Vandra från Järavallen till Barsebäckshamn

Skåneledens etapp från Järavallen till Barsebäckshamn bjuder på stor variation, med såväl lövskog som strandängar. Och inte minst en hel del kor!

 

Skåneledens etapp från Järavallen till Barsebäckshamn bjuder på stor variation. Från frodigt grön lövskog till strandängar och vidöppen havsutsikt med Köpenhamn-siluett. Variationen av fågelarter är likaså stor. Häng med!

Upptäcktsfärden startar på Järavallens stora parkering, varifrån vi följer orange markering. Ögonblickligen omfamnas vi av en frodigt grön lövskog med fågelsång och mycket tall, bok och vilt växande kaprifol. En fågel sjunger inte, utan hackar på en björk: en stor hackspettshane.

Skogsbadar i Järavallen.

Bokskog för hela slanten.

 

Koelände

Leden går genom Barsebäcks fina golfbana som är inbäddad i naturen och är alldeles intill havet. Utanför golfklubben korsar vi en bilväg och funderar på en problemlösning: hur slipper vi att gå genom en kohage befolkad med nyfikna ystra kor? Att gå på kanten av bilvägen är ingen renodlad naturupplevelse direkt. Så vi improviserar en egen väg – i kanten av ett fält med morötter. Vår väg går parallellt med Skåneleden, men är såväl bil- som kofri och har en fin havsutsikt. Här händer mycket nästan jämt. En falk ryttlar över en bunker från andra världskriget vid kustlinjen. Fyra gravänder sitter på toppen av en liten kulle av halmbalar. En lärka tronar på en gödselstack tills den sticker i väg. Flera rödbenor flyger runt, varav en sätter sig på en stolpe. Luften är mättad av lärkor och deras sång. Tofsvipor hörs och syns, strandskator likaså. En kärrhök på jakt förmår ett helt moln med starar att flyga upp.

Förbi anrika Barsebäcks golfbana.

Snart blir det spännande.

Gott om kor i hagen – som vi undviker denna gång.

 

Havskontakt

Med en sådan aktivitet flyger tiden i väg och vi korsar snart bilvägen för att komma in i en kofri del av kohagen. Tånglukten varslar om att vi har kommit havet ännu närmare. Återigen följer vi Skåneledens orange markeringar. Stegvis nalkas vi Barsebäckstrand camping och går utmed Barsebäckstrand på en vidsträckt gräsmatta. Här finns en badbrygga och bekvämligheter som servering, toalett och picknickbord.

Leden viker av till vänster upp på en kulle. Från höjden har vi en full och bedövande vacker havsutsikt. En hämpling med sitt karaktäristiska rosaröda övre bröst fladdrar uppe på en fläderbuske. Bland sjöfåglarna nere vid strandkanten håller ejdrar till. Honorna är som alltid brunmönstrade medan några hanar är svartvita, men några är under ruggning och bär eklipsdräkt i svart eller brunt.

Badbryggan vid Barsebäcksstrand.

Ängar med havskänsla – och på förekommen anledning är regnskyddet på.

 

Köpenhamn-siluett

Inåt land böljar kornfält och blodröd vallmo. Över våra huvud dansar svalor. Vi går ner till havsnivån förbi en konstnärsvilla och hoppar på spänger flankerade av vass. På ett av vasstråna gungar en sävsångare i vinden. I havet sitter skarvar och ejdrar på var sin sten vid strandkanten. En familj grågäss med tre ungar flanerar på gräset. Äter de strandkål? I så fall har de gott om mat här. I fjärran ståtar Köpenhamns siluett på andra sidan sundet. Och när vi har passerat väldiga buskar vresrosor i vitt och rosa är vi framme i trevliga samhället Barsebäckshamn. Som namnet skvallrar om finns det en hamn. Väl där slutar denna älskvärda tur.

Vallmon lyser upp i gråvädret.

På spänger genom vassen.

Ejderhanne vilar upp sig.

Grågässen förser sig ur naturens skafferi.

Framme i Barsebäckshamn.

En bonusbild från samma sträcka en annan dag i skymningen.

God natt, Barsebäckshamn!


Vandringsfakta

Startpunkt: Parkeringen vid Järavallen.
Slutpunkt: Hamnen i Barsebäckshamn.

Längd: Knappt 8 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund.
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Dagsvandring skriver:

  Höjdmeter marginella – den gillade jag!

  Artlistan från er dag får mig att längta till våren igen nu när till och med flyttfågelflockarna börjar glesna.
  Den som kunde följa med dem söderut…

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Ja, tänk om man kunde följa med fåglarna. Det hade vi gillat – särskilt de som är på väg till härliga Mallorca!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.