En alpin vandring i skuggan av Eiger

Stig längs Eigers nordsida.

Eigers ointagliga och ogästvänliga nordsida bjuder på dramatiska vyer.

 

Denna storslagna alpina vandring är till dig som längtar efter mäktiga vyer och svindlande höjders tunna luft. Vi vandrar i skuggan av Eigers ointagliga norra vägg ner förbi ett fontänliknande vattenfall ända ner till dalen med prunkande alpblommor och betande kor. 

Vi inleder denna panoramavandring vid Kleine Scheidegg, och börjar med en uppstigning genom blommande ängar i gult och rosa. Alltsammans inramat av Eigerglaciären och några av alpvärlden mest imponerande giganter: Eiger, Mönch, Jungfrau och Silberhorn. Inte underligt att turisterna runt om här blir alldeles till sig. Vi går runt en turkosblå damm och efter ännu en uppförsbacke kan vi ta en närmare titt på glaciären i närheten av tågstationen Eigergletscher. Därefter följer vi den markerade stigen Eiger-trail.

En spegelblank damm på väg mot tågstationen Eigergletscher.

Tåget mot Jungfraujoch.

Tåget på väg mot Europas högsta tågstation Jungfraujoch. Strax försvinner tåget in i den långa tunneln genom berget.

 

Farligt berg

Eiger skräckinjagande nordsida har skördat många offer och betraktas som en av alpvärldens farligaste klättringar. En blick på denna karga, utåtböjda klippvägg räcker för att förstå varför. Respekt. Både för berget, och alla stupade klättrare.

Vi nöjer oss med att gå på denna smala stig och betrakta klippväggen från marken. Man känner sig liten och ödmjukar sig. Efter en stund hittar vi en blomkantad sluttning att sätta sig på och beundra utsikten. Schweizisk mjölkchoklad kan knappast smaka bättre, och vara mer välgörande, än vid foten av Eigers nordvägg.

Vandrare på stig i sluttning.

Blommande sluttning i början av Eiger trail.

Choklad.

Schweizisk mjölkchoklad smakar som bäst på en blommande alpäng under en bergsvandring.

Sakta men säkert tar vi oss neråt förbi mysiga vattendrag till än mer blommande höjder. Vid ett rasande vattenfall blir vi stående. Vattenkaskaderna liknar en fontän och fyller luften med förflugna droppar. I mötet mellan solstrålarna och vattenkaskaderna uppstår en regnbåge.

Nedstigningen fortsätter genom sten- och berglandskap – med vattendrag insprängda i berget. Vi tar det försiktigt mellan alla knöliga stenar och håller i stålvajern för att underlätta nedstigningen på några ställen. Nu befinner vi oss i det schweiziska gemytet med gröna ängar och betande kor. Då vet vi att vi är framme vid Alpiglen.

Vandrare på stig längs berg.

Blomsterängarna är utbytta mot en vidsträckt ”stenöken”.

Vid foten av Eigers nordsida.

Rinnande vatten och snö.

Forsande smältvatten från glaciärer och snö..

Vattenfall.

Forsande smältvatten bildar detta annorlunda vattenfall.

Vattendrag mellan klipporna.


Vandringsfakta

Startpunkt: Kleine Scheidegg
Slutpunkt: Tågstationen i Alpiglen

Längd: Drygt 8 kilometer
Höjdmeter: Cirka
+350/-800
Tid: Cirka 3 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr saknas vandringen på vår profil på Wikiloc. En karta över området hittar du här.
Från följer du skyltning mot Eigergletscher. När du närmar dig stationen vid Eigergletcher stöter du på markeringar för ”Eigertrail” och följer dem. Det är välmarkerat hela vägen ner till Alpiglen.

Tips: Genom att starta vid stationen Eigergletscher kortas vandringen med en knapp timme (uppför). Det kan exempelvis passa bra för den som efter ett besök på Jungfraujoch eftersom tåget från Jungfrau stannar vid Eigergletscher.

Läs mer: Läs gärna om våra andra vandringar i Jungfrauregionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.