Vandring med vattenfallsfrossa runt Lauterbrunnen

Vattenfall i Lauterbrunnen-dalen.

Vandring i ett sagolandskap fyllt av vattenfall i den trånga dalen vid Lauterbrunnen.

 

Välkommen till en vandring i ett sagolandskap med ständigt pågående spektakel. Smältvatten från berg och glaciärer som omsluter denna dal forsar ner i inte mindre än 72 vattenfall. Det mest spektakulära vattenfallet i “glaciärdalen” är tvivelsutan Trümmelbach-fall, ett vattenfall som forsar med ursinnig kraft inne i berget. 

 

Sagolandskap

Redan i randen av Lauterbrunnen blir jag tagen. Mitt i sagolandskapet med en trång och grönskande dal omgiven av flera hundra meter höga klippor och med blånande glaciärer ståtar Staubbach-fallet. Imponerade är det redan på håll med fallhöjden på 297 meter. Men varför nöja sig med att beundra på avstånd. Delvis genom en tunnel och en hålighet i berget kommer vi till en plats bakom vattenfallet och känner på fallets pulsåder på mer eller mindre betryggande avstånd. Det stänker. Det dånar öronbedövande. Det ger en vink om kraften bakom 297 meters fallhöjd.

Mäktig inramning mellan branta stup och vattenfall under vandringen i dalen vid Lauterbrunnen.

Kända Staubachfallet strax utanför Lauterbrunnen.

Nu har vi sett ett av dalens 72 vattenfall ordentligt. Med rätta kan man undra över det kopiösa antalet vattenfall. Förklaringen ligger i de omslutande, och Unescoskyddade, glaciärerna. Smältande glaciärer ger upphov till smältvattnet som obönhörligen letar sig neråt.

Upptäcktsfärden genom dalen fortsätter medan vi försöker att hålla räkning på antalet vattenfall. En sak är i varje fall säker. Alla vattendrag mynnar ut i Weisse Lütschine-floden. När vi stannar till i den grönskande dalen långt under en av de Unescoskyddade glaciärerna och Kerstin står på knä för att fota ännu ett vitskummande vattendrag intill en schweizisk chalet med röda pelargoner i blomlådorna så undrar jag om inte verkligheten överträffar vykortet. Så sagolikt!

Forsande smältvatten i ett av alla vattendrag i dalen.

 

Likgiltiga för Schweiz högsta vattenfall

Förbi Aegertenbachfall med 261 meters fallhöjd går vi vidare mot Stechelberg längs en dånande flod. Vi måste hejda oss vid en mäktig syn. Nu bevittnar vi ett enskilt fall på 417 meter vid Mürrenbachfall, Schweiz högsta vattenfall. Men vattenfallets magnifika skådespel med ursinnigt nedforsande vatten som förvandlas till skummande fradga imponerar föga på de tre brunvita schweiziska kossorna. Lidelsefritt betar de på den alpblomkantade ängen, bara några tiotals meter från det öronbedövande vattenfallet.

Schweiz högsta vattenfall, Mürrenbach-fallet med 417 meters fallhöjd.

 

Lavinskydd

Ännu är tiden för naturens underverk inte förbi. Stegvis nalkas Mattenbachfall med dess hisnande kaskader på sammanlagt 840 meter, vilket är Schweiz högsta vattenfall med kaskader. Och på andra sidan dalen hänger hängbron Via Ferrata Mürren-Gimmelwald på svindlande höjder. Med tanke på glaciärerna runt är det inte konstigt att passera en betonghydda på vägen – tänkt som lavinskydd.

Med Mattenbachfall för ögonen vänder vi och efter en stund viker in till höger över en bro med den skummande Weisse Lütschine-floden under. Vi ska till Trümmelbach-fall!

 

Trümmelbach-fall överträffar förväntningarna

Förbered dig på en exceptionell och omtumlande naturupplevelse. Visst kostar det CHF 11 (2019) i inträde, men det är värt varenda franc. Varför? Trümmelbach-fall består av tio vattenfall som faller, inte utanför som vanligt, utan inne i berget. Det måste vi uppleva så vi åker upp 100 meter med en bergbana i en tunnel i berget. Uppe i en tunnel i berget rasar vattenfallen ner med obeskrivligt kraftigt ursinne. Förklaringen till vattnets kraft kan dock beskrivas – vattnet kommer inte bara från smältande snö, utan även från glaciärerna runt Jungfrau och Eiger. Ett enormt tillflöde av vatten. Det genljuder öronbedövande i tunnlarna. Det ekar. Det dånar. Konvulsionerna av kraftfulla kaskader avlöser varandra i ett skådespel utan ände. Luften är mättad av förflugna isande droppar. Närmar man sig fallen kan man svalka sig fort. Hamnar man på fel sida räcket är man ögonblickligen bortom all räddning. Här och nu känns naturen intensivt, rått och omtumlande. Eller som en indier bredvid utbrister: It is very good!

Den ursinniga vattenströmmen inne i berget vid Trümmelbachfall.

Mäktiga vattenmassor och förflugna vattendroppar överallt.

Trümmelbachfall lämnar ingen oberörd. En lika mäktig som fuktig upplevelse.

En tanke: någon har borrat och grävt i berget och gjort en tunnel så att vi ska kunna uppleva detta naturens underverk. Vilket fruktansvärt hårt jobb måste det ha varit!

Sedan vandrar vi tillbaka till Lauterbrunnen i den sagolika glaciärdalen och försöker att smälta upplevelsen.

Stilla promenad på väg tillbaka till Lauterbrunnen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Lauterbrunnen

Längd: Cirka 16 kilometer
Höjdmeter:
Cirka +/- 200 meter
Tid: 5-6  timmar

Karta och detaljer: Tyvärr saknas vandringen på vår profil på Wikiloc. Du hittar information och karta om en liknande vandring här (dock går de bara i ena riktningen).

Tips: För den som vill ha en kortare vandring går det bra att bara gå i ena riktningen och ta bussen den andra. Det går postbuss mellan Lauterbrunnen och Stechelberg längre in i dalen.

Läs mer: Fler inlägg från våra vandringar i Jungfrau-regionen hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Vandreblog skriver:

    Tak for en super fed artikel om vandring! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.