Vandra i Klåveröd och Traneröds mosse på Söderåsen

I Klåveröd strövområde på Söderåsen kan du byta ut vardagens hets mot några timmars skön avkoppling i högmosse och skog.

På samma ås som omåttligt populära Söderåsens nationalpark ligger Klåveröd strövområde utan att göra så mycket väsen av sig. Här har du möjlighet att byta ut vardagens hets mot några timmars skön avkoppling i högmosse och skog.

Granskogen är så tät att vi nästan famlar i dunklet, med vita markeringar som vägledning. Så småningom glesnar det mellan träden och ljuset silar in genom trädkronorna. En absolut förutsättning för att svamp, och vi, ska trivas. Bland diverse svamp frodas stinksvamp, som drar till sig flugor.

Den täta granskogen ger total avkoppling.

Stinksvampen drar till sig diverse flygfän.

 

Traneröds mosse – rogivande

In i en enefälad där vi av alla träd imponeras av en rejäl och gammal bok. På andra sidan stenmuren tittar brunvita kor nyfiket på oss. Vi hejdar oss inte, utan går raka vägen in i Traneröds mosse naturreservat. Det är en högmosse och den ligger runt 200 över havet. På spängerna hör vi vindens sus i de spröda björkkronorna. En hackspettsunge flyger som en pil förbi. Klockljung lyser rosa och rundsileshår – en köttätande växt – ser oskyldig ut. Lingonen börjar mogna och bli röda.

Mossens vidder är inramade av skogen och skapar en känsla av vildmark. Kanske är det en illusion som så mycket annat i världen. I varje fall ser vi skönhet i detta.

Nyfikna kor på respektfullt avstånd bakom stenmuren.

Köttätande växt, rundsileshår. En av Traneröd mosses små hemligheter.

Klockljung.

 

Tre tranor trumpeterar

Men tråkigt – nej, på inga villkor. Tre inflygande tranor trumpetar så att luften vibrerar över mossen. Kanske därför heter mossen Traneröds? En skylt med braskande ord informerar om lappugglors närvaro i området och ber om största möjliga respekt – 100 meters avstånd. Vi hyser innerlig respekt för alla djur i allmänhet och lappugglor i synnerhet – men visa er för oss snälla ni!

Vi står på en fågelplattform och kikar oss trötta efter lappugglorna. På sin höjd kan vi ana ugglor i mossen – alltså att ugglorna för länge har flyttat någon annanstans. De tre tranorna är dock alltjämt här och umgås på marken uppemot 100 meter bort.

Spången leder oss till en parkeringsplats varifrån vi följer en blå markering på en väg genom genom skogen. Vi tar högervarvet när det delar sig och går på spänger. Mossen är osynlig, men nära; ängsullen är här, men överblommad. Vi ger hjärtat en omgång i flera omgångar i skogsbackar. Och tar igen oss på mosskantade spänger.

Utan språng på spången, omslutna av välgörande grönska.

 

“Långemagnus”

Kärret övergår i kullig beteshage prydd med bokar och stenmurar. Korna ligger kvar på marken och låtsas inte om oss. Gott så. En ung ormvråk cirklar runt en grön sluttning med en gammal och alldeles enorm bok. Längs vägen växer blåbär och fingerborgsblomma. Efter en spegelblank damm tar oss den blå markeringen till höger, förbi ”Långemagnus” förfallna gård från 1860-talet. Av gården syns bara grundstenar och ett hygge med hallonsnår bredvid. Om vi bara hade kommit en vecka senare hade hallonen varit ätmogna!

Man kan inte tänka på allt.

Efter ännu en backe med rogivande bokskog möts vi av en skrikande nötskrika invid en mossklädd stenmur. Vi tar oss vidare på spänger och känner oss lika ödmjuka som små möss bredvid väldiga stenblock till vänster. En liten, och väldigt söt, skogsmus leker kurragömma med oss vid en mosskantad gran.

Fingerborgsblomma.

Överraskande mäktiga klippformationer i skogen.

Återigen i skogen vid granskogen där vi viker av och följer vita markeringar. Och återigen dyker det upp en skylt med braskande ord om lappugglor. Men ingen lappuggla ids nog visa sig för oss i denna trollskog med mossklädda murar och trädstammar, groteskt stora svampar på döda träd och en tyst bäck.

Ännu tystare blir det i den mörka granskogen och man undrar om mänsklighetens tid är ute i detta mörker. Men efter granskog finns bokskog och tillvaron ler mot oss igen. Då är vi framme vid Klåverödsdammen och kan fika där. Startpunkten är inte långt bort.

Märkligt att så mycket rofylld natur pur finns på så nära håll till omåttligt populära Söderåsens nationalpark. Låt oss hålla detta strövområde som en förborgad hemlighet oss emellan.

Hej, söting!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen nära Klåverödsdammen på Söderåsen.

Längd: Knappt 11 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 50 meter
Tid: Knappt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Skåneleden går förbi Klåveröds strövområde och det är runt 6 kilometer från Klåveröd till Skäralid i Söderåsens nationalpark.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.