Vandra från Ramlösa till Rydebäck

Vandringen på Skåneleden mellan Ramlösa och Rydebäck doftar hav och sommarblommor längs Öresund.

 

Under denna sträcka av Skåneleden från Ramlösa till Rydebäck kan du vänta dig både en fin brunnspark med historiska anor, trevliga villaområden och mycket havskänsla med både sälta i luften och mjuk sand under fötterna. 

 

Ramlösa

Ramlösa har en sevärd brunnspark vars vatten är känt långt utanför Sveriges gränser. De uppförstorade svartvita bilderna vid järnkällan tar oss tillbaka till Ramlösas glansdagar på 1800-1900-talen. Hit åkte den skånska societeten tåg för att dricka brunn, och antagligen också knyta kontakter. Om du tvivlar på järnhalten i vattnet, kan du göra som Kerstin och doppa fingret i vattnet vid järnkällan.

Vattnet som vi än i dag kan dricka kommer några steg längre bort i parken, vid Alkaliska vattenkällan. Källan upptäcktes på 1890-talet och är sprungen 90 meter under markytan.

Om du ändå är här rekommenderar vi en liten tur bland parkens stiliga och skönt skuggande lövträd och rhododendron. Speciellt svalt blir det under den gamla eken i den historiska gången i ravinen.

Vandringen startar i anrika brunnsparken i Ramlösa.

Vi följer Skåneleden söderut.

 

Raus kyrka

Skåneledens orange markeringar leder oss bort från parken, genom Ramlösas villkvarter och förbi bostadsområdet Ättekulla, som är inbäddat i grönområden och är granne med naturreservatet Ättekulla skog. Strax skymtar Ättekulla gravfält med anor långt före kristen tid. Cikoria (även kallad vägvårda) skänker fälten ljusblå toner. När vi svänger till höger vid Ättekullaskolan flyger en rödstjärt över gräsmattan.

Efter ett skogsparti och tre tjattrande strandskator avtecknar sig Gröte hög till vänster. Då är vi nära Raus kyrka. Här kan du ta en rejäl avstickare till Rååns dalgångs undangömda värld.

Cikoria längs vägen vid Ättekulla.

Gravhögen Gröte hög i närheten av Raus kyrka.

Raus kyrka nära Råån.

 

Rååns dalgång

Vi korsar ån över en smal bro och får ett litet smakprov av Rååns dalgång och naturreservat. Snart är vi uppe i den verkliga världen igen, passerar järnvägsövergången och går på en grusväg i kanten av villaområdet Pålstorp. Råån ligger så att säga vid våra fötter i ravinen till höger om oss. Ravinen lockar med vasskantade ängar, hagtorn, mycket al och fågelsång. Lyckligtvis leder leden återigen på trappor ner i dalgången så vi återigen får känna på dalgångens gröna svalka och vattendrag.

På väg mot Rååns dalgång.

Nere vid Rååns hemlighetsfulla och fridfulla dalgång.

 

Örby ängar

Nu har vi definitivt lämnat dalgångens rogivande minikosmos och går i kanten av fashionabla villasamhället Råå. Vi följer leden in i Helsingborgs artrikaste naturområde, naturreservat Örby ängar. Här lär finnas såväl sumphöna som vattenrall bland 120 olika fågelarter. Vi går på spänger omslutna av grönska och fågelsång och siktar en törnsångare bland hagtornsbuskarna. Lyckan är gjord.

Råås gamla vattentorn vid naturreservatet Örby ängar.

 

Rydebäck

Till höger mot Råås småbåtshamn och sandstrand. Har du tid så rekommenderas en avstickare för att titta på gamla villor med välskötta trädgårdar i de gamla delarna av Råå. Leden går raka vägen längs en cykel- och gångväg parallellt med havet, med höga växter som skymmer havet. När Öresund väl visar sig med all dess härlighet och segelbåtar blir det överväldigande.

Rallarros målar ängarna rosa. Snart hörs vågskvalpet och förtjusta barnrop påminner om havets närhet med Örby strands långa och långgrunda sandstränder. Golfklubben Rya ligger alldeles intill havet. Nu behöver vi bara gå igenom en grön kokong så är vi framme vid Rydebäck brygga.

Strandpromenaden på väg mot Rydebäck. Lång sandstrand.

Framme vid stranden i Rydebäck. Skulle vara skönt med ett dopp!


Vandringsfakta

Startpunkt: Ramlösa brunnspark
Slutpunkt:
Badbryggan i Rydebäck

Längd: Cirka 11 kilometer.
Höjdmeter: Begränsade
Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att det blivit lite felregistreringar och sträckan som anges därför är för lång.

Tips: Det går att nå såväl start- som slutpunkt med buss, men i Rydebäck krävs en liten promenad från stranden till busshållplatsen. För mer information, se Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Det ser verkligen underbart ut! Tänk så många pärlor till vandringar det finns runt omkring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.