Vandra från Höganäs till Viken

Vandringen mellan Höganäs och Viken har gott om närkontakt med havet.

 

Denna trevliga kustvandring längs Skåneleden går förbi inte mindre än tre samhällen: Höganäs, Lerberget och Viken. Så här får man njuta både av havsutsikter utan ände och burgna kustvillor i bästa läge.

 

Lerberget

Vi börjar i hamnen i Höganäs och följer Skåneleden. Först längs gatan och sen längs en promenadväg över gräsängar vid stranden mellan det vidöppna havet och relativt beskedliga småhus. Efter campingen i Lerberget blir villorna exklusivare – en fröjd för ögat. Förbi Lerbergets hamn hörs havets efterdyningar bredvid mer än väl. Utom havet är det tyst, för trafiken på bilvägen vi nu går på är ytterst begränsad. I vattnet befolkar skarvar och måsar stenarna utmed kusten.

Här är vi på väg att lämna Höganäs, vars hamn skymtar i bakgrunden.

Vilopaus strax före hamnen i Lerberget.

Bodarna i Lerbergets lilla hamn.

En närgången trut på väg.

 

Viken

Husen tar ett litet avbrott i det lilla naturreservatet Väsby strandmark med lågväxande vegetation. Vi pulsar i sanddyner mellan havet och Viken golfklubb. Snart byter vi till en smartare taktik och går på sandstranden. Enklare! Ett vitt moln med måsar flyger upp för att snart landa igen några meter bort. Så mycket jobb för ingenting.

Skåneleden går några meter in från havet och vi flankeras snart av vajande nyponbuskar. Härnäst är vi vid Vikens sandstrand med badhytter. Fint ska det vara! Leden går nu på en föga trafikerad gata med pulserande, dånande Öresund på ena sidan och fina villor på den andra.

Förbi bunkern där pjäsvärn nr 740 en gång fanns. Danmark och Helsingör med vackra Kronborg slott syns tydligt på andra sidan sundet. Vi nalkas Vikens hamn, där fiskebodar och ställningar för fiskenät vittnar om att detta villasamhälle en gång var en fiskeby. Uppenbarligen drivs fiske alltjämt här, för några fiskebåtar ligger i hamnen. Innan vi gör ett avbrott för lunch tar vi en liten rundtur bland Vikens välskötta gamla hus, en del av dem med stråtak. Vilken fröjd!

In i det lilla naturreservatet Väsby strandmark.

Påkostade villor med prima havsutsikt i Viken.

Full aktivitet på stranden i Viken.

Sugen på ett dopp bland vågorna?

Piren i hamnen i Viken.

Ett av Vikens mysiga trädgårdar och uthus.


Vandringsfakta

Start: Hamnen i Höganäs.
Slutpunkt: Hamnen i Viken.

Längd: Drygt 7  kilometer.
Höjdmeter: Marginella.
Tid: Knappt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
– Läs vårt övergripande inlägg om Skåneleden Öresund
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Anders Westerberg skriver:

    Tack för en fin beskrivning! Funderade just på hur den hör sträckan var, och hittade er blogg. Perfekt, den provar vi i dag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.