Vandra från slott till slott mellan Sofiero och Kärnan

Vandringen mellan slotten Sofiero och Kärnan har gott om utsikt över Öresund och Danmark.

 

Denna vandring på Skåneleden Öresund mellan Sofiero och Kärnan är överraskande grön trots att den delvis går genom Helsingborg. En annan trevlig överraskning är hänförande utsikter över Öresund och grannlandet Danmark och inte minst rejäla höjdskillnader.

Förklaringen till höjdskillnaderna är landborgen, en höjning mellan 20 och 40 meter över havet till följd av landhöjningen efter inlandsisens avsmältning. Mycket riktigt sammanfaller vandringen på Skåneleden till stor del med Landborgspromenaden.

 

Brödkulturell avstickare

Vandringen tar avstamp vid sevärda Sofiero slott och går längs en cykel- och gångväg där gulnande löv singlar ner från bok, ek och kastanjeträd. Inte nog med det. Även vildvinsbladen utanför Sofiero gård rodnar när hösten skrider fram. Alla som känner oss förstår varför denna avstickare på några få meter till bageriet och kaféet Brödkultur vid Sofiero gård: vi älskar goda bakverk av alla dess slag. Vi köper lite av varje och fortsätter sedan med lättare steg längs cykel- och gångbanan. Snart viker vi av till vänster och är inne i Pålsjö naturreservat.

Pålsjö naturreservat bjuder på lövträd och bänkar med magnifik utsikt över sundet och Danmark. Vi slår oss ner och delar broderligt de inköpta kolabrownie och wienertosca mellan oss. Vi blir inte besvikna.

Sofiero slottsträdgård är alltid trevligt att besöka, oavsett årstid.

Lövmattan varslar om höstens intåg.

Kakmonstren i oss gör en liten avstickare till Brödkultur.

Smarrigt!

 

“Hamlets slott”

Vidare upp på landhöjningen för att i nästa glugg bland lövträden få syn på ett världskulturarv. Ja, på andra sidan sundet, bara runt tre kilometer bort, ser vi tydligt Kronborg slott – alias Hamlets slott.

Visst är gräset alltid grönare på andra sidan, men det är verkligen inte ont om slott i Skåne. Kort efter stiliga konferensanläggningen Villa Thalassa stöter vi på allén till Pålsjö slott. Så det så.

Följer hus som förvisso inte är slott, men nära nog – både med tanke på omfånget, prislappen och den storslagna utsikten ner över kallbadhuset Pålsjöbaden och det glimmande havet. Emellertid går det att njuta i det lilla. Vad sägs om en damm med skrattretande gräsänder?

Utsikt över grannlandet.

Allén till Pålsjö slott.

Och här är slottet.

Pålsjö kallbadhus.

 

Vikingsbergsparken

Landborgen leder oss upp för ännu en backe och in i ett burget bostadsområde med havsutsikt. Fastän vi praktiskt taget redan är inne i Helsingborg avskärmas vi från staden genom en grön kokong av buskar och träd. Utan förvarning hamnar vi mitt i en byggarbetsplats utan några som helst ledande skyltar så vi improviserar oss fram en liten omväg genom ett bostadsområde till fortsättningen av den markerade vandringen i Vikingsbergsparken. Återigen är det frid och fröjd, men kokongens tid är definitivt över. För utsikten från parken över sundet och danska Helsingör är vidöppen. Parken har flera begivenheter: trädgårdsbutiken nära Hertzska villan och flera charmiga trädgårdar som bildar små hemliga rum omgärdade av staket och buskar. En trädgård lockar in med kärleksört och lavendel – ingendera kan man få nog av.

Gott om backar på Landborgspromenaden. Bra för hjärtat!

En av Vikingbergsparken hemliga trädgårdar.

Från parken får vi också en glimt av några av stans fina byggnader på lagom avstånd. Vill man är det bara att slå sig ner på en bänk i jämnhöjd med takåsarna. Landborgen är bokstavligen ett lyft för staden.

Vi vill vidare, så vi korsar en bilväg och sätter oss i säkerhet på andra sidan vägen vid Sofiakällan. Hjärtat bultar i trappan till nästa park med allsköns ädellövträd. En kort passage genom ett högeligen urbant bostadskvarter och vi hamnar i Helsingborgs hjärta, Slottshagen. Här ruvar vandringens slutstation – slottet Kärnan.

Framme vid Kärnan.

Den urbana utsikten från Kärnan.

 

Rundtur

Här är vandringen slut, men vi vilar inte på våra hanar. Efter en stunds njutning av den fina utsikten över sundet går vi en helt annan väg tillbaka till Sofiero slott: längs stranden. Denna rundtur går bland annat genom det mondäna bostadskvarteret Norra hamnen med bl a Dunkers kulturhus. En lika trevlig som havsnära sträcka.

Tillbaka längs havet.


Vandringsfakta

Startpunkt: Parkeringen vid Sofiero slott.
Slutpunkt: Kärnan i Helsingborg.

Längd: Runt 6 kilometer.
Höjdmeter: Gissningsvis runt +/50 meter.
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Missa inte att besöka Sofiero och dess fina trädgård.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.