Vår guide till vandring på Skåneleden Öresund

Skåneleden Öresund rymmer fantastiska och omväxlande naturupplevelser. Här mellan Rydebäck och Landskrona.

 

Vi är förtjusta i Skåneledens delled 5 – Skåneleden Öresund. Inte bara för att vi blir upprymda av hav, vågskvalp och frisk luft. Utan också för att dessa 20 mil av huvudsakligen kustnära vandring rymmer fantastiska och omväxlande naturupplevelser. Berg, böljande kullar, sanddyner, lövskog, dramatiska klippor, beteshagar, strandängar, oändliga sandstränder. Bara att välja och vraka efter behag bland godbitarna från detta överdådiga smörgåsbord.

 

Variationsrika Skåneleden Öresund

Skåneleden omfattar sex delleder på sammanlagt 130 mil. En av dessa har blivit en riktig favorit för oss: delled 5 – Skåneleden Öresund, som består av 20 etapper på sammanlagt 214 kilometer.

Vi har gått nästan hela Skåneleden Öresund, vilket i praktiken innebär att vi har vandrat hela vägen från Utvälinge vid Skäldervikens strand till Malmö. Och eftersom vi har dagsvandrat (det vill säga inte långvandrat och övernattat på vägen) har vi egentligen gått mycket längre än delledens 20 mil – vi har ju i många fall gått sträckorna fram och tillbaka.

Vi har gått delleden under sommaren och början på hösten 2020. Inte i kronologisk ordning utan i den ordning vi har haft lust till – med hänsyn till väder och vind. Det blev 15 dagsvandringar. För det mesta följde vi Skåneledens egen etapp-indelning, men ibland gjorde vi en alldeles egen indelning.

Då vi inte långvandrat kan vi inte uttala oss om hur det är med möjligheter till övernattning och proviantering längs leden. Samtidigt har vi noterat en hel del skyltar om just detta längs leden, passerat vindskydd och kan konstatera att man passerar många orter längs vägen. Så delleden går säkert utmärkt att långvandra.

Dramatiskt möte mellan Kullabergs klippor och havet.

Bokskog vid Järavallen.

Odlingslandskap med hisnande vyer över Öresund mellan Landskrona och Helsingborg.

Ändlösa sandstränder på Falsterbo.

 

Så tycker vi om Skåneleden Öresund

  • Överlag välmarkerat.
  • En stor del går kustnära, ofta med utsikt över Skälderviken, Öresund eller Östersjön (i Falsterbo).
  • Mycket natur och kulturlandskap, med odlingar, gravar, kyrkor och gamla gårdar.
  • Slående omväxlande. Vissa delar är flacka och går längs strandängar, andra delar är rejält kuperade som vid Kullaberg eller böljande nära Glumslöv. Genom mysiga små orter vid havet som Mölle, Arild och Ålabodarna och städer som Helsingborg. Skog på Kullaberg, sandstrand vid Falsterbo och gott om badmöjligheter. Blommande ängar. Rapsfält. Blommande vallmo. Klippor och sandstränder. Gamla gravar och korsvirkeshus. Djurlivet är ett kapitel för sig. I hagarna passerar du betande kor och får och i det vilda kan du uppleva fåglar, sälar och, med en gnutta tur, tumlare vid bland annat Kullaberg.
  • På många ställen går det att ta sig med kollektivtrafik till Skåneleden Öresund. Därigenom är enklare att ta sig tillbaka till startpunkten utan att behöva gå samma sträcka fram och tillbaka. En fördel när bra rundvandringsmöjligheter saknas eller om orken tryter.

Betade strandängar och mängder av flyttfåglar vid Skälderviken.

En sälunge på oväntat besök nära Barsebäckstrand camping.

Kulturlandskap med väderkvarn och betesmark nära Mölle.

 

Lite negativt

Vissa sträckor delar man väg med cyklister. Ibland går man på asfalt (längsta biten antagligen mellan Löddeköpinge och Bjärred). Det midjehöga gräset nära Löddeköpinge var ingen höjdare. Förvisso en kort sträcka, men inte så kul med uppenbar risk att få på sig fästningar så vi avstod.

Ibland går inte Skåneleden den finaste vägen, då kan det löna sig att ta en annan väg en liten bit. Ett exempel är att Skåneleden passerar runt Kullabergs högsta topp Håkullen, följ den blåmarkerade stigen en bit så får du njuta av utsikten från toppen också. Ett annat exempel är att man vid stranden i Falsterbo kan välja att följa stranden längre i stället för att vika av inåt land och förbi campingen som ledmarkeringen visar.

Skåneleden på asfalt mellan Löddeköpinge och Bjärred. Det tycker vi inte om.

 

Våra favoriter

Svårt att utse favoriter, eftersom många av delsträckorna är fantastiska. Men vi gör ett försök, här tre sträckor som vi är väldigt förtjusta i:

Jonstorp – Arild. Längs Skäldervikens strand. (inlägg kommer)
Arild – Mölle. Upplev fantastiska Kullaberg.
– Rydebäck – Landskrona. Kuperat längs Öresund. (inlägg kommer)

Berätta gärna om dina favoriter. Mycket nöje och upptäckter på Skåneleden önskar dig Kerstin & Eyal


Läs mer om våra vandringar på Skåneleden Öresund:

Utvälinge – Jonstorp
Jonstorp – Arild
Arild – Mölle (här gjorde vi en rundvandring)
– Mölle – Höganäs (inlägg kommer)
– Höganäs – Viken (inlägg kommer)
– Viken – Sofiero (inlägg kommer)
– Ramlösa – Rydebäck (inlägg kommer)
– Rydebäck – Landskrona (inlägg kommer)
– Järavallen – Barsebäckshamn (inlägg kommer)
– Barsebäckshamn – Löddeköpinge (nästan, vi avstod sista dryga kilometern på grund av högt gräs) (inlägg kommer)
– Löddeköpinge – Bjärred (inlägg kommer)
– Bjärred – Lomma (inlägg kommer)
– Lomma – Spillepeng (Malmö) (inlägg kommer)
– Spillepeng – Bulltofta (inlägg kommer)
Falsterbonäset runt

Och här hittar du alla våra vandringar i Skåne.


Mer information

Skåneledens hemsida.

Information om kollektivtrafiken hittar du på Skånetrafikens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


Mölle med Kullaberg i bakgrunden.

Örenäs gånggrift vid Ålabodarna. Kulturminne med utsikt över Öresund.

Vackra hus längs Skåneleden i Barsebäckshamn.

Skåneleden går förbi flera charmiga små hamnar. Här i Svanshall.

Många badbryggor och badmöjligheter längs leden, som här i Bjärred.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.