Hjortsprångsrundan i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark lockar med porlande bäck, dramatiska rasbranter, utsikt från svindlande klippor och inte minst trolsk bokskog.

 

Denna rundvandring i Söderåsens nationalpark har (nästan) allt. Trolsk bokskog, porlande bäck, dramatiska rasbranter och utsikt från svindlande klippor. Men under coronatiden har rundvandringen blivit så populär bland ovana parkbesökare att det har fått oss att intensivt längta efter en gnutta lugn och ro.

Skäralids huvudparkering är fullpackad så vi backar bandet och tar en serpentinväg genom skogen upp till en parkering i närheten av Liagården. Därifrån byter vi till apostlahästarna. Uppemot 700 meter senare genom skogen är vi framme vid rast-, grill- och övernattningsplatsen Liagården – vår startpunkt för en egen variant av rundvandringen Hjortsprångsrundan. Vi följer blå markeringar.

Välmarkerade vandringsleder i nationalparken. Bara att välja en passande led.

Oavsett när man kommer på sommaren finns det blommor.

 

Svindlande klippor och vyer

Vi är uppe medan Skärån är långt ner i den djupa ravinen. Ån skyms av träden; ravinen ser vi däremot och både aktar och högaktar dess branta kant.

Brantkanten utövar en magnetisk lockelse, uttalar ett löfte om magnifika vyer. Kom!

Vi varken hoppar över kanten eller sätter oss vid bråddjupet för att dingla med benen. Vi nalkas brantkanten varsamt. I gengäld belönas vi med vyer över ravinen och rasbranterna.

Utöver rasbranter består nationalparken av bokskog så långt ögat når. En väldig bok vilar på en stor matta av bokkollon och är så gammal och närmast död att den inkvarterar en mängd märkliga svampar. Själva har vi inte tid för vila. Ner och upp går vi för sugande backar som rymmer fina utsikter över ravinen. Inte nog med det. På andra sidan bråddjupet tronar den kända klippan Kopparhatten och där verkar det vara trångt om saligheten.

En av utsiktspunkterna på vägen där man uppleva rasbranterna.

En udda, och tyvärr avbruten, svamp på ett dött träd.

 

Hjortsprånget

Framme vid Instagramvänliga utsiktspunkten Hjortsprånget får vi vår beskärda del besökare. Kön till utsikten är lika lång som välordnad, men några ljudliga hostanden på håll förmår oss för att beundra Skärdammen och rasbranten på respektfullt avstånd.

Branten med trapporna ner till dammen är djup och väl nere vid Skäralid och naturum Söderåsen måste vi ger ändarna en stor eloge: ni är betydligt stillsammare än människor!

En familj sångsvanar med fem ungar verkar inte vara så skygga. Ungarna är inte vita än, men fina. Bort med mindervärdeskomplexet och upp med huvudet, svanungar!

Ringlande kö till utsikten vid Hjortsprånget. Vi skippade kön – utsikten tar vi en annan gång.

Skärdammen. Till synes lugn och spegelblank, men luften vibrerade av tjo och tjim.

Delar av svanfamiljen på strövtåg.

 

Mot Kopparhatten

På gräsmattan råder folkfest med korvgrillning och vid uteserveringen utanför naturum skramlar det av bestick och folk äter paj för 45 kronor. Vi flyr fältet och följer gulmarkerade Kopparhattsrundan. Det leder oss upp till utsiktspunkter med vyer över den skogsbeklädda nejden, dammen och rasbranten. Fina vyer väntar även längre ner samtidigt som antalet besökare glesnar. Nu börjar detta spektakel kännas som en naturupplevelse.

Utsikt över Skärdammen och nejden.

 

Mäktigt på ravinbotten

Uppifrån och ner närmar vi oss stegvis ravinen. Vid Offavägen hejdar vi oss för att beundra smakfullt ordnade stenrösen. Vi följer återigen Hjortsprångsrundans blå markeringar. Höjdpunkterna avlöser varandra. På spänger med porlande bäcken bredvid. Över en träbro och blickar över rasbranterna nerifrån upp, likt en myra. Ännu en träbro och vi siktar mot Liagården.

Mäktigaste upplevelsen är inte högst upp, utan här längst ner på ravinbotten omgivna av rasbranter från båda håll tätt intill. Även underlaget vi balanserar på är stenhårt och ojämnt – men bäckens porlande och gula näckrosor mjukar upp sinnena. Till trolska stämningen bidrar även mossklädda stenar, block och stammar liksom spegelblank bäck.

Stigen leder oss uppåt genom bokskogen och pumpen jobbar på bra. På vägen till Liagården möter vi en ekorre med en stilig svans. Snart är vi återbördade till parkeringen.

På tur på ravinens botten.

Stenriket vid foten av ravinens rasbranter.

Rogivande vattendrag med näckrosor i ravinens botten.

 

Sist

Söderåsens nationalpark är en underbar plats, men så länge Gröna Lund är stängt under coronatiden, kan det i nationalparken stundom genljuda av tjo och tjim som i en nöjespark. Så fort de mer nöjeslystna massorna skingras uppstår naturens magi och åter kan fågelkvittret höras.

 

Bonus

Vi kör långsamt ut genom ädellövskogen. Det är rofyllt, men något stämmer inte. Kerstin skönjer något alldeles vitt i skogen. Vi stannar till tvärt. Vad är det vi ser? Två dovhjortskalvar och något så ovanligt som en vit dovhind. Det mest oväntade sker oväntat.

Ovanlig, vit dovhind med två kalvar.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: En liten parkering i skogen nära Liagården.

Längd: Drygt 9 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 250 meter
Tid: Cirka 2,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Det går förstås att starta vandringen vid Skäralid. Vi valde en annan startpunkt eftersom parkeringen vid Skäralid var full denna fina sommardag under högsäsong.
Under högsäsong och helger med fint väder kan det vara relativt mycket folk vid Skäralid. Men nationalparken är stor och det går med fördel att besöka andra delar. En möjlighet är att parkera i Röstånga och gå Nackarpsrundan eller vandra till Skäralid. På Söderåsen finns utöver nationalparken också flera naturreservat att besöka.

Läs om våra andra vandringar i Söderåsens nationalpark:
– Vandra genom Skäralids höstmagi
– Rundvandring till Skäralids ravin och vulkanrester
– Nackarpsrundan från Röstånga

Läs mer:
– Vandra vid Klöva Hallar på Söderåsen
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.
Information om nationalparken på parkens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.