Vandra Skåneleden mellan Kärnan och Ramlösa i Helsingborg

Följ med på en vandring genom gröna Helsingborg från Kärnan till Ramlösa brunnspark.

 

Helsingborg är en riktig stad så man kan stilla undra om det går att vandra där. Nu vet vi svaret: det går att huvudsakligen flanera genom grönområden och slippa vältrafikerade gator. Häng med på denna vandring från park till park längs Skåneleden!

 

Kärnan – en riktig höjdare

Turen inleds i Slottshagsparken vid Helsingborgs ikoniska landmärke Kärnan, ett torn med vidunderlig utsikt över Öresund och den danska kustlinjen. Givetvis tar vi en ordentlig titt på utsikten innan vi sätter i gång och följer Skåneledens orangea markeringar, vilka till stor del sammanfaller med Landborgspromenaden. Det är landborgen, alltså upphöjningen av landet, som möjliggör dessa betagande vyer, som vi får ännu några sista glimtar av en stund till – fram till Möllebacken. En gång en kvarn, numera ett kafé med våfflor som huvudattraktion.

Vi startar vid Helsingborgs ikoniska landmärke Kärnan.

Vidunderlig utsikt över Öresund och Danmark.

 

En lugn stund

Ännu befinner vi oss i centrala Helsingborg: gator korsas, förbi sjukhuset där en omfattande renovering pågår, en stadspark med några rhododendron, en kyrkogård. Ögonen vilar på ett äldre tegelhus från början av 1900-talet. Och titta där – vilken häftig väggmålning!

Stegvis lämnar vi stadskärnan och därmed också det städse pågående bullret från bilar och allsköns maskiner. In i en park med damm och gula löv på marken, genom Jordbodalen längs en porlande bäck. Där möter vi en hoper välljudande gräsänder och ett par ovanligt orädda rörhönor och inbillar oss för ett litet ögonblick att vi är ute i naturen. Stadens larm tycks vara fjärran och lugnet infinner sig.

Vi passerar flera äldre tegelhus från början av 1900-talet.

Väggmålning på väg.

Spegelblank damm i Jordbodalen.

 

Brunnsparken

I bostadsområdet Elineberg vaknar vi upp ur denna söta dröm och inser att Helsingborg låter som en stad även i utkanten. Detsamma gäller även i Ramlösa burgna kvarter som vi slinker genom på väg till parken med samma namn. Ljuset silar genom avlövade lövträd medan vattnet flyter i ån bredvid. Över en träbro och vi är mitt i anrika brunnsparken på en tjock lövmatta i olika nyanser av brunt. Vi håller andan vid en maffig gammal ek och beundrar även de äkta kastanjeträden. Givetvis missar vi inte att ta adjö av parkens fina sekelskifteshus däribland läkarvillan och lasarettet och föreställer oss hur societeten frekventerade parken för att dricka brunn och hålla sig krya. Vi nöjer oss med en vandring.

En vandring om dagen håller nog doktorn borta.

Höst i brunnsparken vid Ramlösa.

Ett av brunnsparkens fina trähus.


Vandringsfakta

Startpunkt: Kärnan i centrala Helsingbogrg.
Slutpunkt: Ramlösa brunnspark i kanten av Helsingborg.

Längd: Runt 6 kilometer
Höjdmeter: Ungefär +/-30meter
Tid: Knappt 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att vandringens längd inte stämmer på kartan.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund.
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.