På flykt till Rååns dalgång

Rååns dalgång utanför Helsingborg inbjuder till vandring i ett avkopplande minikosmos.

Denna vandring i Rååns dalgång och naturreservat utanför Helsingborg är en avkopplande tillflyktsort undan stans tempo. För en stund omfamnas man av naturens minikosmos. I dalgångens täta lövskog trivs både människan och en mängd småfåglar. 

 

Magnet för småfåglar

Vi parkerar vid Raus kyrka. Kyrkan kunde knappast ha legat bättre, uppe på en sluttning vid Råån. Vi står nedanför och tittar beundrande upp mot kyrkan och huset bredvid. Så vackert med halmtak!

Rååns dalgång och naturreservat börjar direkt så vi sätter i gång och går över en liten gångbro med Råån under. Dalgångens sommargrönska med frodig lövskog tar emot oss i dess famn. Denna täta skog och näringsrika å erbjuder småfåglar allt de behöver – obegränsat med gömställen, mat och dryck. Inte undra på att denna dalgång är en av Sveriges mest småfågeltäta platser. Det hörs. Luften är mättad av fågelsång. Och akustiken i den omslutande lövskogen är som gjord för fågelkonserter. Någon av fåglarna har en röststyrka likt Pavarotti.

Korsvirkeslänga med halmtak bredvid Raus kyrka.

På bron över Rååns stilla vatten.

 

En svalkande oas

Denna täta grönska ger angenäm svalka på sommaren. Det är bra för människan – och naturen. Svalkan gör att vattnet håller sig kallt och syrerikt och därmed näringsrikt. Det uppskattar ålen och inte minst öringen som stortrivs här och leker på hösten och vintern.

Med porlande ljud i öronen följer vi med på vindlande stig och spänger utmed åravinens ask, lönn, bok och andra lövträd. I vattenbrynet intill näckrosbladen står en pojke och fiskar.

In i Rååns svalkande kokong denna varma sommardag.

Den blå jungfrusländan på besök.

 

Hagar

Upp från ådalen går vi bredvid en kohage. Här uppe gör sig den stora världen lite påmind med en dov bullermatta. Tack och lov distraheras vi av en rödstjärt och andra småfåglar som leker kurragömma med oss. Vi följer trappor upp och fortsätter mot Gantofta och har närkontakt till dalgångens växtlighet bredvid till vänster. Ett alkärr ger skugga för en stund och i nästa ögonblick drar den till sig en lågt flygande kärrhök på spaningsuppdrag.

Kon har vänligheten att titta på fotografen.

 

Välgörande grön kokong

Trappor ner leder oss in i ådalen igen. Äntligen kan vi fly sommarvärmen och lyssna på porlande vatten. I denna svalkande lövskog hittar vi mossklädda stenar och en grön göl med en gräsandsfamilj med sex hungriga ungar. Vi har just skymtat villasamhället Gantofta när vi tar en gångbro till andra sidan ån. Efter en kohage blir känslan av en grönskande kokong i lövskogen intensiv, och välgörande.

Grönskande idyll.

 

Små grodorna är lustiga att se

Vi fortsätter på en smal stig längs ån, går över ännu en bro och bestämmer oss för att ta en avstickare till en plattform mot ån för att spana fågel. Emellertid är det mitt på dagen så fåglarna tar nog en tupplur på kökssoffan. Vi skakar på huvudet och går vidare, förbi en öringtrappa. Små lustiga grodor tar sina första grodhopp i stigkanten – utan att sjunga. Bara några grodhopp därifrån håller familj gräsand till i våtmark med dagvatten. Snart är vi på Raus kyrkogård och snubblar nästan formligen över Rausings familjegrav – Tetra Paks-grundare. Vi slutar på toppen av sluttningen och tar en närmare titt på Raus kyrka.

Slut på vårt sommarbesök i Rååns dalgång. Dalgången förändras tillsammans med årstiderna. Vi kommer tillbaka i höst eller vinter för att beskåda öringens lek!

Spegelblank å.

Rundturen når sitt mål vid Raus kyrka.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Raus kyrka.

Längd: Drygt 7 kilometer.
Höjdmeter: Begränsade
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Det går att nå Raus kyrka med buss från centrala Helsingborg, men det kräver en promenad på en knapp kilometer från närmaste busshållplats. För mer information, se Skånetrafikens hemsida.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.