Vandra på Söderåsen i Skåne – vår guide

Oavsett årstid bjuder Söderåsen på en fantastisk natur.

 

Med Skäralid som lockbete attraherar Söderåsens nationalpark besökare från när och fjärran och blir populärare för varje sommar. Men Söderåsen är mycket mer än nationalparken. Om du trånar efter mer exklusiva naturupplevelser kan du utforska oslipade diamanter som Klöva hallar och Traneröds mosse. I denna guide hittar du ställen som charmar året om och rymmer stora naturupplevelser och goda vandringsmöjligheter. 

 

Söderåsens hemlighet

“Hemligheten” är de storslagna rasbranterna, öga mot öga med de livsfarliga och svindlande stupen kan man inte låta bli att hålla andan och smälta. Naturens dramatik imponerar, helt enkelt.

För konnässörerna som törstar efter mer finns det gott om extra av allt. Rester efter vulkaner som sprutade lava och aska på flygödlornas och dinosauriernas tid för 100 miljoner år sedan. Spännande raviner bräddfyllda av små överraskningar med ån porlande bredvid. Vidsträckt bokskog med uråldriga träd och trädruiner med egendomliga svampar. Bland djurens mångfald kan vi nämna rovfåglar och hjortar, däribland vit dovhjort.

Resten får du upptäcka själv i lugn och ro.

Dramatiska rasbranter imponerar, både vid Skäralid och Klöva hallar.

Skogarna på Söderåsen är fulla av överraskningar, så håll gärna utkik efter vita dovhjortar.

Bland Söderåsens omväxlande natur finns även mossar, här Traneröds mosse.

 

Årstider charmar

En stor del av Söderåsens charm utgörs av årstidernas växlingar, varje årstid har sin tjusning. På sommaren är det grönt och behagligt varmt, både för picnic och bad – exempelvis i Odensjön nära Röstånga. Höstens mångfacetterade färger bildar en magisk skrud. Vintern är kanske den mest exklusiva årstiden på Söderåsen, besökarna är få. Vid plusgrader och barmark är naturen höljd i ett mystiskt grådisigt skimmer. Och även med snö, vilket vi ännu inte upplevt, lär det vara spännande – tänk på alla djurspår i snön!

Våren och lövsprickningen är nära nog obeskrivlig – vårsolen sipprar genom bokars gröna blad och mattor av vitsippor.

Söderåsen är fin året om.

Höstmagi vid Skäralid i nationalparken.

Även november har sin charm när diset sveper över avlövade träd.

Lövsprickning i bokskogen på våren signalerar nytt liv.

Vitsippsmattor ger vårkänslor.

 

Söderåsens baksida

Söderåsens enorma popularitet har en avigsida. Den stavas trängsel, parkeringskaos, oljud, nedskräpning. Skäralid i nationalparken är värst. Men det finns flera sätt att undgå dessa tråkigheter. Tidpunkten för besöket kan vara kritisk. Testa tidiga morgnar eller sena eftermiddagar. Säkrast är att undvika högsäsongen. Ännu bättre är kanske att utforska omgivningarna utanför den populära nationalparken. De är också spännande och är inte alls lika välbesöka som nationalparken.

Vissa tider och ställen kan bli väl populära, som här vid Hjortsprånget nära Skäralid.

 

Söderåsen utanför nationalparken

Det finns så mycket att upptäcka och uppleva utanför nationalparken. Både på och i närheten av Söderåsen har du stora naturupplevelser och goda vandringsmöjligheter.

Klöva hallar
Även i Klöva hallars naturreservat hittar du Skäralids oemotståndliga kombination av rasbranter och svindlande stup. Den stora skillnaden är vildmarkskänslan så vänta dig varken räcken eller varningsskyltar uppe på berget. Klöva hallars ravin är mer otillgänglig och stigarna nere i ravinen betydligt sämre än Skäralids, men besökarna är avgjort färre.

Traneröds mosse
Liten högmosse mitt uppe på Söderåsen. I detta naturreservat ska finnas både tranor och lappuggla. Skogen runt om har “trolska” inslag med mycket mossa.

Klåveröds strövområde 
Detta strövområde på Söderåsen har gott om markerade vandringsslingor. Skåneleden passerar här och den kan du ta till Skäralid och nationalparken. Här är det inte bara bokskog utan variation på trädsorterna.

