På tur till vulkanberget Jällabjär

Vi är tillbaka på Jällabjär beslutsamma om att hitta sexkantiga basaltpelare. De borde väl vara här någonstans?

 

Om du besöker nationalparken Söderåsen missa inte denna lilla tur. Inte långt från nationalparkens entré i Röstånga – bara några minuter bort med bilen – ligger en av Sveriges mest välbevarade vulkaner, Jällabjär. Med lite flax hittar du sexkantiga basaltpelare, men även utan dessa uråldriga stenar är denna lilla rundvandring upplevelserik.

 

På återbesök i Jällabjär

Det är inte vårt första besök till vulkanberget. Bara det är ett gott tecken. Så skrev vi första gången, vilket vi fortfarande kan hålla med om till fullo:
“Skenet bedrar. Omgivningen vi går genom kan förefalla som sinnebilden för fridfullhet. En gammal skånsk betesmark med spridda buskar och träd, enefälader. Här en gammal bok, där en grovbarkad björk med en skock får under. Fåren är mycket kommunikativa, de bräker olika fraser, ställer sig upp och betar på behörigt avstånd och tittar på oss i mjugg, medan lammen inte kan dölja deras nyfikenhet och ser oavvänt på oss. I denna rofyllda lilla värld blommar blåklockan och björkstammarna liksom stenmurarna är mossklädda. Ändå – om du bara visste!

Här var det allt annat än lugnt på flygödlornas och dinosauriernas tid. Över 150 vulkaner sprutade lava och aska över slätterna för 100 miljoner år sedan. Jällabjär är en av dessa vulkaner och en av Sveriges mest välbevarade dito, den gamla hårda kärnan av vulkanen finns kvar, enligt länsstyrelsen Skåne.

Det vill vi förstås se med egna ögon. Sålunda fortsätter vi längs Skåneledens orange markeringar uppför den vulkaniska kullen och håller utkik efter kratern eller de sexkantiga basaltpelarna som ska finnas på kullens östra sida.

Emellertid ser våra otränade ögon inte ett spår efter vare sig flygödlor eller sexkantiga basaltpelare.”

Där har du skälet till vårt återbesök. Vi måste hitta sexkantiga basaltpelare.

Trolsk grönska.

Vi följer den gula slingan.

 

På jakt efter sexkantiga basaltpelare

Vi behöver ha koll på två saker, vandringsslingans gula markeringar och sexkantiga basaltpelare så snart vi når toppen av vulkanberget. Återigen går vi genom fårhagen. Förvisso syns ännu inga får, bara fårspillning, men rundturen blir ändå full av upplevelser. Visste du att en doftar så gott? Det visste inte jag innan. Här en knotig respektingivande gammal björk och där vitlavaklädda bokar. Så vackert!

Sakta lämnar vi hagen och tar oss mot toppen förbi vildväxande äppelträd. Stegvis öppnar sig utsikten medan jakten på 100 miljoner år gamla stenar intensifieras. Det råder inte minsta brist på stenar här. Stenar finns så långt ögat når. Problemet är att de flesta av dem, likt trädstammarna, är mossklädda. Det ger skogen ett trolsk skimmer, men gör letandet hopplöst. Vad ska vi göra?

Vi gillar läget. Och njuter av en skog full av höjdskillnader och hyss. Även de döda träden är kul att titta på med alla märkliga svampar på, ett talande bevis på att det visst finns liv efter döden…

Äntligen får vi både höra och slutligen se fåren och lammen. Snart är vi tillbaka där turen började. Vi har åtminstone lyckats med en av två uppgifter, att hålla koll på de gula markeringarna. Har vi gett upp hoppet om att hitta sexkantiga basaltpelare?

Självklart inte. Hemmavid läser vi återigen om Jällabjär på Länsstyrelsen Skånes hemsida och kommer underfund med att vi nog har letat på fel håll efter de sexkantiga basaltpelarna. De ska finnas på kullens östra sida medan slingan vi har gått är på kullens västra sida. Låt oss hoppas på tredje gången gillt!

Är den här mossiga stenen en 100 miljoner år gammal vulkansten?

Tordyvlar. Vad letar de efter?

Gott om stenar. Men vilka är vulkanstenar?

Fåren ger tröst efter vårt resultatlösa letande. Men vi kommer tillbaka!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid naturreservatet Jällabjär.

Längd: Cirka 3,5 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 50 meter
Tid: Knappt 1 timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Vi följde markeringarna för den gula rundvandringen som startar direkt vid parkeringen.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.