Vandring från Viken till Sofiero – med rysk ubåt

Under vandringen mellan Viken och Sofiero är Öresund alldeles bredvid.

 

Under denna sköna kustvandring utan höjdskillnader längs Skåneleden mellan Viken och Höganäs kan du gränslöst beundra Öresund och vårt grannland med “Hamlet-slottet” på andra sidan sundet. Och vem vet, bland alla skrattmåsar, skarvar och trutar dyker det kanske upp en rysk ubåt.

 

Viken

Vi samlar kraft på Vikens sten- och sandstrand och lyssnar till vågornas skvalp och måsarnas och tärnornas skrän. Det inger ro. I Vikens båthamn hörs något annat vid borden på de inbjudande uteserveringarna intill vattnet – besticksklirr. Här finns ett sjöfartsmuseum och ett kallbadhus – Öresundsbastun, men vi har en vandring framför oss så vi går söderut utmed burgna villor med havsutsikt – som de för tillfället delar med oss.

De fina husen tar slut, men inte havet, som vi ständigt har i blickfånget från de av vresrosor och ängsblommor kantade strandängarna. På stenarna längs kusten bor ett otal skarvar, trutar och skrattmåsar. Längs vägen stöter vi på ett kanonvärn i det som ingick i Skånelinjen (också Per Albin-linjen) – en påminnelse om att världen för inte så länge sedan var inbegripen i ett krig.

Vikens trevliga hamn.

Strandängarna utanför Viken.

 

Domsten

Några steg senare har vi hux flux bytt kommun från Höganäs till Helsingborg. Med handen på hjärtat, det märks på intet vis. I kanten av Domstens Vikens naturreservat går vi en kort bit på spänger omgivna av vajande vass. Efter en får- och gethage är vi i Domstens hamn där en lång kö ringlar framför en kiosk med fiskrätter och glass på menyn. Även Domsten har finfina hus.

Skylten markerar kommunbytet från Höganäs till Helsingborg. Och på andra sidan sundet skymtar Danmark.

Geten kollar havsutsikten från hagen.

Naturens egen komposition med ljung och gulmåra.

 

Kronborg slott

Framför oss avtecknar sig Landborgen, alltså upphöjningen av landet, vilket gör landskapet spännande. Öresund är här så smal att en duktig simmare månde lockas att ta sig över till grannlandet. Vi håller oss på torra land och tar fram kikaren för att ta en ordentlig titt på Kronborg slott – så kallade “Hamletslottet”. Oavsett vilket är slottet ikoniskt.

Kerstin och jag besökte slottet långt innan vi kunde stava till ordet pandemi. Det var en het sommardag och vi la oss på gräsmattan i slottsparken för att lapa sol. En vakt rusade mot mig – inte på Kerstin som solade sig väldigt försiktigt – och pekade på mitt bara bröst.
– Du måste ta på dig skjortan. Vi får snart besök av japaner och de är väldigt känsliga.

Där fanns inget utrymme för några diskussioner. Förvisso har åtminstone ett par decennier gått sedan dess, men det är kanske säkrast för mig att kika på slottet på avstånd.

Kronborg slott i Helsingör syns tydligt från vandringsvägen.

 

Ubåt

Vi passerar kanten av Kulla-Gunnarstorp naturreservat. Här finns inga hus, bara en bedövande vacker kust och ett hav med segelbåtar, vars vita segel varslar om fridens tid. En tornfalk ryttlar frenetiskt över strandkanten och snart får vi något helt annat i blicken. En ubåt. Vi uppfattar att ubåten är ledsagad av två fartyg. Senare läser vi att ubåten sannolikt var rysk och att allt är “helt odramatiskt”. Förhoppningsvis förblir alla våra liv “helt odramatiska”.

Strandbod när vi närmar oss Sofiero.

Rysk ubåt på väg genom Öresund – blev en riksnyhet när det begav sig sommaren 2020.

 

Sofiero

Några saltstänk senare infinner vi oss i villaområdet Hittarp och står vid ett vägskäl i höjd med Sofiero. Här kan man gå rakt fram mot Helsingborg eller vika av upp på Landborgen mot Sofiero. Vi väljer det senare och tar farväl från en vacker kuststräcka.

Hejdå och på återseende!

Helsingborg innan vi viker av mot Sofiero.


Vandringsfakta

Startpunkt: Hamnen i Viken
Slutpunkt: Stranden rakt nedanför Sofieros slott.

Längd: Knappt 9 kilometer.
Höjdmeter: Begränsade
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Missa inte att besöka Sofiero och dess fina trädgård.

Tips2: Såväl start- som slutpunkt (uppe vid slottet) går att nå med buss. Mer information på Skånetrafiks hemsida.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Underbart! Vad härligt vackert och soligt det ser ut! Ser själv fram emot att få återkomma till Sofiero…
    och skönt att höra att det ”bara” var en rysk ubåt.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det var en riktigt solig dag, perfekt för en vandring längs vatten. Hoppas du snart får möjlighet att besöka Sofiero igen, varför inte när rhododendron blommar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.