Hallabäckens dalgång
I naturreservatet Hallabäckens dalgång kan du vandra i bokskogen längs Hallabäcken. Rasbranter och klippor liksom de branta resterna efter ett par stenbrott.

Skånes högsta punkt 
Den finns på Söderåsen och heter Magleröd. Utsikten lär dock inte vara vidunderlig efter som det är skog.

Fler naturreservat 
Och ännu fler naturreservat finns att utforska:  Hjorthagen nära Vrams Gunnarstorp och Åvarps fälad.


Våra vandringar på Söderåsen

Här kommer tips på några vandringar på Söderåsen som vi själva gjort. I länkarna beskrivs vandringarna i ord och bild och med en del detaljinformation inklusive länkar till kartor över vandringarna. Förhoppningsvis hittar du inspiration till dina egna vandringar.

I Söderåsens nationalpark

 • Vandra genom Skäralids höstmagi
  Denna tur är en av våra stora favoriter. När dagarna blir kortare, mörkare och kallare bjuder naturen upp till en härlig tillställning med höstens färgprakt. Vid Skäralid i Söderåsens nationalpark uppstår en ren och skär magi.

Överväldigande höstmagi på turen runt Skäralid.

 

Skogsbad i bokskogen på Hjortsprångsrundan.

 

Porlande bäckar på Nackarsprundan.

 

 • Vandring till Skäralids ravin och en vulkan
  Denna vandring går genom hemlighetsfulla Skäralids ravin nedanför väldiga rasbranter. Här kan du uppleva vild natur, porlande bäck och ett rikt fågelliv. Vi passar på och tar en 300 meters avstickare till drygt 100 miljoner år gamla vulkanrester. En tidsmaskin som heter duga!

Dejebäckens hemlighetsfulla ravin.

 

Utanför Söderåsens nationalpark

 • Vandra på hisnande höjder i Klöva hallar
  Naturen i Klöva hallar är variationsrik. Från hisnande rasbranter med höga klippor och vida vyer till porlande bäck och lummiga lövskogar. Vid Klöva hallar infinner sig en känsla av vildmark.

Tuffare miljö för vandring nere i ravinen vid Klöva hallar, men knappt några besökare.

 

 • På upptäcktsfärd vid Klöva hallar och Soffebacken
  Naturen i Klöva Hallar på Söderåsen är variationsrik med en känsla av vildmark. Likt mer kända Skäralid finns höga klippor med vida vyer, porlande bäck och lummiga lövskogar. Upptäcktsfärden kan inledas med ett besök på utsiktsplatsen på toppen av Soffebackens klippbranter, men bara under delar av året eftersom området är fågelskyddsområde under vår och sommar.

Kittlande härligt med branta backar utan räcke mellan Klöva hallar och Krika.

 

 • Vandra i Klåveröd och Traneröds mosse
  Uppe på Söderåsen ligger Klåveröd strövområde utan att göra så mycket väsen av sig. Här har du möjlighet att byta ut vardagens hets mot några timmars skön avkoppling i högmosse och skog.

Häng med på en skoglig rundvandring vid Klåveröd!

 

 • Rundtur vid Hallabäcken på Söderåsen.
  En rundtur vid Hallabäcken på Söderåsens sydsida bjuder på omväxlande natur som inkluderar både porlande bäck, bokskog och branta klippor. Och vid våra besök har vi i stort sett varit ensamma.

Både klippor, bokskog och en porlande bäck under vandringen vid Hallabäckens dalgång.

 

Maglaby kärr under vandringen mellan Åstorp och Maglaby.

 

Och alldeles i närheten av Söderåsen

 • På tur till vulkanberget Jällabjär
  Inte långt från nationalparkens entré i Röstånga ligger en av Sveriges mest välbevarade vulkaner, Jällabjär. Med lite flax hittar du sexkantiga basaltpelare, men även utan dessa uråldriga stenar är denna lilla rundvandring upplevelserik.
 • Vandra från vulkanen Jällabjär till mytomspunna Natthall
  Denna upptäcktsfärd har inte mindre än tre höjdpunkter: en välbevarad vulkan, en gammal eneskog och förtrollande vyer över Rönne ås meanderslingor.

På vulkanberget Jällabjär nära Röstånga.


