Vandra från Bad Gastein till Bad Hofgastein

Bad Gastein

Bad Gastein är en favorit för många svenskar. Här en vandring direkt från husdörren.

Följ med på en rikt omväxlande rundvandring i Gasteindalen. Vi går genom lantligt landskap, blommande ängar, skog, vattenfall och blickar över alper och frodiga Gasteindalen. Givetvis passar vi på att ta tempen på charmiga Bad Hofgastein.

 

Fågelperspektiv med utsikt

Denna halvdagsvandring inleds i utkanten av Bad Gastein och vi håller oss på något hundratal meter över dalen ända till Bad Hofgastein. Det ger fågelperspektiv och härliga vyer över Gasteindalen uppifrån. Vi följer stigen Kaiser-Wilhelm-Promenade genom inledningsvis en granskog. Vid en korsning tar vi in på Martin Lodinger-Höhenwanderweg. Korsar en träbro med en strid flod under och snart ännu en bro, med ett vattenfall och forsande flod. Skogen förbyts mot vyer över dal och berg.

Ekorre

En liten överraskning på väg. Ekorren är nog van att få nötter från passerande vandrare.

På närmare håll en hage med får, liksom traditionella trähus med balkongblommor. Och där ett gårdshus med ett hägn med dovhjortar intill. Återigen in i en skog, denna gång en frodig lövskog, med (troligen) tysklönn samt hasselsnår, rönn, björk och al. Ändå emellanåt utsikt över alper och dal.

Får

Även fåren är vana vid människor och flyttar sig högst ogärna från stigen.

 

Vid ravinen Gadaunerer Schluchts nålsöga

Den lantliga känslan går nästan att ta på när vi möts av en skock får på stigen. De är vana vid människor och visar inte minsta tecken på rädsla. Äppelträd och hassel utmed vägen. Det blir genast mer dramatiskt vid passage av ravinen Gadaunerer Schlucht. Först en tunnel, sedan går stigen nära  mäktiga klippor med ett svindlande stup och skummande vattenfall.

Efter knapp två timmar befinner vi oss ovanför Bad Hofgastein, som ramas in av alper och Gasteindalen.

 

Bad Hofgastein

En backe ner och snart är vi mitt på ortens gågata med många inbjudande uteserveringar och fräscha fasader. Ordet jag noterar direkt på plats är “trivsamt!”

Bad Hofgastein

Bad Hofgastein är en mysig liten österrikisk stad.

Efter en stunds strosande och ett litet inköp på ett konditori är det dags att återvända. Vi går förbi kurbadet och följer skylten Achenpromenade längs floden Gasteiner Ache i riktning mot Bad Gastein. Förbi en badsjö längs en bilfri grusväg. Ännu i Bad Bruck har vi flodens porlande i öronen, men Gasteindalen blir allt trängre ju närmare Bad Gastein vi kommer.

Aachenpromenade

Aachenpromenaden i det gröna tar dig tillbaka till Bad Gastein längs floden Gasteiner Aache.

Över en bro med en skummande flod. Nu avviker vi från flodvägen, passerar hotell Cesta Grand och går längs en lugn bilväg en stund. Obönhörligen bär det av uppåt några hundra höjdmeter mot Bad Gastein. Vi stannar inte till vid någon bänk, utan går raka vägen till lägenheten, undan det prognostiserade åskvädret. Efter en marsch uppför de brantaste skogsstigarna är vi torrskodda återbördade till lägenheten.

En vandring som ger mersmak för såväl Gasteindalen som Bad Hofgastein.


Vandringsfakta

Längd: Cirka 17 kilometer
Höjdskillnader: +/- 440 meter
Tid: Cirka 4 timmar timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera dock att den där uppgivna vandringstiden inte stämmer. Vi var i rörelse runt 4 timmar.
Från centrala Bad Gastein följer du Kaiser-Wilhelmpromenade. När den närmar sig sitt slut följer du skyltarna mot Martin Lodinger-Höhenwanderweg (kallas ibland också Gasteiner Höhenweg). Denna väg följde vi sedan hela vägen till Bad Hofgastein. På väg från Bad Hofgastien följde vi skyltarna mot Achenpromenade. När man är vid golfbanan följer man lämpligen skyltarna mot Wasserfallweg som tar en tillbaka till centrala Bad Gastein.

Tips 1: Vill du ha en kortare vandring? Det går förstås alldeles utmärkt att ta bussen tillbaka från Bad Hofgastein till Bad Gastein.

Tips 2: Anpassa start- och slutpunkt efter ditt boende. Om du tittar på kartan på Wikiloc ser du att vår vandring startar i kanten av Bad Gastein och att vi viker av uppåt i Bad Bruck snarare än att följa Wasserfallweg in till centrum på väg tillbaka. Förklaringen är att vi bodde i den änden av stan.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.