Vandra från Lomma till Malmös utkanter

Vandringen längs Öresund mellan Lomma och Malmö har ett stänk av hav.

 

Denna etapp på Skåneleden mellan Lomma och Malmös utkanter har rejält stänk av hav. Havssälta i luften, ljum havsbris och ett vederkvickande dopp för den som törs. Lommabuktens vackra kuststräcka följer med länge.

 

Sommar på en pinne

Vandringen startar i centrala Lomma, ett välordnat samhälle som lever upp under sommaren. Människor syns på balkonger på de många nybyggda flerfamiljshusen. Småbåtshamnen sjuder av liv. På andra sidan vattnet tronar Lomma glassfabrik. Undrar vart all glass tar vägen.

Vi går längs kajen mot havet och snart får vi svaret. Här vid Lommas härliga sandstrand! Framför glasskiosken står folk och köar på respektfullt corona-avstånd. Snart, gott folk, får ni lön för mödan. Sommar är glass.

Trevlig småbåtshamn mitt i Lomma.

Här på stranden i Lomma kan man tillbringa lata sommardagar – men vi vandrar vidare.

 

Havskänsla

Öresund är något särskilt. Det är inte en tom och oändlig horisont. Öresund ramar in. På ena sidan Malmö med landmärket Turning Torso. På andra sidan Öresund ståtar några av Köpenhamns skyskrapor. Däremellan: Bron.

Denna storslagna utsikt, och havskänslan, följer med under större delen av vandringen.

Vandrar med blicken mot Turning Torso och Öresundsbron.

 

Bada eller inte bada

Detta är en oväntat svår fråga, eftersom det är mycket långgrunt här. En del sandbankar syns på sina håll. För att få vattnet att nå till midjan måste man knalla halvvägs till Köpenhamn. Så ungefär. De flesta semesterfirarna väljer en tillbakalutad ställning på stranden. Några tappra själar antar utmaningen och utstöter snart ett skrik som får blodet att isa.

Vi väljer en kompromiss: vi badar fötterna. Nätt och jämt som tårna täcks av det ljumma saltvattnet. Skönt!

Nyponrosor längs vandringsvägen.

 

Inåt land med havsutsikt

Gott om sjöfåglar. Solen bländar. Ändå känner vi igen både skrattmåsar och strandskator – visst är deras långa röda näbbar festliga!

Efter ett par kilometer lämnar vi stranden och går lite inåt land. Upp till en cykel- och gångbana längs landsvägen. Det gäller att se upp för cyklister och samtidigt njuta av den härliga utsikten över Lommabukten som syns mest hela tiden. Lite mer buller från bilarna och samtidigt är det en njutning att betrakta betande vita kor och kalvar ute på strandängarna.

På strandängarna pågår en riktig sommarfest, en fest av sommarblommor. Blommande fläder. Blommande nyponrosor. Några röda vallmo som ögat inte kan få nog av. Smörblommor. Blommande gräs.

Strandängarna är fyllda av vitkindade gäss med ungar. En tofsvipa som tycks ruva sina ägg. Skrattmåsar, fiskmåsar. Två knölsvanar huserar i ett vattendrag. Och sist även duvor. Då vet vi att vi är framme vid Malmös utkanter i Spillepeng.

Här säger vi adjö till den härliga sandstranden och viker av inåt land.

Korna strax utanför Malmö har en duglig havsutsikt.


Vandringsfakta

Startpunkt: Hamnen nära biblioteket i centrala Lomma
Slutpunkt: Spillepeng i utkanten av Malmö.

Längd: Knappt 6 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Det går bussar mellan Malmö och Lomma med busshållplatser relativt nära vandringens start- och slutpunkter. För mer information, se Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund.
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.