Vandring från Grindelwald till Bussalp

Kalvar på äng

Kalvar på grönbete och grönskande ängar. En av vandringens många trevliga inslag.

 

Under denna fem timmar långa vandring från Grindelwald till Bussalp kan man få smaka på mycket som Schweiz antagligen är världsbäst på: alper, alpängar med betande kor och rara blommor. Inte minst vilda djur. Ett smakprov som ger oss mersmak.

Vi startar från stationen i Grindelwald och tar en föga trafikerad bilväg uppåt. Vyerna över alperna är hänförande. Nu är vi på en stig kantad med alpblommor. Tiden är snösmältning och det märks. Vattnet forsar ner. Från vattenfall, bäckar och mindre vattendrag. Vatten hörs mest hela tiden. Vid Weidli bar står vi vid ett vägskäl och undrar om vi ska ta vägen till vänster eller höger.

Vattenfall

Rinnande vatten hörs och syns mest hela tiden under vandringen till Bussalp.

Vi tar vänster, vilket antagligen är den rakaste – men också brantaste – vägen upp. Vägen passerar ett rejält vattenfall med åtminstone 50 meters fallhöjd. Men vänta nu, vad ser vi nu? Ett rådjur och en liten “Bambi” som inte kan vara mer än några veckor gammal. Vilken sötnos! Till skillnad från Bambi kunde sötnosen hoppa lika fint som mamma, om än inte på långa vägar springa i väg lika fort.

Alptopparna skymtar med ojämna mellanrum mellan molnen så det gäller att passa på och njuta.

Liten alpstuga.

Här har vi hittat ett litet hem. Sött, eller hur?

 

Kalvar på grönbete

Människor ser vi däremot knappt till på väg upp. Men panorama över berg och vitklädda toppar skymtande genom granskogen. Vägen går vidare genom kohagar och fäbodar både här och var. Korna är nyutsläppta och emellanåt kommer bonden med ett nytt släp med nya förväntansfulla kor. På andra sidan staketet syns ystra kalvar på grönbete. Tur att vi har ett staket emellan, för de verkar vara väldigt nyfikna och har mycket spring i benen.

Står på Holzmatten Läger på 1 683 meters höjd vid en äng gul av maskrosor. Nu syns ljuset i slutet av tunneln, så att säga. Bussalp tronar ovanför oss. Bara att ta sista skutten upp. 117 höjdmeter senare är vi framme vid Bussalp. Och ändå inte. Vi stannar inte till vid restaurangen, utan ska lite till. Till utsiktspunkten ett par hundra meter längre bort.

Fäbodarna vid Bussalp inbäddade i grönska.

Murmeldjur

Murmeldjur trivs i en av fäbodarna.

 

Slutet gott – picknick

En liten stund senare blir det utsikt över ståtliga bergen Eiger och Jungfrau genom molnen. Även glaciärerna Oberer Grindelwaldgletcher och delvis Unterer Grindelwaldgletcher syns. Duglig utsikt för en picknick.

Men vad nu! Två par murmeldjur som parvis busar med varandra. Är det en uppvisning för oss? De leker uppemot 50 meter högre upp som om världen utanför inte funnes. Och snart ännu fler murmeldjur. Det tycks vimla av dem här uppe.

På tillbakavägen gör vi det enkelt för oss och tar bussvägen. Lutningen neråt är alldeles lagom för våra trötta knän efter drygt 750 meter uppåt. Vi kan inte klaga. Vägen går genom ett sagolandskap med vattendrag längs blommande ängar i gult, blått och rosa. Passerar en skog med gran och ståtliga lönnar. Uppemot 2,5 timmar senare är vi återbördade till Grindelwald efter en provsmakning av de schweiziska alperna.

En provsmakning som ger mersmak.

Majestätisk utsikt från fäboden.

Picknick

Klart Eyal är glad. Trots lite vindar och moln hittade vi en picknick-bänk med härlig utsikt.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Stationen i Grindelwald

Längd: 15 kilometer (uppskattning)
Höjdmeter: +/- 800 meter (uppskattning)
Tid: Totalt cirka 5 timmar, runt 2,5 timmar i varje riktning.

Karta och detaljer: Tyvärr finns inte vandringen på vår profil på Wikiloc. Här hittar du en vandringskarta över området (Zoomar du in hittar du alla namn som används i texten). Det är välmarkerat och enkelt att följa markeringar mot olika delmål.
Från stationen i Grindelwald följde vi vandringsskyltar mot Bussalp. På väg ned valde vi istället att följa den väg bussen tar eftersom den är mindre brant. Den är inte markerad som vandringsled, men lätt att följa och mycket få bilar.

Tips: Det finns ett lite enklare sätt att njuta av denna omgivning. Ta bussen från Grindelwald till Bussalp. Sedan är det runt 200 meter till utsiktspunkten, vilka nog kan avverkas med foppa-tofflor. Men denna variant på vandring har vi inte provat än.

Läs mer: Här hittar du fler inlägg från våra vandringar i Jungfrau-regionen.


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.