Vandra från Jonstorp till Arild

På klipphällarna och strandängarna mellan Jonstorp och Arild känns den stora världen långt borta.

 

Häng med på en vandring på Skåneleden längs en av Skånes finaste kuststräckor. Med vågornas sus i öronen och havet i blicken känns den stora världen långt borta på strandängarna mellan Jonstorp och Arild. Unna dig denna balsam för själen!

 

Jonstorp

En vimpel slår hårt vid Jonstorps hamn och ejdrar och skarvar håller till på stenar och ackompanjerar oss utmed växterna längs kusten. Inåt land står villorna på rad med stora fönster ut mot havet. En tapper själ doppar sig i havet för att sedan återvända till cykeln över sand- och stenstranden.

Praktfullt blommande lavendel längs stigen.

 

Rekekroken och Svanshall

Även Rekekroken är ett villasamhälle som verkar reko – havsnära, små badplatser, livskvalitet. Björnbären håller på att mogna och havet är blott en vindpust bort då vi nalkas Svanshall, på vars stränder spår efter fossil kan anas på hällarna. Men detta berättar jag till dig i förtroende så att ingen buse får för sig att hacka loss dem.

I Svanshall passerar vi stiliga gamla hus med stråtak och trädgårdar med äppelträd. I hamnen välkomnas vi – tack och lov utan buller och bång – av en gammal mina som hos somliga nog väcker gamla minnen till liv. Utsikten över kusten är trevlig och på stenkusten några meter nedanför befolkar ett försvarligt antal trutar stenarna. Intill vägen finns en restaurang med havsutsikt – det senare har vi också.

Vi fortsätter längs havet. Havets flämtande är som balsam för själen – ursäkta detta slitstarka uttryck. Vågorna äter sig in i strandängarna och den stenklädda stranden och drar sig sedan tillbaka igen. För ett ögonblick uppstår vitt skum.

Gott om badmöjligheter längs vägen.

Minan vid Svanshalls hamn är ett minne från en svunnen tid.

Fiskebåtar i hamnen vid Svanshall.

 

Lycklig i Svanshalls stenbrott

En badbrygga är en välsignelse för svettiga fötter. Valet är ditt. Vi viker av inåt land med havet och måsarna i öronen trots alla buskar. Precis innanför havet hittar vi en skönhet fylld av vatten – Svanshalls stenbrott. Här kan man stanna till och fika eller bara känna sig lycklig över nuet. Kerstin blir inte mindre lycklig av blåbär och björnbär som är plockbara på armlängds avstånd från havsnära stigen.

Vågorna tilltar. Men på strandängarna intill kusten med hällar och stenar råder fridfullhet symboliserad av får och små lamm. Vi rör oss i hag- och skogsmarker med havet brusande på nära håll. Sommargrönskan är närmast berusande med enar, blommande ljung och kaprifol och öppningen mot havet och Bjärehalvön. I detta ögonblick känns naturen intensivt, fastän civilisationen finns i närheten i form av småhus med spektakulära vyer.

Svanshalls pittoreska stenbrott.

Blåbär längs stigen.

Oförvägna får längs vägen.

 

Skäret

Denna lilla sommaridyll bemängd med sommarhus är gulligheten själv. Vi hoppar över ett kafébesök och traskar vidare i Nabbens naturreservat med Kulla enefälader (=betesängar med enar) och saltstänk i luften. Ögat matas med nytt godis hela tiden. Skärets badpir. Enefälader med täta björnbärsbuskar. Några gamla körsbärsträd. Gröna ekollon som växer till sig. Rött lysande rönnbär. Havet, havet, outgrundliga havet.

Blommande ljung livar upp en mulen dag.

På väg genom gulliga Skäret.

Stenriket vid Skälderviken.

 

Arild

Havet tar ett rejäl famntag om Arild. Vi närmar oss denna väl slipade pärla. Skarvar och måsar tar igen sig på klippor och solbadar. Havet är livligt och kusten vidöppen och lugnare med betande får mellan rönnarna på strandängarna. Likt sjöfåglarna tar vi igen oss. Vi hittar en bänk på en kulle med en strålande utsikt över Arild, dess småstensstrand och Kullaberg. På långt håll skymtar Hallands Väderö.

Framme vid Arilds hamn är det måsfest vid glasskiosken. Men våra kroppar är väl trötta för en fest. Våra själar mår dock alldeles festligt.

Öppna vyer över Skälderviken på väg till Arild.

En vik strax innan Arild.

Framme i anrika Arild.


Vandringsfakta

Start: Hamnen i Jonstorp.
Slutpunkt: Hamnen i Arild

Längd: Runt 10 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 50 meter
Tid: Runt 2,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.

Ett av tecknen på att Arild en gång varit en fiskeby.

Skarven stortrivs på klipporna i kanten av byn.

En stuga vid havet mellan Svanshall och Skäret.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.