Vandringfakta

Markeringar: I nationalparken finns gott om välmarkerade vandringsleder. Det finns flera olika färgmarkerade rundslingor som underlättar för den som vill slippa karta. Skåneleden med sina orange markeringar passerar genom nationalparken och går dessutom längs med hela Söderåsen. Även i Klåveröd strövområde finns flera markerade vandringsvägar. Såväl i som utanför nationalparken finns förstås gott om omarkerade stigar och småvägar att vandra på.

Underlag: Främst stigar och en del mindre vägar. Betydande höjdskillnader vid ravinerna nära Skäralid och Klöva hallar. Stigarna är ofta bra, men nere i ravinerna kan det vara blött och lerigt delar av året. Dessutom finns här sträckor med mycket sten. Vissa mindre (omarkerade) stigar kan innebära ojämnt underlag och en del ”stock och sten” som ska passeras. Runt Skärdammen vid Skäralid finns en tillgänglighetsanpassad rundslinga på en knapp kilometer.

Säkerhet: I nationalparken, och särskilt runt Skärlid finns gott om branter och stup där det gäller att ta det försiktigt. I nationalparken finns staket på vissa utsatta ställen. Även kring Klöva hallar och Soffebakcen finns gott om stup och här saknas staket.

Underlag: Överlag relativt bra underlag på de markerade lederna i nationalparken. Men det kan vara blött och lerigt nere i ravinbottnen, inte minst höst och vår, och därför ibland halt. Ravinbottnarna innehåller också en del stenigare partier.På vintern kan förstås is och snö göra vandringen vansklig på vissa håll, inte minst där det är brant. I ravinbotten vid Klöva hallar är stigarna mindre, blötare och stenigare än i nationalparken.

Utrustning: Behövs inget särskilt. Men ska du gå nere i ravinerna, inte minst under höst och vår, är det bra med ett par skor som tål en del fukt. Nere i ravinerna finns det också partier (om än ganska korta) som är relativt steniga, och en del föredrar då skor med lite grövre sula.

Att ha koll på: Soffebacken och delar av ravinen vid Klöva Hallar är fågelskyddsområde med beträdandeförbud mellan 1 mars och 31 juli. Dessa är markerade med skyltar i naturen. Tänk också på att nationalparken har regler som begränsar allemansrätten, detta gäller ofta också naturreservaten utanför nationalparken.

Vandringstid: För alla våra inlägg om enskilda vandringar finns en tidangivelse för hur lång tid vandringen tog oss, alltså själva gångtiden. Eftersom vandringstempo och pauser är högst individuellt och att tempot dessutom påverkas av vädret, ska du se de tider vi anger som en vägledning. Vår erfarenhet är att vi går lite snabbare än många andra om vandringen innehåller mycket höjdmeter uppför.


Ta sig hit: Det går att ta sig med kollektivtrafik till Söderåsens nationalpark. Finns busshållplats utanför nationalparkens entré vid Skäralid  liksom i närheten av entrén i Röstånga (Röstånga busstation). Tidtabeller och priser på Skånetrafikens hemsida.
Med bil tar det under timmen till Skäralid från exempelvis Malmö eller Helsingborg. Under högsäsong eller fina helgdagar under vår och höst kan parkeringen vid Skäralid bli full. Kan då vara enklare att hitta plats på parkeringen vid nationalparkens entré i Röstånga. Det finns förslag på att införa parkeringsavgift vid Söderåsens nationalpark under sommaren 2021.
Det går också att nå andra delar av Söderåsen med buss, men alla delar av åsen har inte lika bra förbindelser. Då kan bil vara tidsbesparande.

Mat: Vid Skäralid finns för tillfället (maj 2021) ingen restaurang. Däremot finns restauranger strax utanför entrén i Röstånga. Dessutom en del mindre ställen strax utanför nationalparken.

Boende: I nationalparken är det tillåtet att tälta på två ställen, på ett av ställena finns även vindskydd. En stuga utan bekvämligheter finns att hyra. Utanför nationalparken går det förstås att tälta i enlighet med allemansrätten, möjligtvis undantaget i naturreservaten.
I övrigt finns finns boenden strax utanför nationalparken, exempelvis i Röstånga och nära Skäralid. Det finns också boenden på flera håll på Söderåsen och de omgivande orterna.

Höstvandring på Söderåsen ger mersmak.


Läs mer

Alla våra vandringar i Skåne

Alla våra guider till vandringsresor

Söderåsens nationalpark


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.