Vandra längs havet från Mölle till Höganäs

Vandringen mellan Mölle och Höganäs är rakt igenom havsnära. Den bästa biten är fram till Strandbaden.

 

Om du är ute efter en lättrampad vandring på Skåneleden med gott om havskontakt har du kommit rätt. Godbiten under vandringen mellan Mölle och Höganäs är helt klart sträckan fram till villasamhället Strandbaden. Därefter blir det gång- och cykelväg till Höganäs – ändå med havet i blickfånget.

 

Frossa i havsutsikter

Vi tar oss från Mölles av sommarturister myllrande hamn förbi ortens välskötta hus och viker av till höger direkt efter busstationen – en gång tågstationen. Nu är det enkelt, bara att knalla på den gamla banvallen och följa Skåneledens orange markeringar med ena ögat. Det andra ögat har fullt upp med att ta in havet, kusten och de sommarblomsterkantade strandängarna. Närmast havet är det välfyllt med slipade, något runda,  stenar. Inåt land tyder växtlivet på ett slags våtmark och ännu längre in böljar ett kornfält gyllene gult. Även fågellivet är rikt. Flera moln med starar flyger så lågt över oss att vi känner av vingslagen.

Tillbakablick mot Mölle och Kullaberg.

Stirrande starar på vägen.

Det doftar kaprifol.

 

Möllehässle naturreservat

Segelbåtar i horisonten och skarvar och trutar på stenar utmed kusten. Bland växterna på strandängarna i Möllehässle naturreservat trivs både rödklöver och fibblor. Mellan havet och en göl håller kor strandängarna öppna. Här och var badar ortsbefolkningen i små vikar. Här och var kan man göra en liten avstickare för att titta på sjöfåglar och vadare.

Höganäs skymtar under vandringen längs hagarna.

Hej på er! Tack för att ni håller markerna öppna.

 

Lerhamn och Nyhamnsläge

Samhället Lerhamn besitter det viktigaste för att kvalificera sig som gullig sommarort: småbåtshamn, en liten sandstrand och ett antal mysiga hus med stråtak.

Efter hotell Lerhamn går vi in i en inhägnad strandäng och hamnar i naturreservat Nyhamnsläge-Lerhamn. I det havsnära kärret lär finnas klockgrodor. Snart har vi lämnat hagen och befinner oss i nästa villasamhälle, Nyhamnsläge. Havet susar bredvid och på stranden håller allsköns trutar och rödnäbbade strandskator till.

Som namnet antyder travar vi genom ett hedlandskap i Nyhamnsläge-Strandbadens kusthedsreservat. På strandängarna blommar backtimjan och kaprifol i olika nyanser av rosa. Nu stundar en bred strandäng och därefter villasamhället Strandbaden med både strand och bad. Rätt snart bryts naturens magi med vresrosor på nära håll och måsarna skri i öronen. Betongen tar över, med en gång- och cykelväg längs kusten ända till Höganäs. Men havsutsikten går inte av för hackor. Tröttnar man på vyerna över det öppna havet eller sundet så är det bara att vända tillbaka blicken mot Kullahalvön. Så småningom är vi framme vid Höganäs badstrand.

Lerhamns lilla hamn.

Lantlig idyll nära Nyhamnsläge.

Strandfynd.

Martorn är inte längre så vanlig.

Sista sträckan in mot Höganäs.


Vandringsfakta

Startpunkt: Hamnen i Mölle
Slutpunkt: Badstranden i Höganäs.

Längd: Cirka 12 kilometer.
Höjdmeter: Marginella.
Tid: Knappt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Om man gör vandringen i omvänd riktning får man Kullaberg i blickfånget snarare än industriområde och skorstenar i Höganäs.

Tips2: Såväl start- som slutpunkt går att nå med buss och det går buss mellan dem. Mer information hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.