagens 900 höjdmeter tas. Men stigen upp är en åsnevänlig, och kulturmärkt, serpentinväg, som användes som handelsväg redan på romarnas tid.

Utsikt över Nassfeld

Välmarkerad serpentinväg.

Dramatiska moln rör sig snabbt över oss och de visar sig vara fullastade med regn. Raskt tar vi på oss regnkläder och fortsätter i duggregnet. Vi är nu inne i Hohe Tauerns kärnområde.

Skylt om nationalparkens kärnområde

In i nationalparken Hohe Tauerns kärnområde.

Regnet har förbytts mot solsken, för en stund. Vi är framme vid en ranglig och sned liten skyddshydda som inte tycks duga till annat än bära på en skylt: En timme till Hagener Hütte.

Skyddsstuga

En ranglig och sned liten skyddshydda. Man kan undra vad den är bra för.

 

Snart på toppen

Ju längre upp desto kargare det är. Förbi en hästhage med mörkbruna, stiliga hästar. Vi är nalkas svindlande höjder så förekomsten av rovfåglar borde inte överraska oss. Och ändå: Wow, en örn! Ja, det bör vara en örn med denna långsmala stjärt, svävande upp runt molnen. På marken syns olika sorters gula alpfibblor – med och utan ludna blad. Där får vi syn på ett säkert tecken efter murmeldjur: lagom stora hål i marken. En liten alpsjö till hälften med ännu osmält snö. Bredvid stigen limefärgade, lavklädda klippor. Nedanför våra fötter en liten alpsjö, ovanför våra huvud – äntligen – Hagener Hütte!

Hagener Hütte

Målet rycker närmare.

 

Blåser halv storm

Hagener Hütte är byggt 1912 och ligger på respektingivande höjden av 2 450 meter över havet. Men glädjen över att komma fram är grumlad av kraftiga vindbyar. Tanken att göra en extra vandring längs kammen slår vi direkt ur hågen, det vore direkt farligt. Vi tar en snabb titt på det dramatiska landskapet med stora moln och en del imponerande berg som skymtas genom gluggar i molnen och vänder omgående, och med smärtande hjärta, neråt. Till denna spektakulära omgivning vill vi återvända för att vandra mer!

Hagener Hütte

Det blåser som sjutton på toppen. Kolla flaggorna!

Efter en halvtimme får vi syn på den rangliga skyddshyddan och tackar vår lyckliga stjärna att den finns. Vi slår oss ner på den sneda bänken och tar fram våra smörgåsar och kaffetermos. Måltiden medan vinden ylar och vi sitter inne i Esel (åsna) Kar Hütte känns exklusiv. Tacksam om någon kan förklara oss varför.

Paus i Schutzhütte

Den rangliga, sneda skyddshyddan blir ett perfekt ställe för en paus undan stormvindar och regn.

 

Örnattack?

Vi har lärt oss vad som är kungsörnens favoritkäk (rätt svar: små söta murmeldjur). När vi hör murmeldjurs varningsläte i närheten drar vi öronen åt oss och höjer blicken mot skyn. Där ser vi en kungsörn som precis återvänt från låga höjder, till synes tomhänt (eller vi bör kanske säga “tomnäbbad”).

Blomma

Naturens lilla konstverk mitt i regnet.

Nu är vi nästan nere i dalen. Här är det vindstilla och soligt. Ovädret på topp känns fjärran likt en konstig dröm. Men en blick upp mot Hagener Hütte talar sitt tydliga språk med täta moln.

Nere i dalen varierar vi oss och tar till höger precis före forsen. Stigen vindlar och vi går över en träbro förbi en fors. Tar vänster mot Naturschauweg på en lättgången grusväg. Sedan till höger före nästa bro. Snart är vi tillbaka vid startpunkten. Men vi måste tillbaka. Både Nassfeld-dalen och Hagener Hütte ger mersmak.

Efter regn kommer blommor.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid Sportgastein.
Längd: 14,4 kilometer
Höjdskillnader: +/- 1 068 meter
Tid: cirka 4,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Info: Vandringsleden mot Hagener Hütte  är väl markerad från Sportgastein.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.